(recept
si oblíbilo 34 návštěvníků)
Kuskus á la lasagne zapečený s bešamelem a sýrem
Potřebné ingredience
NA "LASAGNOVOU SMĚS": 5PL lžic oleje, 1 menší cibule, cca 700g mletého masa (já dala směs vepřového a hovězího), 1 velký nebo 2 malé rajské protlaky,oregano, trošku sladké mleté papriky, sůl, pepř, kečup a cukr podle chuti. NA KUSKUS: hrneček o objemu 350ml kuskusu, 1PL oleje, vývar (použila jsem hovězí). NA BEŠAMEL: 500ml mléka, 60g hladké mouky, 50g másla, nastrouhaný muškátový oříšek dle chuti, trocha soli, sýr na zasypání.
Postup přípravy
Nejprve si připravíme masovou směs. Na pánvičce necháme rozehřát olej (můžeme ho samozřejmě použít i méně), na něj dáme nadrobno nasekanou cibuli a necháme zesklovatět. Poté přidáme mleté masíčko a rovnoměrně ho rozprostřeme tak, abychom nikde neměli příliš velké "cucky". Když se masíčko orestuje ze všech stran, zalijeme ho rajským protlakem, osolíme, opepříme, dochutíme oreganem a sladkou paprikou, případně podle chuti přidáme kečup. Poté přisladíme (protlak udělá směs hodně kyselou) a pod pokličkou necháme zhruba půl hodinky dusit. Ke konci dušení můžeme tuk a šťávičku, kterou masíčko pustilo, z povrchu vysbírat.
Poté si připravíme bešamel: V menším hrnci si rozpustíme máslo. Poté přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme jíšku. Když je jíška zlatavá, zalijeme ji mlékem a mícháme tak dlouho, dokud vzniklá směs nezhoustne (pokud se vám bude zdát bešamel příliš tekutý, můžeme přidat lžíci mouky navíc). Nakonec do bešamelu vmícháme nastrouhaný muškátový oříšek a osolíme dle chuti.
Kuskus nasypeme do misky, vmícháme do něj lžíci oleje a zalijeme horkým vývarem (můžeme použít i vývar z kostky), asi 0.5cm nad okraj kuskusu. Pod pokličkou necháme 5 minut odstát.
Potom kuskus smícháme s masovou směsí, vzniklou hmotu navršíme do zapékací nádoby, zalijeme bešamelem a zasypeme hustě sýrem. Pečeme při 180°C, dokud povrch není krásně zlatavý.
Recept jsem si vymyslela sama narychlo, když jsem neměla sebemenší tušení, co uvařit :-). Tak snad zachutná i vám! :-))
Poté si připravíme bešamel: V menším hrnci si rozpustíme máslo. Poté přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme jíšku. Když je jíška zlatavá, zalijeme ji mlékem a mícháme tak dlouho, dokud vzniklá směs nezhoustne (pokud se vám bude zdát bešamel příliš tekutý, můžeme přidat lžíci mouky navíc). Nakonec do bešamelu vmícháme nastrouhaný muškátový oříšek a osolíme dle chuti.
Kuskus nasypeme do misky, vmícháme do něj lžíci oleje a zalijeme horkým vývarem (můžeme použít i vývar z kostky), asi 0.5cm nad okraj kuskusu. Pod pokličkou necháme 5 minut odstát.
Potom kuskus smícháme s masovou směsí, vzniklou hmotu navršíme do zapékací nádoby, zalijeme bešamelem a zasypeme hustě sýrem. Pečeme při 180°C, dokud povrch není krásně zlatavý.
Recept jsem si vymyslela sama narychlo, když jsem neměla sebemenší tušení, co uvařit :-). Tak snad zachutná i vám! :-))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
zuzzanaa
(upraveno)
26. 6. 2012, 10:59
Určitě někdy vyzkouším!!!
Inkakos
(upraveno)
26. 6. 2012, 11:10
@zuzzanaa
zkuste, je to ňamka
mimicek
(upraveno)
4. 5. 2012, 22:10
Inkakos
(upraveno)
8. 5. 2012, 20:47
@mimicek
Děkuji za komentík
mimicek
(upraveno)
1. 6. 2012, 14:24
@Inkakos
Recept byl vynikající, děkuji
Inkakos
(upraveno)
22. 6. 2012, 7:57
@mimicek
jsem moc ráda, že vám chutnalo
snecka
(upraveno)
25. 4. 2012, 20:12
noooo. tak třeba někdy... všechy suroviny máme rádi )
Inkakos
(upraveno)
25. 4. 2012, 20:19
@snecka
My taky, taky jsem je skloubila a výsledek moc chutnal . Snad bude chutnat i vám, ať se podaří