Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 44 návštěvníků)

Domácí šunka :)

0.0
Domácí šunka  :)

Potřebné ingredience

Maso: Vepřové: plecko, kýta. Lze i z masa králičího, krůtího, kuřecího. Dají se i různé druhy masa namíchat. Já používám: 0,6 kg plecka (z toho 0,1 kg mleté nebo nadrobno pokrájené - nutné pro dobré spojení ), 8 g rychlosoli Praganda ( sehnáno v Teta drogerii ), 9 g soli, 6 g cukru ( dávám třtinový ), 0,6 dcl vody

Postup přípravy

Maso nakrájíme na kostičky o velikosti max. cca 2 x 2 cm. Připravíme si vodu a směs solí a cukru. Maso dáme do mísy a hnětáme ( robotem ). Za neustálého hnětání přisypáváme solící směs s cukrem a přiléváme po troškách vodu. Vždy po vpití vody masem přilijeme další. Hnětáme tak dlouho, až se na stěnách (a vlastně všude) začne tvořit takové mazlavé "blátíčko". Blátíčka si vyhnětáme takové množství, aby šel z masa vytvořit kompaktní válec bez vzduchových bublin – cca 15 - 20 min v robotu.
Maso dáme uležet do lednice na cca 1,5 dne ( min. 24 hod, max. 48 hod. ), v tomto období 1 – 2x maso vyndáme a na chvíli dáme do robota maso „prohňácat“. Po odležení lze do masa ještě vmíchat např. čerstvé bylinky, pepř, suš. česnek ( doporučuji tuto trojkombinaci ).
Následně plníme buď do tlačenkového střeva, stretch – fólie nebo sáčku daném do šunkovaru. Je třeba pořádně maso napěchovat, aby se nedělaly vzduchové bubliny. Dobře se pracuje se stretch – fólií, stačí tam dát množství po cca 300 g – je to rychleji uvařené a dobře se s touto fólií vytlačuje přebytečný vzduch. Vaříme ponořené ve vodě v rozmezí 75 – 80 ° C dle formy: šunkovar či tlač. střívko cca 2,5 hod, stretch - fólie méně, cca 1,5 hod. Po uvaření šunku šokově zchladíme ve studené vodě. Zůstane šťavňatější, když ji budete udržovat v lednici v mikrotenovém sáčku.
Co když: 1) Šedé skvrny v kouscích masa: Nedostatečně prohnětené a nedostatečně uleželé maso. 2) Šunka se rozpadá víc než je zdrávo: Vzduch mezi kousky masa. Nedostatečně prohnětené maso, málo blátíčka. 3) Maso se srazilo moc a vzniklo hodně rosolu: Vysoká teplota při vaření. Čím vznikne víc rosolu, tím je maso sušší a dřevnatější.

Odleželé maso dám na stretch - fólii...

... a na několikrát dokola zabalím

Jeden konec pořádně zavážu

a z druhé strany maso pořádně pěchuju a pěchuju, až je maso "nadoraz" s minimem vzduchových bublin ( všechny nelze ovlivnit ).

Dva válečky z množství 600 g plecka - už se chystají na vaření :)

Hotová uvařená šunka. V obrázkovém postupu byly do šunky použity čerstvé bylinky, pepř a suš. česnek - vlastní nápad a dle manži velmi dobrý :)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

rampousek 28. 12. 2012, 17:44
Dobry den, myslite, ze bez te soli Praganda by to neslo? Preci jen jsou to ty dusicnany, kterym se chceme vyhnout.Dekuji Sarka
JíVla 8. 1. 2013, 11:37
@rampousek Dobrý den Šárko, bádala jsem nad tím taky, pročetla mraky diskuzí a rozhodla se Pragandu v omezeném množství použít - bez ní údajně maso nedopadne jako šunka ale jako dušené maso, nic moc chuť a výdrž. Čili z toho důvodu já ji použila, ale Vy nemusíte :)
banker 16. 12. 2012, 21:08
V receptu píšete i o mletém mase , ale v obrázku ho nevidím. *-)
JíVla (upraveno) 14. 2. 2013, 11:55
@banker Mirko je ho tam ždibet a přesně se v receptu píše: z toho 0,1 kg mleté nebo nadrobno pokrájené - nutné pro dobré spojení... Čili upřímně ani nevím, jak ho v takovém množství chcete na obrázku vidět :)
Mazlik1609 30. 11. 2012, 0:22
Dobrý den, postup jsem několikrát přečetla, píšete, že je možné vařit i bez šunkovaru - ve folii, ale jak?? Ve vodě, na páře?? Děkuji (F)
JíVla 15. 12. 2012, 21:43
@Mazlik1609 Dobrý den Ivčo, vařím ji ve vodě, jdu to rovnou do receptu dopsat.
Bibiána H. 23. 9. 2012, 11:07
(Y) (Y)
Vera N 22. 9. 2012, 22:00
(Y) (Y)
JíVla 23. 9. 2012, 11:05
@Vera N (F)
hanstro 22. 9. 2012, 14:14
*-)Vyzkoušela bych, ale bohužel nemám šunkovar! :´( Bez něj by to nešlo? *-)
JíVla 23. 9. 2012, 11:02
@hanstro Hani jasně že šlo - koukněte na obrázkový postup :-$ Já vařím ve stretch - fólii.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie