(recept
si oblíbilo 101 návštěvníků)
Věnečky, větrníky, labutě z odpalovaného těsta

Potřebné ingredience
500 ml mléka, špetka soli, 180 g tuku, 300 g polohrubé mouky, 6 vajec Krém: 2 vanilkové pudinky, 700 ml mléka, cukr dle chuti, 250 g másla (může být i rum)
Postup přípravy
Do hrnce dáme 0,5 l mléka, trochu soli a tuk. Používám olej a máslo v poměru 1:1 (90+90 g). Když se tuk rozpustí a mléko začíná pěnit, vsypeme polohrubou mouku a rychle mícháme a kaši odpalujeme asi 2 minuty. Na hrnci se musí vytvořit jemný povlak.
Těsto necháme vychladit a ve vlažné kaši vyšleháme 6 celých vajec.
Stříkáme na plech do požadovaných tvarů a pečeme v dobře vyhřáté troubě při 180 °C. Na začátku pečení se trouba nesmí otevírat, jinak těsto nevyběhne.
Plníme vanilkovým máslovým krémem, můžeme přidat i vrstvu šlehačky. Pocukrujeme vanilkovým cukrem až před podáváním.
KRÉM: Uvařit dva pudinky v 700 ml mléka. Po vychladnutí postupně zašlehávat do utřeného změklého másla s cukrem. Moje rada - z vychladlého pudinku seškrábnu škraloup nahoře a do másla šlehám jen hladkou hmotu, předejdu tak vytvoření žmolků v krému.
Recept je od mé babičky, léty osvědčený. Těsto je jemné asi i díky tomu, že se místo vody používá mléko. Moje vychytávka je to, že vajíčka zašlehávám do vlažné kaše. Nesmí být horká, aby se vajíčka nesrazila, ale také ne úplně studená. Pak jde špatně šlehat a v těstě se mohou tvořit hrudky.
Těsto necháme vychladit a ve vlažné kaši vyšleháme 6 celých vajec.
Stříkáme na plech do požadovaných tvarů a pečeme v dobře vyhřáté troubě při 180 °C. Na začátku pečení se trouba nesmí otevírat, jinak těsto nevyběhne.
Plníme vanilkovým máslovým krémem, můžeme přidat i vrstvu šlehačky. Pocukrujeme vanilkovým cukrem až před podáváním.
KRÉM: Uvařit dva pudinky v 700 ml mléka. Po vychladnutí postupně zašlehávat do utřeného změklého másla s cukrem. Moje rada - z vychladlého pudinku seškrábnu škraloup nahoře a do másla šlehám jen hladkou hmotu, předejdu tak vytvoření žmolků v krému.
Recept je od mé babičky, léty osvědčený. Těsto je jemné asi i díky tomu, že se místo vody používá mléko. Moje vychytávka je to, že vajíčka zašlehávám do vlažné kaše. Nesmí být horká, aby se vajíčka nesrazila, ale také ne úplně studená. Pak jde špatně šlehat a v těstě se mohou tvořit hrudky.

Příprava na labutě

Labutě s krkem, vyniknou až když mají křídla pocukrovaná :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

plamenek
(upraveno)
13. 5. 2016, 6:30
Labuťky dělala už moje mamka před xx lety. Aby vařený pudink nedělal škraloup stačí připlácnout mikroten a dát chladit. Jinak
.




nahlásit

Jamajka206
(upraveno)
13. 5. 2016, 6:14










































nahlásit

Simculik84
(upraveno)
20. 5. 2013, 12:32
vypadaji skvele a jeste se zeptam kolik jich tak je z jedne davky?
nahlásit

Evča123
(upraveno)
20. 5. 2013, 13:40
@Simculik84
To jsem nepočítala, schválně to zkusím, až je budu dělat příště. Ale odhadem cca 40.
nahlásit

tulipanka
(upraveno)
24. 4. 2013, 15:44



nahlásit
melyh
(upraveno)
9. 11. 2012, 19:17
Dobrý večer Evi,právě jsem dodělala věnečky podle Vašeho receptu a musím říct,že
.Vždycky jsem si myslela,že věnečky to je něco složitého,ale super.Budu nadéle péct,krásně vyběhly,prostě super





nahlásit

Evča123
(upraveno)
10. 11. 2012, 14:21
@melyh
Tak to mě moc těší a přeju, aby se vyvedly pokaždé!!!



nahlásit

image.lbc
(upraveno)
30. 7. 2012, 13:00
dneska jsem zkoušela a věnečky mi vůbec nevyběhly
a to jsem troubu neotvírala
tak nevím






nahlásit

Evča123
(upraveno)
1. 8. 2012, 12:20
@image.lbc
Tak to mě mrzí. Základem je, že musí přijít do opravdu vyhřáté trouby, jinak netuším, kde by mohl být zádrhel. Dělám je tak už dlouho a ještě se mi nestalo, že by to byly placičky

nahlásit
kukucka-vl
(upraveno)
18. 6. 2012, 12:24
A tie krky ako robíte , tiež 2x striekate alebo iba raz a ako to spájate ?
nahlásit

Evča123
(upraveno)
18. 6. 2012, 12:44
@kukucka-vl
Krky stříkám jen jednou vrstvou a raději slabší trubičkou, aby nebyly tak humpolácké. Stříkám je do tvaru dvojky, takže ta spodní část se zastrčí pod horní díl (křídla), zapíchne se do krému a krásně to drží.
nahlásit
vlasticka01
(upraveno)
17. 6. 2012, 12:11



nahlásit
littlenail
(upraveno)
15. 6. 2012, 17:01
... super návod, také dělám dle svého receptu. Jen s krémem se tolik nepářu dám 2x ramu creamefine a puding bez vaření, je to hnedka. Hlavně labutě, ty mají vždy úspěch. Ať se všem vydaří
, Daniela

nahlásit
Vera N
(upraveno)
15. 6. 2012, 16:08



nahlásit

dorty
(upraveno)
15. 6. 2012, 13:02






















nahlásit
ivahouba
(upraveno)
15. 6. 2012, 12:54








nahlásit

Evča123
(upraveno)
15. 6. 2012, 13:08
@ivahouba
Doplnila jsem krém do receptu. Ať se dílo podaří

nahlásit

ivana.king
(upraveno)
15. 6. 2012, 11:55




nahlásit

Evča123
(upraveno)
15. 6. 2012, 12:53
@ivana.king
Jde o to, poprvé to zkusit. Měla byste mít textilní sáček, těsto je hutné a igeliťák může prasknout. Věnečky obkroužit dvakrát, aby byly krásně vysoké a nadýchané. Mít fakt rozpálenou troubu a to je vše

nahlásit