(recept
si oblíbilo 14 návštěvníků)
Domací sýr
Potřebné ingredience
Na sýr potřebujeme 4 litry čerstvého mléka od kraviček nebo z automatu pár kapek syřidla.
Postup přípravy
převařené mléko, necháte schladnout přidáte 2kapky syřidla určení k syření mléka. Mléko se nechá při pokojové teplotě zkysnout . Nemusí být zkyslé tak, že se odděluje syrovátka, stačí když je jen "nakyslé". Většinou stačí do druhého dne . -Po vychladnutí se slije syrovátka (nevyhazujeme - je moc dobrá na osvěžení, hlavně v létě) a sýr se nechá buď jen okapat na sítu (cedníku) nebo se přes plátno ještě trochu vymačká a je připravený k požití :o) Po vymačkání sýra dáme do misky přidáme 1 lžičku soli nebo kdo jak chce soli a důkladně promícháme dáme do proderaveného plechového hrnečku viz fotečky na sír dáme destičku co je na napařování knedlíku ten spodek je kulatej a zatěškáme sklenící ve které mám kameny a necháme 2 dny odležet v chladu hrneček musí být v náké misce aby měla kam odkapávat syrovátka.Nakonec obalíme v sladké paprice ,knínu nebo česneku
x
formy na sýr
Skyslé mléko nalijeme do forem a necháme volně odtékat syrovátku.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Ledura
(upraveno)
10. 8. 2012, 20:09
Esky
(upraveno)
16. 5. 2012, 9:38
MOHU SE ZEPTAT,TAKÉ DĚLÁM SÝR,PŘIDÁVÁM PONEJPRVE MLÉČNOU KULTURU,STAČÍ JOGURT HOLANDIA,AVŠAK MÁM PROBLÉM S FORMOU NA SÝR,SÝR ZTUHNE PO KRAJÍCH AVŠAK UVNITŘ ZŮSTÁVÁ ŘÍDKÝ,TOTO JSOU ORIGINÁLNÍ FORMY NA SÝR ? MÁTE SÝR ZTUHLÝ I UVNITŘ?DÍKY BÁRA
Lenpod
(upraveno)
18. 6. 2012, 17:20
@Esky
Kdysi jsem v odborné literatuře četla, že pro vznik jogurtu je potřeba záhřev a ochlazení, jelikož průběh je zcela odlišný než při srážení bílkovin ke vzniku tvarohu a sýru, u nějž to není potřeba. Dá se tedy jogurtovou očkovací látkou vyrobit sýr?
horizont
(upraveno)
16. 5. 2012, 9:24
na sýr je třeba mléko od kraviček nebo z automatu, nebo syřidlo?
evicela
(upraveno)
16. 5. 2012, 10:16
@horizont
obojí
horizont
(upraveno)
16. 5. 2012, 19:30
@evicela
takže můžu použít mlíčko od kraviček nebo z automatu syřidlo, jo?
paluš
(upraveno)
31. 5. 2012, 18:49
@horizont
Můžete použít mlíko od kraviček nebo mlíko z automatu + syřidlo. Chapišto konečně?
horizont
(upraveno)
17. 6. 2012, 20:58
@paluš
kdyby si příspěvek každý po sobě přečetl, že jo?
rybickarybka
(upraveno)
15. 5. 2012, 23:33
hmm, já když byla malá, dělala máma tvaroh z kupovaného mléka a bez siřidla... musím se jí přeptat co a jak... nebo zkusím tohle.
zuzkanow
(upraveno)
23. 12. 2013, 13:37
@rybickarybka
Jojo tvaroh se dělá jen z mléka a sýr za použití sYřidla neb sÍřidlo je zas na víno
MíšaC
(upraveno)
16. 5. 2012, 0:06
@rybickarybka
Ano, taky jsme tak za mého dětství dělali tvaroh. Jen nechat zkysnout obyčejné mléko a pak ho svařit a slít přes cedník. No a v cedníku pak zůstal výýýborný tvrdý tvaroh
modroocka
(upraveno)
15. 5. 2012, 21:52
Prosím,kde se dá to syřidlo koupit?
gamat
(upraveno)
15. 5. 2012, 22:06
@modroocka
třeba v drogerii...já vím že v drogerii Teta to mají...nebo se ptejte,možná i někde v jiných
Lenpod
(upraveno)
18. 6. 2012, 17:17
@gamat
Oběhla jsem celé město a ani v jedné drogerii ani prodejnách mléka z automatu syřidlo nemají , budu muset objednvat přes internet .