PLNĚNÉ ŠÁTEČKY - VÝBORNÉ !!!
Potřebné ingredience
Těsto : 0,5 kg hladké mouky, necelá kostka droždí ( asi 2/3), 250-270 ml mléka, 7 čl cukru, špetka soli, 2-3 žloutky, 30g másla (oleje), 1 PL rumu, 1 čl citrón. šťávy;
Náplň: podle chuti - tvarohová, maková, povidlová, jablečná, atd.
Na potření : asi polovina másla - rozehřát v kastrůlku, moučkový cukr na obalení
Postup přípravy
Těsto vyklopíme na vál, odkrajujeme kousky, které rozplácneme na placičku ( čtvereček). Dáme libovolnou náplň a složíme - dva protilehlé cípy spojíme dohromady, pak zbylé dva.
Přendáme na plech na pečicí papír, a necháme chvilku vykynout ( 10-20 min). Pokud se nám rozjely, můžeme znovu cípy přimáčknout k sobě. Potřeme rozehřátým máslem a vložíme do trouby vyhřáté na 150 - 160 °C. Upečeme do zlatova. Po vyndání z trouby je znovu potřeme máslem a ihned " namočíme" do misky s moučkovým cukrem. Dáme na vál či drátěnou mřížku a necháme vychladnout.
Jsou moc dobré.
Dobrou chuť
Těsto si dáme na vál u ukrajujeme kousky, které si " pomačkáme do tvaru čtverce či kolečka.
Dáme libovolnou náplň.
Vždy dva protilehlé cípy spojíme.
A ještě na druhé straně.
Přendáme na plech a necháme chvíli vykynout, tak 10 -20 min.
Vykynuté šátečky potřeme rozehřátým máslem a vložíme do trouby vyhřáté na 150 -160 °C.
Když jsou upečené dozlatova, vyndáme je a potřeme opět máslem.
Ještě vlhké od másla je " namočíme" potřenou částí do moučkového cukru.
Necháme na vále vychladnout.
Cukr na nich vytvoří slaďoučkou kůrčičku. Mňam :-).
Uvidíte, že dlouho Vám nevydrží :-).
Včera jsem dělala z kila, dnes opět z kila.
Dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé