Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Halušky - nejen pro Šáruš

0.0
Halušky - nejen pro Šáruš

Potřebné ingredience

1 -2 pytlíky halušek v prášku, 30 dkg slaniny (uzené nebo anglické), 0,5 kg kysaného zelí nebo 1 menší hlávkové zelí nebo 30 dkg brynze (každý nemá rád) nebo 30 dkg strouhaného eidamu nebo vanička tvarohu (na maštění je v tomto případě lepší máslo).

Postup přípravy

Halušky dělám ze sáčku i když moje mamka to bere za svatokrádež - pocházím ze Slovenska - z kolébky halušek.
Když mám čas a chuť tak je dělám pořádně - brambory (asi 1,5 kg) se nastrouhají najemno (na kaši - to je nejhorší, prsty a nehty trpí), potom mouka - polohrubá a hladká asi půl na půl (váhu fakt nevím, dělám to od oka), vajíčko, sůl. Udělá se tužší těsto, protlačí přes haluškové síto do vařící vody a jak vyplavou tak jsou. Slít, smíchat s rozškavřenou slaninou a dušeným zelím nebo brynzou nebo na talíři posypat sýrem. Když je děláte s tvarohem tak máslo a pažitka.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

luciasanta 14. 4. 2006, 16:28
Dobrý den Inuško, protože je Velký Pátek a i s dětma se držíme půstu od masa, udělala jsem halušky dle vaší rady - koupila jsem si je v pytlíku. A musím teda uznat, že jsou naprosto skvělé, nejsem takový znalec halušek, ale v našem provedení - s kysaným zelím (brynzu nemusíme) byly naprosto skvělé. A hlavně - za 15 minut bylo jídlo na stole. Díky za tip - obvykle se jídel z prášku bojím, ale tohle všem vřele doporučuji. Příjemné velikonoční dny přeje Lucka ;-)
inka 17. 4. 2006, 19:48
@luciasanta Lucko díky za pochvalu, když jsem napsala o těch pytlíkových haluškách, tak se hned objevily dva recepty na "klasické", já uznávám, že jsou fajn, ale to strouhání brambor mně fakt nebere. Já prášková jídla taky jinak nemusím - používám jenom bramborové těsto v prášku, no a ty halušky.
luciasanta 8. 3. 2006, 23:20
Dobrý večer Inko, zrovna dneska mě napadlo požádat vás o recept na halušky (nejlepší jsou tyhle recepty přímo od zdroje, což vy jako rodilá Slovenka jste) - a vidím, že mě Šáruš předběhla. Popravdě řečeno, trošku valím oči, že je děláte z pytlíku :^) ;-) Zvláštní ale je, že dle vašeho rodinného receptu dáváme půl na půl hladkou a polohrubou mouku a recept nad vámi uvádí hrubou mouku... Teď babo raď (není myšleno osobně :-D). Lucka
inka 9. 3. 2006, 8:02
@luciasanta Ahoj Lucko, z pytlíku je dělám z časových důvodů, třeba v týdnu na večeři. Velké děti mají spoustu zájmů, většinou nejsou doma, manža od rána do večera v práci a strouhat brambory na kotel halušek s Matějem v zádech nebo na noze si neumím ani představit, ne zrealizovat..Když ale mám čas a chci dělat halušky o víkendu třeba na oběd, tak dělám klasicky. Ta mouka - vždy jsme používali polohrubou, moje babička hladkou (ty byly dost tuhé), tak to dělám půl na půl, možná trochu míň hladké. Ale na to přijdete praxí. Tak ať vám chutnají.
ŠÁRUŠ 8. 3. 2006, 21:25
díky příští týden vyzkouším, už se těším ;-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie