Nepečený tvarohový dort z čokoládového (i sojového mléka)
Potřebné ingredience
Základem mi byl tvarohový dort od VOJTĚCHB. (radostznakupu) ID 4003 Já jsem ho trochu upravila z mých dostupných surovin. Neměla jsem totiž doma obyčejné mléko, tak jsem použila sojové kakaové (zkoušela jsem i sojové vanilkové a taky dobrý) – ale používám jen zn. Alpro Soya, je podle mě nejlepší a moc chutné. A k bílému jogurtu jsem navíc přidala zbytek otevřené zakysanky, co zbyla v lednici. Zkoušela jsem i s variantou sladkého jogurtu a taky výborný. Surovin se nebojte, použijte, co máte zrovna doma.
Postup přípravy
1 tvaroh
1 hrnek mléka
1 malý bílý jogurt (nebo 1 malá zakysaná smetana) – nebo obojí najednou
1 vejce (není nutné)
1 vanilkový cukr
½ hrnku hnědého třtinového cukru
Ovoce dle chuti (jahody, kiwi, banán, meruňky, borůvky maliny…)
Piškoty, bebe sušenky apod.
Trochu rumu (nemusí být, pokud děláte dětem)
Želatinu rozmícháme v troše studeného mléka a zalijeme asi 1 hrnkem (0,3 l) ohřátého mléka, zamícháme a necháme chvíli bobtnat. Když se míchá rovnou v horkém, dělá cucky. Po chvíli v míse želatinu s mlékem rozmixujeme, přidáme tvaroh, malý jogurt (příp. i zakysanou smetanu), cukry, vejce (nemusí být), trochu rumu na vůni.
Do formy na dno poskládáme piškoty (můžeme pokapat rumem), na ně nalijeme ½ tvarohové hmoty, poklademe sušenkami, lehoučce potřeme hmotou, aby sušenky nasákly, naskládáme ovoce a nalijeme druhou poloviny hmoty, zarovnáme povrch. Snažíme se dělat rychle, želatina docela rychle houstne. Dáme ztuhnout do lednice. Asi už za 3 hodiny bylo možné dort krájet, byl dostatečně ztuhlý. Navrch jsem lehce posypala grankem a ozdobila ovocem.
Dobrou chuť!
Používám tuto želatinu
používám tuto značku sojového mléka - kakaové nebo vanilkové
Do rozšlehané želatiny zašleháme cukry,
poté tvaroh a jogurt (ev. i zakysanku).
vyšlehaná hmota
Dno nádoby vyskládáme piškoty a můžeme pokapat rumem.
Nalijeme 1/2 hmoty a poklademe bebe sušenkami.
Sušenky lehoučce potřeme a naskládáme ovoce.
Zalijeme zbytkem hmoty a dáme ztuhnout do lednice.
Asi po 3 hodinách je dostatečně ztuhlý.
Můžeme posyat kakaem (grankem) a ozdobit ovocem.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé