(recept
si oblíbilo 18 návštěvníků)
7x ZAPÉKÁME A PEČEME
Potřebné ingredience
1. RAŽNIČI Z TROUBY
2. KOTLETY PEČENÉ NA HLÁVKOVÉM ZELÍ A MRKVI
3. BRAMBORY ZAPEČENÉ S MLETÝM MASEM A LEČEM
4. PLOVDIVSKÉ MASO S HRÁŠKOVOU RÝŽÍ
5. BRAMBORY ZAPEČENÉ SE ZELENINOU V ALOBALU
6. BROKOLICE ZAPEČENÁ SE ŽAMPIONY
7. ZAPEČENÉ BRAMBORY S KYS. ZELÍM
Postup přípravy
RAŽNIČÍ Z TROUBY
Suroviny:
600 g vepřové pleci
nakrájené na kostky
anglická slanina
klobása nakrájená na kolečka
cibule, červená i zelená paprika
žampiony nakrájené na kousky
sůl, pepř, koření Gyros
Postup:
Všechny suroviny, nakrájené na menší kousky smícháme ve velké míse, osolíme, opepříme a posypeme kořením na Gyros. Směs nasypeme v jedné, rovnoměrné vrstvě na plech, podlijeme šálkem vody a upečeme do růžova.
Příprava je jednoduchá, pohodlná a rychlá - výborně se hodí, když čekáte více strávníků. Vepřové maso můžete samozřejmě podle potřeby nahradit masem krůtím či kuřecím a přidat můžete i jiné dobrůtky, které běžné dáváte do ražničí.
KOTLETY PEČENÉ NA HLÁVKOVÉM ZELÍ A MRKVI I S PŘÍLOHOU
Suroviny:
6 plátků vepřové kotlety
½ hlávky zelí
(nakrájeného na větší kousky)
400 g mrkve
(nakrájené na větší kolečka)
2 cibule, česnek
sůl, pepř
syrové, umyté brambory i se slupkou
Postup:
Na dno vyššího plechu na pečení dáme nakrájenou mrkev, zelí, cibuli a česnek, promícháme a mírně posolíme. Na zeleninu naklademe naklepané, osolené a opepřené kotlety. Brambory dobře umyjeme a i se slupkou je nakrájíme na měsíčky, poklademe do volných míst mezi masem, posypeme kořením na americké brambory a osolíme dle chuti. Podlijeme 1 dcl vody a vše najednou pečeme asi 1 h. 30 min. v troubě na 180 st. C (délka pečení závisí na druhu zvoleného masa)
Celý oběd máte hotový najednou (maso, přílohu i zeleninovou oblohu) a výborně chutná.
Vepřové kotlety lze podle chuti obměnit za kuřecí řízky, plátky vepřové pleci nebo kuřecí čtvrtky.
K masu dělám ještě takovou jednoduchou náhražku tatarky. Smíchám 1 zakysanou smetanu light s 1 nadrobno nasekanou cibulkou a 2 strouhanými kyselými okurkami, posolím, opepřím a přidám trošku grilovacího koření.
BRAMBORY ZAPEČENÉ S MLETÝM MASEM A LEČEM
Suroviny:
1 kg brambor vařených ve slupce
0,5 kg mletého vepřového masa
1 cibule + 1 lžička mleté papriky
1 zeleninové lečo
3 vejce + 2 dcl mléka
100 g strouhaného eidamu
Postup:
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi osmahneme cibulku, přidáme mleté maso a se solí a paprikou dusíme 20 min. Pak přidáme lečo a vaříme ještě asi 5 min. Ve velké míse smícháme s bramborami a dáme do vymazaného vyššího pekáčku zapéct do trouby. Zapékáme asi 15 min. Pak zalijeme směsí rozšlehaných vajec v mléce a strouhaného sýra. Zapečeme dalších 15-20 min.
Pro ještě lepší chuť můžete mléko nahradit smetanou.
Podáváme posypané petrželkou a jako příloha se hodí například rajčatový salát.
PLOVDIVSKÉ MASO S HRÁŠKOVOU RÝŽÍ
Suroviny:
500 g vepřové kýty
2 velké cibule
mletá paprika sladká
trošku grilovacího koření
sůl
1 větší rajský protlak
mouka na zahuštění
Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno a lehce podusíme na troše oleje. Vepřové maso nakrájíme na nudličky a přidáme k cibuli, osolíme a až zrůžoví přidáme papriku a grilovací koření (vznikne něco jako základ na guláš) podlijeme vodou a dusíme do změknutí masa (v tlakovém hrnci je to rychlovka - za 15 min. je hotovo). Až maso změkne, přidáme rajský protlak, dobře promícháme a zahustíme trochou mouky, rozmíchané ve vodě a povaříme ještě asi 5 min.
