(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
Zlatá cibulka za chvilku.
Potřebné ingredience
cibule, oblíbený tuk, mikrovlnka
Postup přípravy
Dobře orestovaná cibulka na potřebný stupeň karamelizace je základ spousty jídel. Nedostatečně rozvařená cibule dělá nepořádek v trávení a málo zlatá cibulka zase nemá potřebnou chuť.
Jenže zkaramelizovat poctivě cibuli ve větším množství, třeba do guláše a nebo do francouzské cibulačky, zabere spoustu času a míchání. A pokud nechceme aby se jen dusila, tak i docela dost tuku.
Mikrovlnka to kupodivu umí lépe a kontrolovaněji, než ten sebelepší kastrol s trojitým dnem.
Jak to?
Protože snáze a rychleji zahřívá a odpařuje vodu bez toho, aby se narušila struktura cibule a z cibulky se stala kaše.
Nakrájíme potřebné množství cibule na požadované tvary. V nádobě, která vydrží vysoké teploty rozehřejeme tuk v poměru 1 lžička na 2 menší cibule. Úplně bez tuku to bohužel nebude moc fungovat, to se cibule buď jen uvaří a nebo pak vysuší, nevznikne ta křupavá, zlatá dobrota.
Do horkého tuku nasypeme nakrájenou cibuli, pořádně zamícháme, přikryjeme, aby pára neodcházela a dáme do mikrovlnky na nejvyšší výkon na 6-7 minut. Poté vyndáme, promícháme a vrátíme do mikrovlnky na tři minuty bez přikrytí. Vyndáme, promícháme a dáme na další 2-3 minuty.
V tuhle chvíli už by se měly objevovat zlaté, až hnědé kousky a nyní je potřeba dávat to tam po 30 sekundách a vždycky pořádně zamíchat. Cibulka má nyní tendenci se celkem rychle připalovat.
A častá kontrola pomůže určit přesně tu míru zezlátnutí, po jaké toužíte.
Do deseti minut je hotovo a cibulka je připravena k použití jako základ do dalších jídel a nebo na posypání třeba chlupatých knedlíků.
Jenže zkaramelizovat poctivě cibuli ve větším množství, třeba do guláše a nebo do francouzské cibulačky, zabere spoustu času a míchání. A pokud nechceme aby se jen dusila, tak i docela dost tuku.
Mikrovlnka to kupodivu umí lépe a kontrolovaněji, než ten sebelepší kastrol s trojitým dnem.
Jak to?
Protože snáze a rychleji zahřívá a odpařuje vodu bez toho, aby se narušila struktura cibule a z cibulky se stala kaše.
Nakrájíme potřebné množství cibule na požadované tvary. V nádobě, která vydrží vysoké teploty rozehřejeme tuk v poměru 1 lžička na 2 menší cibule. Úplně bez tuku to bohužel nebude moc fungovat, to se cibule buď jen uvaří a nebo pak vysuší, nevznikne ta křupavá, zlatá dobrota.
Do horkého tuku nasypeme nakrájenou cibuli, pořádně zamícháme, přikryjeme, aby pára neodcházela a dáme do mikrovlnky na nejvyšší výkon na 6-7 minut. Poté vyndáme, promícháme a vrátíme do mikrovlnky na tři minuty bez přikrytí. Vyndáme, promícháme a dáme na další 2-3 minuty.
V tuhle chvíli už by se měly objevovat zlaté, až hnědé kousky a nyní je potřeba dávat to tam po 30 sekundách a vždycky pořádně zamíchat. Cibulka má nyní tendenci se celkem rychle připalovat.
A častá kontrola pomůže určit přesně tu míru zezlátnutí, po jaké toužíte.
Do deseti minut je hotovo a cibulka je připravena k použití jako základ do dalších jídel a nebo na posypání třeba chlupatých knedlíků.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

nigina
(upraveno)
2. 1. 2013, 17:12
mňam, zlatá vypečená cibulkaaaa
mňam... na bryndziaky
, na hrachovú kašu
, na viendenskú roštenku
, gulášik
... tak tento receptík je pecka!!! Ďakujem za tento návod
a želám happy








nahlásit

ruzinek
(upraveno)
2. 1. 2013, 16:55
Amando, moje drahá polovička Vám za tento recept uděluje Řád zlaté vařečky. Cibulka byla krásně vypečená a na novoroční čočce přímo skvělá. Díky za výborný recept.


nahlásit

Nadys
(upraveno)
24. 4. 2012, 23:30
Hm ,na mikrovlnku mám svůj názor takže cibulku v ní takhle fakt dělat nebudu.A než to tam x krát dávat a vyndávat ta raději klasicky

nahlásit

myspule
(upraveno)
24. 4. 2012, 23:20


nahlásit
amandapalm
(upraveno)
24. 4. 2012, 23:26
@myspule
za deset minut rozhodně nemáte zkaramelizovanou cibulku, leda tak zesklovatělou, nebo teda usmaženou, ale to je dost rozdíl a do guláše a nebo třeba právě do francouzské cibulačky to jako základ nejde. Jina čurbes to nedělá . proč by mělo?
nahlásit

myspule
(upraveno)
26. 4. 2012, 12:25
@amandapalm
Myslím si, že to musí nepřikryté v mikrovlnce prskat všemi směry

nahlásit