(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
Gnudi - toskánské tvarohové nočky se špenátem - do 20 minut na stole.
Potřebné ingredience
pro 4 porce 500g měkkého tvarohu - originál počítá ovčí ricottou, 3 vejce, 300-400 g hrubé mouky, 250 g špenátu, máslo, rozmarýn a nebo šalvěj, vývar, sůl, pepř, česnek, muškátový oříšek.
Postup přípravy
Rychlý, levný, bezmasý pokrm, ale s vysokým obsahem bílkovin a se zeleninou.
Mražený špenát necháme rozmrznout a dobře vymačkáme, čerstvý špenát zalijeme vroucí vodou, necháme zavadnout, ochladíme ve studené vodě, propláchneme, nasekáme na jemno a pořádně vymačkáme všechnu tekutinu.
Smícháme vejce s tvarohem a špenátem a podle potřeby přidáváme mouku (může být celozrnná), dokud nevznikne měkké, ale už pevné těsto. Těsto osolíme, přidáme trošku muškátového oříšku a prolisovaný česnek. Na pomoučeném vále z těsta uválíme cca 2 cm tlustý válec a nakrájíme nočky. Vsypeme do vroucí osolené vody a vaříme cca 4-8 minut, podle velikosti - v okamžiku, kdy vyplavou na povrch, jsou vařené.
Syrové těsto si také můžeme připravit předem a uložit do ledničky - vydrží tam i pár dní a dokonce se pak s ním bude lépe pracovat, protože se bude méně lepit.
Na pánvičce rozpustíme štědrý díl másla a nebo zahřejeme dobrý olej a orestujeme v něm čerstvou šalvěj a nebo rozmarýn. Přilijeme něco domácího vývaru a svaříme do husta. Osolíme a opepříme. Slité, horké nočky nasypeme do horké omáčky a pořádně promícháme.
Na talíři můžeme ještě nočky posypat sýrem (nejlépe typu parmezán) a orestovanými ořechy či semínky (nejlépe sladké pinie a nebo vlašskými ořechy)
Mražený špenát necháme rozmrznout a dobře vymačkáme, čerstvý špenát zalijeme vroucí vodou, necháme zavadnout, ochladíme ve studené vodě, propláchneme, nasekáme na jemno a pořádně vymačkáme všechnu tekutinu.
Smícháme vejce s tvarohem a špenátem a podle potřeby přidáváme mouku (může být celozrnná), dokud nevznikne měkké, ale už pevné těsto. Těsto osolíme, přidáme trošku muškátového oříšku a prolisovaný česnek. Na pomoučeném vále z těsta uválíme cca 2 cm tlustý válec a nakrájíme nočky. Vsypeme do vroucí osolené vody a vaříme cca 4-8 minut, podle velikosti - v okamžiku, kdy vyplavou na povrch, jsou vařené.
Syrové těsto si také můžeme připravit předem a uložit do ledničky - vydrží tam i pár dní a dokonce se pak s ním bude lépe pracovat, protože se bude méně lepit.
Na pánvičce rozpustíme štědrý díl másla a nebo zahřejeme dobrý olej a orestujeme v něm čerstvou šalvěj a nebo rozmarýn. Přilijeme něco domácího vývaru a svaříme do husta. Osolíme a opepříme. Slité, horké nočky nasypeme do horké omáčky a pořádně promícháme.
Na talíři můžeme ještě nočky posypat sýrem (nejlépe typu parmezán) a orestovanými ořechy či semínky (nejlépe sladké pinie a nebo vlašskými ořechy)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
leenkii
(upraveno)
12. 7. 2012, 11:35
Amando, to vypadá chutně, zkusím. Jen mi není jasné jak vyvařím vývar na hustotu omáčky....
amandapalm
(upraveno)
6. 4. 2013, 19:41
@leenkii
Prostě vaříte, dokud se neodpaří dostatek vody a vývar zhoustne.
Aniška
(upraveno)
20. 8. 2012, 10:35
@leenkii
Trochu blbost no,to je tak když někdo opisuje a šíří recepty které nejsou jeho,nevyskouší je a v nejhorším případě je ani nepřečte
amandapalm
(upraveno)
6. 4. 2013, 19:41
@Aniška
Když neznáte základní kuchařské techniky, jako je třeba redukce tekutniny na omáčku, tak alespoň mlčte.