Masíčko je výborné s hráškovou rýží - tu připravíme tak, že vařenou rýži smícháme se sterilovaným hráškem a posypeme strouhaným eidamem. Celé dozdobíme kolečky krájené cibule.
BRAMBORY ZAPEČENĚ SE ZELENINOU V ALOBALU
Suroviny:
1,5 kg syrových brambor nakrájených na drobné kostičky
350 g mražené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice)
cibule a pár kyselých okurek – vše nakrájené na drobné kostičky
klobása nakrájená také na kostičky
(může a nemusí být pár plátků anglické slaniny rovněž na kostičky)
sůl, pepř, olej, alobal
Postup:
Všechny nadrobno nakrájené suroviny smícháme ve velké míse, osolíme a mírně opepříme. Alobal nastříháme na půlmetrové kusy, každý uprostřed potřeme lehce olejem a klademe porce směsi. Dobře zabalíme a balíčky uložíme na plech. Upečeme v troubě asi na 180-200 st. 35-40 min.
BROKOLICE ZAPEČENÁ SE ŽAMPIONY
Suroviny:
200 g brokolice
150 g žampionů
2-3 vejce
50 g strouhaného eidamu
sůl, kmín
Postup:
Brokolici rozebereme na růžičky a chvíli povaříme. Nakrájené žampiony orestujeme na oleji na pánvi. Přidáme najemno nakrájenou brokolici, osolíme a okmínujeme. Chvíli dusíme. Zalijeme rozšlehanými vejci, smíchanými se strouhaným sýrem, přikryjeme a necháme chvíli zapéct.
Podáváme samostatně nebo s vařenými bramborami.
BRAMBORY ZAPEČENÉ S KYSELÝM ZELÍM
Suroviny:
brambory uvařené ve slupce, nakrájené na kolečka (asi 1 kg)
1 kysané zelí
300 g anglické slaniny nebo uzeného masa
4 cibule nakrájené na tenká kolečka
smetana
sůl, drcený kmín
Postup:
Do zapékací misky vrstvíme brambory, cibuli, zelí a slaninu až do výšky zapékací misky. Končíme bramborami, které osolíme a posypeme drceným kmínem. Pak zalijeme smetanou a necháme zapéct v troubě asi 40 min.
Suroviny:
600 g vepřové pleci
nakrájené na kostky
anglická slanina
klobása nakrájená na kolečka
cibule, červená i zelená paprika
žampiony nakrájené na kousky
sůl, pepř, koření Gyros
Postup:
Všechny suroviny, nakrájené na menší kousky smícháme ve velké míse, osolíme, opepříme a posypeme kořením na Gyros. Směs nasypeme v jedné, rovnoměrné vrstvě na plech, podlijeme šálkem vody a upečeme do růžova.
Příprava je jednoduchá, pohodlná a rychlá - výborně se hodí, když čekáte více strávníků. Vepřové maso můžete samozřejmě podle potřeby nahradit masem krůtím či kuřecím a přidat můžete i jiné dobrůtky, které běžné dáváte do ražničí.
KOTLETY PEČENÉ NA HLÁVKOVÉM ZELÍ A MRKVI I S PŘÍLOHOU
Suroviny:
6 plátků vepřové kotlety
½ hlávky zelí
(nakrájeného na větší kousky)
400 g mrkve
(nakrájené na větší kolečka)
2 cibule, česnek
sůl, pepř
syrové, umyté brambory i se slupkou
Postup:
Na dno vyššího plechu na pečení dáme nakrájenou mrkev, zelí, cibuli a česnek, promícháme a mírně posolíme. Na zeleninu naklademe naklepané, osolené a opepřené kotlety. Brambory dobře umyjeme a i se slupkou je nakrájíme na měsíčky, poklademe do volných míst mezi masem, posypeme kořením na americké brambory a osolíme dle chuti. Podlijeme 1 dcl vody a vše najednou pečeme asi 1 h. 30 min. v troubě na 180 st. C (délka pečení závisí na druhu zvoleného masa)
Celý oběd máte hotový najednou (maso, přílohu i zeleninovou oblohu) a výborně chutná.
Vepřové kotlety lze podle chuti obměnit za kuřecí řízky, plátky vepřové pleci nebo kuřecí čtvrtky.
K masu dělám ještě takovou jednoduchou náhražku tatarky. Smíchám 1 zakysanou smetanu light s 1 nadrobno nasekanou cibulkou a 2 strouhanými kyselými okurkami, posolím, opepřím a přidám trošku grilovacího koření.
