(recept
si oblíbilo 7 návštěvníků)
rebarborový koláč
Potřebné ingredience
Těsto: 250g. hladké mouky 150g. másla nebo hery 150g. moučkového cukru 4 vejce 4 lžíce smetany nebo jogurtu 1 vanilkový cukr ½ prášku do pečiva Drobenka: 150g. hrubé mouky, 100g. másla, 100g. cukru krupice, trochu skořice na ovonění drobenky Náplň: Rebarbora, trochu van. pudinkového prášku a cukr( dala jsem třtinový). 2 tvarohy, 1 krémová kysaná smetana, 1 žloutek, moučkový cukr.
Postup přípravy
recept jsem někde před 3 lety dostala mailem a od té doby jiný nedělám.Letos se teprv chystám,tudíž zatím bez fotek...Je fakt špicový !
Těsto:
250g. hladké mouky
150g. másla nebo hery
150g. moučkového cukru
4 vejce
4 lžíce smetany nebo jogurtu
1 vanilkový cukr
½ prášku do pečiva
Drobenka:
150g. hrubé mouky, 100g. másla, 100g. cukru krupice, trochu skořice na ovonění drobenky
Náplň:
Rebarbora, trochu van. pudinkového prášku a cukr( dala jsem třtinový).
2 tvarohy, 1 krémová kysaná smetana, 1 žloutek, moučkový cukr.
Postup:
Nejprve si připravíme rebarboru. Oloupeme ji a nakrájíme na asi centimetrové kousky.
Rozpustíme si kousek másla a rebarboru na něm podusíme asi tak 5 minut. Přidáme cukr podle chuti a vmícháme pudinkový prášek na zahuštění. Rebarbora totiž pustí šťávu, tak aby to nebylo moc řidké. Dala jsem ještě zlaté hrozinky ale nemusí být.
Dáme zchladnout.
Připravíme si předem také tvarohovou náplň:
Tvarohy rozšleháme s moučkovým cukrem, přidáme žloutek a nakonec zakysanou smetanu. Dáme také do chladna.
Pokud máme vše vychlazané tak se dáme do přípravy těsta na koláč:
Utřeme tuk s cukrem a postupně zašleháme žloutky a vanilkový cukr. Do žloutkové směsi vmícháme mouku prosetou s práškem do pečiva, smetanu nebo jogurt a nakonec po částech opatrně ušlehaný sníh.
Těsto rozetřeme na vymazaný a hr.moukou vysypaný hlubší pekáč a lžící klademe kopečky tvarohové náplně, kterou po těstě opatrně rozprostřeme. Na tvaroh stejným způsobem klademe rebarboru a také opatrně rozprostřeme. Nakonec hustě posypeme drobenkou.
Pečeme na 180°C ( horkovzdušná trouba na 170°C) asi 35 – 40 minut.
Těsto:
250g. hladké mouky
150g. másla nebo hery
150g. moučkového cukru
4 vejce
4 lžíce smetany nebo jogurtu
1 vanilkový cukr
½ prášku do pečiva
Drobenka:
150g. hrubé mouky, 100g. másla, 100g. cukru krupice, trochu skořice na ovonění drobenky
Náplň:
Rebarbora, trochu van. pudinkového prášku a cukr( dala jsem třtinový).
2 tvarohy, 1 krémová kysaná smetana, 1 žloutek, moučkový cukr.
Postup:
Nejprve si připravíme rebarboru. Oloupeme ji a nakrájíme na asi centimetrové kousky.
Rozpustíme si kousek másla a rebarboru na něm podusíme asi tak 5 minut. Přidáme cukr podle chuti a vmícháme pudinkový prášek na zahuštění. Rebarbora totiž pustí šťávu, tak aby to nebylo moc řidké. Dala jsem ještě zlaté hrozinky ale nemusí být.
Dáme zchladnout.
Připravíme si předem také tvarohovou náplň:
Tvarohy rozšleháme s moučkovým cukrem, přidáme žloutek a nakonec zakysanou smetanu. Dáme také do chladna.
Pokud máme vše vychlazané tak se dáme do přípravy těsta na koláč:
Utřeme tuk s cukrem a postupně zašleháme žloutky a vanilkový cukr. Do žloutkové směsi vmícháme mouku prosetou s práškem do pečiva, smetanu nebo jogurt a nakonec po částech opatrně ušlehaný sníh.
Těsto rozetřeme na vymazaný a hr.moukou vysypaný hlubší pekáč a lžící klademe kopečky tvarohové náplně, kterou po těstě opatrně rozprostřeme. Na tvaroh stejným způsobem klademe rebarboru a také opatrně rozprostřeme. Nakonec hustě posypeme drobenkou.
Pečeme na 180°C ( horkovzdušná trouba na 170°C) asi 35 – 40 minut.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
gabrusa
(upraveno)
9. 6. 2013, 9:52
Zkuste ho, je fakt super ! A přemýšlele jsem, že klidně bych po sezoně místo rebarbory dala cokoliv jiného, nebo i marmeládu či povidla....