(recept
si oblíbilo 384 návštěvníků)
KŘUPAVÝ, JEDNODUCHÝ A PŘITOM MOC DOBRÝ CHLEBA Z TROUBY

Potřebné ingredience
*** 1/2 kg hladké mouky (pokud budete mít žitnou, můžete namíchat v jakémkoliv poměru, já dávám tak půl na půl) *** 1 kávová lžička celého kmínu *** 1 lžička soli *** 1 lžíce octa *** 1/4 l vody (v případě potřeby můžete i přidat) *** skoro celá kostička kvasnic - 42 g (ulamuji jen malý růžek) *** trocha mléka
Postup přípravy
Do hrnečku dám trošku mléka, mírně zahřeji, dám 1/2 káv. lžičky cukru a rozdrobím kvasnice a jemně popráším moukou. Tím nám vznikne kvásek.
Mezitím si do mísy (ev. robotu) připravím všechny ostatní suroviny (vodu dávám také vlažnou - těsto pak lépe kyne). Když už je hrneček plný kvásku tak ho přidáme do mísy a ze všech surovin vypracujeme těsto.
Těsto necháme v míse, přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout (já to urychluji v horkovzdušné troubě nastavené na minimum a po chvíli vypínám). Když těsto vykyne, opět mírně propracujeme a opět necháme kynout (tentokrát je těsto vykynuté již za chvíli).
Zapneme troubu a mezitím si připravíme bochánek - záleží na každém, zda-li kulatý nebo oválný. Než se vyhřeje trouba, těsto opět nakyne.
Před vložením do trouby potřu vodou a během pečení také ještě 1x potírám.
Chlebík peču asi o trochu více jak půl hodiny, ale to záleží jak na které troubě.
Nezapomenout namazat plech - pekáč apod., ale nevysypávat!!!
Dle poznatků maminek, chlebík se peče déle než půl hodiny!!!!!
Mezitím si do mísy (ev. robotu) připravím všechny ostatní suroviny (vodu dávám také vlažnou - těsto pak lépe kyne). Když už je hrneček plný kvásku tak ho přidáme do mísy a ze všech surovin vypracujeme těsto.
Těsto necháme v míse, přikryjeme ho utěrkou a necháme kynout (já to urychluji v horkovzdušné troubě nastavené na minimum a po chvíli vypínám). Když těsto vykyne, opět mírně propracujeme a opět necháme kynout (tentokrát je těsto vykynuté již za chvíli).
Zapneme troubu a mezitím si připravíme bochánek - záleží na každém, zda-li kulatý nebo oválný. Než se vyhřeje trouba, těsto opět nakyne.
Před vložením do trouby potřu vodou a během pečení také ještě 1x potírám.
Chlebík peču asi o trochu více jak půl hodiny, ale to záleží jak na které troubě.
Nezapomenout namazat plech - pekáč apod., ale nevysypávat!!!
Dle poznatků maminek, chlebík se peče déle než půl hodiny!!!!!
Smazat recept
Chcete opravdu smazat recept?

* * * kvásek * * *

* * * těsto upravený pro pečení * * *

* * * chlebík těsně před upečením * * *

* * * chlebík po vytažení z trouby * * *
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Raguella
(upraveno)
8. 7. 2022, 23:35
Dobrý večer,určitě někdy moc ráda zkusím upéct můj 1*chléb,tak snad se aspon trošku povede?...děkuji za receptík.




nahlásit
Mallory666
(upraveno)
3. 7. 2022, 22:00
Dnes jsem ho zkusila, není tak krásný jako ten váš, a čekám až vychladne a já ho mohla nakrojit...pak se uvidí ... nemůžu se dočkat
Edit: Je ÚŽASNEJ

nahlásit

mates29
(upraveno)
20. 2. 2021, 18:00
dnes jsem pekla. Výýýborný - už není

nahlásit
jitrav
(upraveno)
2. 8. 2017, 16:16
tak chleba jsem dnes právě dopekla, sice když jsem dala vykynuté těsto na plech tak mi to moc nevykynulo, tak vypadá takový trochu splasklý
ale vypadá i tak dobře


nahlásit
Mijaaa
(upraveno)
24. 7. 2017, 19:42
Dnes jsem zkusila tenhle chleba a musim rict,ze opravdu nemá chybu.Jen trocha vylepseni dělala jsem v troube v hrnci nevymazavala jsem jen ten hrnec jsem stricila hrnec na pul hodky do vyhrate trouby a pak tam strčila testo slo to nadherne po upeceni vyklopit.Nema to chybu parada.