BRAMBORY ZAPEČENÉ S MLETÝM MASEM A LEČEM
Suroviny:
1 kg brambor vařených ve slupce
0,5 kg mletého vepřového masa
1 cibule + 1 lžička mleté papriky
1 zeleninové lečo
3 vejce + 2 dcl mléka
100 g strouhaného eidamu
Postup:
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi osmahneme cibulku, přidáme mleté maso a se solí a paprikou dusíme 20 min. Pak přidáme lečo a vaříme ještě asi 5 min. Ve velké míse smícháme s bramborami a dáme do vymazaného vyššího pekáčku zapéct do trouby. Zapékáme asi 15 min. Pak zalijeme směsí rozšlehaných vajec v mléce a strouhaného sýra. Zapečeme dalších 15-20 min.
Pro ještě lepší chuť můžete mléko nahradit smetanou.
Podáváme posypané petrželkou a jako příloha se hodí například rajčatový salát.
PLOVDIVSKÉ MASO S HRÁŠKOVOU RÝŽÍ
Suroviny:
500 g vepřové kýty
2 velké cibule
mletá paprika sladká
trošku grilovacího koření
sůl
1 větší rajský protlak
mouka na zahuštění
Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno a lehce podusíme na troše oleje. Vepřové maso nakrájíme na nudličky a přidáme k cibuli, osolíme a až zrůžoví přidáme papriku a grilovací koření (vznikne něco jako základ na guláš) podlijeme vodou a dusíme do změknutí masa (v tlakovém hrnci je to rychlovka - za 15 min. je hotovo). Až maso změkne, přidáme rajský protlak, dobře promícháme a zahustíme trochou mouky, rozmíchané ve vodě a povaříme ještě asi 5 min.
Masíčko je výborné s hráškovou rýží - tu připravíme tak, že vařenou rýži smícháme se sterilovaným hráškem a posypeme strouhaným eidamem. Celé dozdobíme kolečky krájené cibule.
BRAMBORY ZAPEČENĚ SE ZELENINOU V ALOBALU
Suroviny:
1,5 kg syrových brambor nakrájených na drobné kostičky
350 g mražené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice)
cibule a pár kyselých okurek – vše nakrájené na drobné kostičky
klobása nakrájená také na kostičky
(může a nemusí být pár plátků anglické slaniny rovněž na kostičky)
sůl, pepř, olej, alobal
Postup:
Všechny nadrobno nakrájené suroviny smícháme ve velké míse, osolíme a mírně opepříme. Alobal nastříháme na půlmetrové kusy, každý uprostřed potřeme lehce olejem a klademe porce směsi. Dobře zabalíme a balíčky uložíme na plech. Upečeme v troubě asi na 180-200 st. 35-40 min.
BROKOLICE ZAPEČENÁ SE ŽAMPIONY
Suroviny:
200 g brokolice
150 g žampionů
2-3 vejce
50 g strouhaného eidamu
sůl, kmín
Postup:
Brokolici rozebereme na růžičky a chvíli povaříme. Nakrájené žampiony orestujeme na oleji na pánvi. Přidáme najemno nakrájenou brokolici, osolíme a okmínujeme. Chvíli dusíme. Zalijeme rozšlehanými vejci, smíchanými se strouhaným sýrem, přikryjeme a necháme chvíli zapéct.
Podáváme samostatně nebo s vařenými bramborami.
BRAMBORY ZAPEČENÉ S KYSELÝM ZELÍM
Suroviny:
brambory uvařené ve slupce, nakrájené na kolečka (asi 1 kg)
1 kysané zelí
300 g anglické slaniny nebo uzeného masa
4 cibule nakrájené na tenká kolečka
smetana
sůl, drcený kmín
Postup:
Do zapékací misky vrstvíme brambory, cibuli, zelí a slaninu až do výšky zapékací misky. Končíme bramborami, které osolíme a posypeme drceným kmínem. Pak zalijeme smetanou a necháme zapéct v troubě asi 40 min.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
spílja
(upraveno)
28. 1. 2008, 11:31
Děkuji za skvělé inspirace,těším se na "přislíbené fotečky.
Pabuša
(upraveno)
28. 1. 2008, 12:05
@spílja
není zač, ale přislíbené fotečky nejsou z mé kuchyně a nejdou na MMB uložit, , jen zaslat na mail
lumka
(upraveno)
27. 1. 2008, 20:14
Mohla bych poprosit,protože nemám tiskárnu jest-li byste mi mohla poslat mailem,moc díky. anibab@seznam.cz
Pabuša
(upraveno)
28. 1. 2008, 11:16
@lumka
určitě, jdu na to, bude toho víc i s fotkama
Pabuša
(upraveno)
27. 1. 2008, 20:10
tyto recepty jsem dostala mailem, tak se o ně s vám podělím