(recept
si oblíbilo 9 návštěvníků)
Fantasticky dobrý MOUČNÍK Z CHLEBA !!!!! Pro ty, co milují vlhké moučníky navoněné rumem !!!!
Potřebné ingredience
7 vajec, 8 pol.lžic moučkového cukru, 16dkg změklého másla, 2 velké krajíce chleba (nebo 3 menší)-použijeme jen střídku, 15dkg mletých ořechů, velká hrst rozinek namočených v rumu, 3lžíce kakaa, asi 2dcl rumu- nikdy to moc neměřím, čokoládová poleva-dělám ji ze 2 ledových kaštanů a asi jako ořech másla+2lžíce vody.
Postup přípravy
Když mně poprvé maminka řekla recept, tak jsem nevěřila, že tu dobrůtku, co všichni milujeme, dělá z chleba-taky tedy:oddělíme žloutky a bílky, z chleba ořízneme kůrku a necháme jen střídku-chléb nemusí být dnešní, ale určitě ne žádný starý, používám obyčejný kmínový-střídku natrháme na kousky do misky, zalijeme rumem a necháme nasáknout, vidličkou chlebu pomůžeme, ať se pěkně rozpadne a je nasáknutý rumem. Mezi tím ušleháme (ručně nebo ve šlehači) máslo s cukrem a postupně přidáme žloutky. Vedle ušleháme sníh z bílků. Vezmeme misku s namočeným chlebem, pokud je tam rumu hodně, tak slijeme, prostě chléb musí být úplně rumem nasáknutý a trošičku rumu mezi drobečky zůstáva -tohle vlijeme do žloutkové hmoty a umícháme-nelekejte se směs zřídne, přidáme kakao, mleté ořechy, rozinky a nakonec vmícháme bílkový sníh. Vymažeme máslem a vysypeme strouhankou formu na srnčí hřbet- z téhle dávky naplním dva, podělíme do obou forem a pečeme při 175´C asi 35-40 minut. Upečenost vyzkoušíme klasicky špejlí. Během pečení moučník vyběhne, ale nakonec zase "padne" dolů. Upečený vyklopíme a vychladlý postříkáme nebo polejeme čokoládovou polevou (dělám ji tak, že do vypnuté trouby, která je teplá od pečení položím misku a v ní nalámané ledové kaštany, trošku vody a kousíček másla, nechám rozpustit, pak pořádně zamíchám, pokud je moc hustá, přidám kousek tuku a kapku vody) a moučník poliju. Je to fakt dobrota a hlavně je snad ještě lepší další dny, když se naleží, A že je z chleba-tomu nikdo nevěří. Vyzkoušejte !!!!!!!
Ozdobíme čokoládovou polevou.
Dá se určitě zdobit šlehačkou, ale my jej rádi jen tak :-))).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Ivuu
(upraveno)
14. 11. 2012, 14:48
Jak říkal Vaněk v Peklu na talíři z rohlíků strouhanku a z chleba tak topinku. Holky neblázněte
AliceM
(upraveno)
16. 11. 2012, 15:25
@Ivuu
Milá Ivo, ten recept mám od kamarádky mé babičky, jejíž manžel byl hlavní vrchní a cukrář v hotelu Alexandria v Luhačovicích, po roku 68 emigrovali do Kanady tam se věnoval stále "vyšší dívčí" v oboru kuchař a cukrář. Takový nóbl pán. Jinak mám za sebou kurzy i u pana Pohlreicha i Vaňka v Prakul a věřte, že vím, co peču a vařím . Alice
Marselus
(upraveno)
15. 11. 2012, 13:47
@Ivuu
A zkoušela jste? ,pokud ne,tak
Marselus
(upraveno)
14. 11. 2012, 10:19
Zkusila jsem pro jistotu z poloviční dávky,abych náhodou nevyhodila 7 vajec ,po upečení si říkám,tak málo jo ,ale jak jsem zakousla,tak ,opravdu výborný zákuseček ,příště dělám z celé dávky a fakt je nejlepší další dny
AliceM
(upraveno)
14. 11. 2012, 14:31
@Marselus
matulo
(upraveno)
31. 1. 2008, 22:05
Tak toto určite vyskúšam.... Dana
AliceM
(upraveno)
31. 1. 2008, 22:40
@matulo
Vyzkoušejte a pak písněte, já jej mám moc ráda ke !!!!