nahlásit

kleoluci
(upraveno)
1. 5. 2017, 13:39
Chlebík mi už kyne, jsem na něj moc zvědavá
Zkusila jsem hladkou chlebovou a ctvrtku jsem nahradila špaldovou ...... Tak sice je krasny, ale doporučuji pect jen v nepřilnavém,....i přes to, že jsem skleñený pekáček vymazala, chytl se a nechtěl ven.
potvorák ....takže přijdeme o spodní křupavou kůrku.Škoda....jinak chuťově super


nahlásit

Labouche
(upraveno)
22. 2. 2021, 7:28
@kleoluci
pokud date skleneny pekacek do trouby a nechate predehrat - delavam bezne, chleb se Vam neprichyti. Mam vyzkouseno a opravdu to funguje. Takze do studene trouby dat pekacek, nazhavit troubu a pak vyndat horky pekac a do nej soupnout chleb



nahlásit
kokoska24
(upraveno)
4. 8. 2015, 22:23
Různé chleby peču už dlouho. V tomto receptu proti jiným je více droždí, není po upečení v chlebu cítit?Jinak- vypadá moc pěkně.
nahlásit
scarlet1
(upraveno)
2. 8. 2015, 13:21
Dobrý den, včera jsem pekla podle Vašeho receptu chleba. Je skvělý a docela rychlý. Je hned ten den, co zadělám těsto. Ten co jsem pekla předtím, jsem musela udělat těsto den dopředu. Děkuji, jiný už péct nebudu, než ten Váš. Jen jsem dala 340g mouky žitné a 160g mouky hladké. Jo a pekla jsem v horkovzdušné troubě na 175 stupňů padesát minut. Nepraskl a byl krásný bochník.
nahlásit
scarlet1
(upraveno)
4. 8. 2015, 17:40
@scarlet1
Ahoj, tak dnes jsem chleba pekla po druhé a musím znovu napsat, pefektnííí. Dnes jsem dala mouku žitnou chlebovou zase těch 340g žitné chlebové a 160g pšeničné hladké chlebové a je snad ještě lepší než v tu neděli. Příště dám tyto mouky napůl. Ještě jednou moc díky za recept, jiný chleba už péct nebudu. Děkuji



nahlásit
Evelyn123
(upraveno)
29. 4. 2015, 16:06
Ivo, přidávám se s chválou na Váš recept na chleba. Zkoušela jsem upéct už podle několika receptů, ale všechny mažu a ten Váš vyhrává na plné čáře
Jak píšete jednoduchý a dobrý. Pekla jsem už třikrát a vždy se mi povedl, díky moc za super recept



nahlásit
helenkamikuska
(upraveno)
23. 4. 2015, 13:26
forma je myslím římský hrnec
nahlásit
lenca2612
(upraveno)
23. 4. 2015, 10:57
Potírá se chlebík vajíčkem?
Nemám ho takový lesklý?


nahlásit
Popča
(upraveno)
29. 3. 2015, 18:47
Dobrý den, prosím chystám se na Váš chlebík, co to je trochu mléka 0,5dcl.
nahlásit
PetraRol
(upraveno)
3. 12. 2013, 20:36
krásný

nahlásit

mysmilena
(upraveno)
3. 12. 2013, 20:34
Dnes jsem upekla a vynikající
jen jsem si trošku,fakt trošinenku pozměnila recept dle svý hlavy, dala víc mouky a propíchala u pečení..luxus


nahlásit

banker
(upraveno)
17. 11. 2013, 12:53
zrovna peču , ale nevím čím to je, že mi vždy praskne po stranách.

nahlásit

mysmilena
(upraveno)
3. 12. 2013, 20:43
@banker
taky mi rupl kolem dokola celej, ale to bude asik teplotou v troubě...na chuti to nic nezměnilo, luxusní
mám taky horkovzdušnou
jak jsem to dál pomazala při pečení vodou, stmelilo se to dohromady tak, že při krájení se nepoznalo, že to bylo ruplý..použila jsem jen bílou mouku



nahlásit
Lollipops
(upraveno)
4. 11. 2013, 12:48
Prosím vás a na kolik ho pečete v horkovzduchu a jak dlouho?
nahlásit

Lucka P.
(upraveno)
1. 11. 2013, 14:44
Děkuji za recept, chleba je suprový
. Pekla jsem v plynové troubě na nejvíc co to jde ( přibližně tak 250 C) asi deset minut a pak jsem ztlumila ( asi tak 150-160 C) asi 40 minut. Na spodek trouby jsem dala kastrolek s vodou a chlebík není vůbec vysušený, má křupavou kůrku a uvnitř je měkoučký


nahlásit

jeremy
(upraveno)
12. 7. 2013, 9:35





nahlásit
mirkaberkys
(upraveno)
23. 5. 2013, 21:19
Dobrý den, tak bochník chleba je venku z trouby, pekla jsem cca 45 minut na 165°C a použila jsem 350 g hladké mouky,150 g celozrnné chlebové mouky a sušené droždí. Moc nám chutná. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4389301
nahlásit
kaninaj
(upraveno)
14. 5. 2013, 15:18
peču už po několikáté, pokaždé je na jedničku. Těsto nechám nakynout v DM, pak promíchám, udělám bochníček, potřu vodou a nechám ještě chvíli odpočinout a nakynout než dám péci do trouby. Rychlý a dobrý.
nahlásit