Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Koláče, buchty nebo karásky

0.0
Koláče, buchty nebo karásky

Potřebné ingredience

75 dkg hladké mouky (na karásky namícháme 1/2 na 1/2 hladkou a hrubou mouku), 16 dkg cukru, 16 dkg tuku /můžeme namíchat se sádlem/, 2 žloutky, 3/4 droždí, 1 vanilkový pudink, sůl 2 špetky, 1/4 l mléka

Postup přípravy

Univerzální těsto na koláče,buchty nebo karásky je od mojí maminky.
Ta ho také podědila....:)

Do mísy nasype mouku a utvoří uprostřed důlek, tam nasypeme cukr, naláme droždí a zalije troškou vlažného mléka nechá lehce skynout kvásek. Pak přidáme postupně vše ostatní a zaděláme těsto.
Po vykynutí děláme jednu ze tří možností:

Koláče malé asi jako dlaň, nebo větší 2 na jeden plech. Mazat můžeme marmeládou, tvarohem, mákem, ovocem a sypeme žmolenkou. Okraje mašlujeme a dáme péci.

Buchty také plníme většinou marmeládou, jablky, mákem, nebo tvarohem. Dáváme je do pekáčku, ve kterém si rozehřeje trochu tuku a pak jednotlivé buchty, mašlujeme tukem, aby se neslepily. Nakonec ještě namašluje rozšlehaným vejcem.A peče...

Karásky děláme buď 2 větší na jeden plech, nebo 8 menších copánků. Ty potřeme rozšlehaným vejcem a sypeme mákem nebo mandličkami.


makovou nádivku do koláčů dělám takto:
15 dkg máku,1/3 l mléka s vodou, 8 dkg cukru s vanilkou /nebo vanilkový cukr/, 2 dkg tuku, citronová kůra, skořice
Mák nejdříve jemně umelu. Pak podliji vodou s mlékem a dusíme do měkka. Přidáme cukr a za stálého míchání podusíme.
Nádivku okořeníme citronovou kůrou, vanilkou, skořicí /hřebíčkem/.
Pokud chceme mít nádivku jemnou na křehký koláč, přidáme žloutek a z bílku sníh.
Dobrá je s čokoládou, medem nebo zavařeninou.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie