Kynuté buchty
Potřebné ingredience
40g droždí, 220-250ml mléka, 500g hl. mouky, 50g krupic. cukru, 2 žloutky, 2 lžíce citr. šťávy, nastrouhaná kůra z jednoho citronu, 1 sáček vanilinového nebo 50g vanilkového cukru, špetka soli, 150g másla, 250g povidel /nebo jiná náplň/, 100g másla na vymazání pekáče, Po upečení potřít: 1 lžíci moučkového cukru rozpuštěného ve 3 lžících rumu a 2 lžicích vody Rada: pokud máte rádi hodně vláčné buchty po polití rumem je přikryjte utěrkou. Náplň maková: Umelte 200g máku /nebo si kupte už mletý/. Dáte do hrnce, podlijete 250ml mléka a povařte doměkka. Přidejte 100g pomletých piškotů, dvě lžíce rumu, sáček vanilkového a skořicového cukru. Přidejte štipku citr. kůry a dle chuti doslaďte. Náplň tvarohová: Spojte 500g tvarohu se 100g krupicového cukru s vanilkou, 2 žloutky a rozinkami. Pokud je náplň tuhá, přidejte trocha mléka nebo smetany. Na závěr přidejte sníh ze 2 bílků.
Postup přípravy
Vzešlý kvásek smíchejte se zbytkem mouky a cukru, vajíčkem, citr. kůrou a šťávou, vanilkových cukrem a špetkou soli. Přilijte zbytek teplého mléka a vychladlé rozpuštěné máslo.
POZOR mléko a máslo nesmí být moc horké - příliš vysoká teplota by zabránila kynutí.
Těsto míchejte tak dlouho, až se přestane lepit na vařečku. Jestli je těsto tekuté přidejte mouku, v opačném případě přilijte 2 lžíce mléka.
Zadělané těsto přikryjte utěrkou a dejte na hodinu kynout.
Jakmile těsto zdvojnásobí objem, přesuňte ji na pomoučněný vál a rozválejte na 1cm výšku. Těstem můžete otáčet na vále, aby se vytahovalo stejnoměrně. Rozkrájejte jej na čtverečky a pomocí dvou lžic je naplňte povidly /nebo jinou náplní/. Vytvarujte buchty, okraje musí být pečlivě spojené.
V pekáči rozpusťte máslo a předehřejte troubu /elektrickou/ na 200, horkovzdušnou na 180.
Buchty při skládaní potírejte rozpuštěných máslem, aby se neslepily při pečení. V pekáči je nechte asi 3/4hodiny kynout, pak je znova omastěte a dejte do trouby. Po 5 minutách snižte teplotu o dvacet stupňů a ještě půl hodiny dopékejte dozlatova.
Mezitím rozmíchejte rum, cukr a vodu. touto voňavou směsí potřete buchty hned po vytažení z trouby.
Po vychladnutí pocukrujte.
vykynuté těsto
na plechu kynou
po upečení
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé