(recept
si oblíbilo 30 návštěvníků)
Vánoční perníčky
Potřebné ingredience
80 dkg hladké mouky, 40 dkg cukru moučka, 15 dkg medu tekutého, 4 vejce, 1 prášek do perníku, 1 lžička zažívací sody, 1 lžíce oleje(dávám víc), trošku mleté skořice, trochu kakaa.Kakaa si můžete dát kolik chcete, záleží na tom, jak to chcete tmavé. Ještě dávám perníkové koření a docela dost.Pěkně pak perníčky voní.
Postup přípravy
Smícháme mouku+cukr+koření+prášek+skořici +sodu+kakao.Pak přidáme med, vejce a olej.Zpracováváme těsto, jde to ztuha je to docela težké.Záleží na velikosti vajec, ale většinou přidáme podle potřeby olej.Těsto se nesmí lepit na ruce ani na vál.Po zpracování je lesklé a hladké.Chvíli necháme uležet, ale nemusíme.Je tam soda a prášek do perníku a taky by nám potom nemusely vyskočit perníčky.
Vykrajujeme různé tvary, pokládáme na pečící papír a upečeme při 180 stupních.Doba záleží na velikosti perníčků.Napřed v troubě vyskočí a potom pomalu klesají a to je ta doba kdy vytáhnout.Zkuste prstem píchnout, nesmí se moc propadat.
Po vytažení IHNED natíráme žloutkem nebo celým vejcem pro krásný lesk.
Můžeme zdobit bílkovou polevou nebo dlabat jen tak.
Poleva:Dělám od oka, ale asi tak jeden bílek a aspoň 3 krát prosátý moučkový cukr a trocha citronové šťávy.Cukru dávám tolik, aby byla poleva docela hustá.Dělám třeba mřížkování a tam se to nesmí rozpíjet.Zkuste si dát trochu do mikrotenového sáčku a ustřihnout malou dírku a zkusit si zdobit.Pak poznáte, jestli vám hustota vyhovuje.
Přibarvuji potravinářskými barvami v prášku, ale ty bez cukru.Některé mají v sobě krystalky cukru a ty ucpávají pytlík.
Přeji dobrou chuť
Vykrajujeme různé tvary, pokládáme na pečící papír a upečeme při 180 stupních.Doba záleží na velikosti perníčků.Napřed v troubě vyskočí a potom pomalu klesají a to je ta doba kdy vytáhnout.Zkuste prstem píchnout, nesmí se moc propadat.
Po vytažení IHNED natíráme žloutkem nebo celým vejcem pro krásný lesk.
Můžeme zdobit bílkovou polevou nebo dlabat jen tak.
Poleva:Dělám od oka, ale asi tak jeden bílek a aspoň 3 krát prosátý moučkový cukr a trocha citronové šťávy.Cukru dávám tolik, aby byla poleva docela hustá.Dělám třeba mřížkování a tam se to nesmí rozpíjet.Zkuste si dát trochu do mikrotenového sáčku a ustřihnout malou dírku a zkusit si zdobit.Pak poznáte, jestli vám hustota vyhovuje.
Přibarvuji potravinářskými barvami v prášku, ale ty bez cukru.Některé mají v sobě krystalky cukru a ty ucpávají pytlík.
Přeji dobrou chuť
zdobíme a papáme
ještě jeden o))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
kachena
(upraveno)
1. 12. 2012, 18:09
krásně nazdobené....
monky3
(upraveno)
1. 12. 2012, 18:55
@kachena
Kači, moc děkuji
bezvamamky
(upraveno)
29. 11. 2011, 16:35
Máte nádherně nazdobené perníčky. Já bohužel nezdobím jelikož se mě to nikdy nepovede. Mám moc tlusté čáry a světlé
monky3
(upraveno)
29. 11. 2011, 17:11
@bezvamamky
Děkuji moc, já taky většinu nezdobím, holkám chutnají víc nenazdobené ...jinak světlé čáry...to znamená, že máte málo cukru, víc to musíte zahustit, cukru to spolkne docela dost na 1 bílek, a zdobím mikrotenovým sáčkem, ustřihnu jen malinkatou dírku, chce to chvíli zkoušet, to zdobení a pak se zadaří
Hnědovláska
(upraveno)
23. 11. 2010, 19:14
Krááásné perníčky Výstavní
monky3
(upraveno)
23. 11. 2010, 19:17
@Hnědovláska
moc děkuji
janule36
(upraveno)
30. 11. 2008, 20:12
nádherná prácička kéž bych to uměla tak jako Vy
ogar
(upraveno)
10. 11. 2008, 13:45
krásné perníčky
Silvie1
(upraveno)
20. 3. 2008, 9:45
jdu skusit tak uvidíme
avynka
(upraveno)
6. 2. 2008, 22:57
Nádhera !!!