(recept
si oblíbilo 19 návštěvníků)
Croquembouche -isnpirace z pořadu Prostřeno :-))
Potřebné ingredience
Výraz „krokánbuš“ znamená „křupe v ústech“ . Označuje drobné kousky pečiva potažené páleným cukrem. Vytvoříme pyramidu z kuliček plněných krémem nebo šlehačkou, máčených v karamelu a opředených jemným cukrovým závojem.
Postup přípravy
Odpalované těsto
Ingredience:
•1/4 l vody
•1/2 lžičky soli
•100 g másla
•150 g hrubé nebo polohrubé mouky
• 4 vejce
Postup:
Připravíme si odvážené přísady. Ve velkém hrnci přivedeme do varu osolenou vodu. Přidáme máslo a necháme je rozpustit. Za stálého míchání přidáme mouku. Mícháme na středním ohni, dokud se nevytvoří hrouda. Těsto po všech stranách ještě dvě minuty odpalujeme.Necháme vychladnout-občas zamícháme,aby těsto neoschlo.
Za stálého hnětení ručním šlehačem přidáváme jedno vejce po druhém. Další vejce přidáme, až když je zatřeno předchozí.
Plech vymastíme máslem, posypeme moukou nebo postříkáme vodou.(Já stříkala rovnou na pečící papír) Těstem naplníme stříkací pytlík. Pečivo porcujeme hladkou trubičkou na plech. Tvoříme hrudky velikosti vlašského ořechu. Pečeme 12 až 15 minut v troubě vyhřáté na 200 °C,nebo každý podle zkušeností se svou troubou.Zbytečně troubu neotvírat,kuličky by mohly klesnou a byly by z nich placky.
Křehké těsto: (to jsem nedělala)
Ingredience:
•50 g cukru
•100 g másla
•150 g hladké nebo polohrubé mouky
•1 vejce
Postup:
Přísady odvážíme a vychladíme. Mouku prosijeme do kopičky na vál. Lžící uděláme v kopičce jamku. Do ní nasypeme cukr. Dále do ní rozklepneme vejce. Dobře vychlazené máslo posekáme na kousky a rozložíme je na mouku. Všechny přísady důkladně prosekáme. Vzniklé žmolky rychle uhněteme. Z těsta uděláme hroudu, zabalíme ji do fólie a dáme chladit.
Pečicí dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Můžeme použít i pečicí prstenec, případně pomocí prstence vykrojit dortový plát, který přeneseme na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Hroudu lehce poprášíme moukou a ještě jednou prohněteme. Vyválíme tenký, zhruba 0,3 cm silný plát, který přeneseme do dortové formy. Pečeme asi 10 minut v troubě předehřáté na 220 °C.
Cukrářský vanilkový krém (vyšel mi jen na půl dávky kuliček)
Ingredience:
•125 g moučkového cukru
•4 žloutky
•30 g hladké mouky
•250 ml mléka
•vanilkový lusk
Postup:
Dejte do kastrolu cukr, žloutky, mouku a pomalu zřeďte mlékem, ve kterém jste předem povařili rozkrojený vanilkový lusk. Hmota se za stálého míchání uvaří za dvě minuty. Vychladlý krém vstřikujte plničkou do kuliček z odpalovaného těsta.
Karamel (také mi vyšel pouze na půl dávky)
Ingredience:
•150 g cukru krystal
•4 lžíce vody
Postup:
Ingredience přiveďte k varu a za stálého míchání nechte vyvařit veškerou vodu. Jakmile hmota zezlátne, pusťte se hbitě do práce. Karamel rychle chladne a tuhne. Pokud zatvrdne, lze jej znovu zahřát nad ohněm. Pozor na prsty! Hmota má asi 150 stupňů!A opravdu čertovsky pálí!!!!(Mám vyzkoušeno :-D)
Naplněné kuličky máčejte v karamelu a na připraveném plátu z nich tvořte pyramidu, kterou nakonec ozdobte pavučinou z karamelových vláken. (Namočte vidličku do rozehřátého karamelu a opatrně nanášejte vlákna, které se táhnou za vidličkou, na dort.)
Ingredience:
•1/4 l vody
•1/2 lžičky soli
•100 g másla
•150 g hrubé nebo polohrubé mouky
• 4 vejce
Postup:
Připravíme si odvážené přísady. Ve velkém hrnci přivedeme do varu osolenou vodu. Přidáme máslo a necháme je rozpustit. Za stálého míchání přidáme mouku. Mícháme na středním ohni, dokud se nevytvoří hrouda. Těsto po všech stranách ještě dvě minuty odpalujeme.Necháme vychladnout-občas zamícháme,aby těsto neoschlo.
Za stálého hnětení ručním šlehačem přidáváme jedno vejce po druhém. Další vejce přidáme, až když je zatřeno předchozí.
Plech vymastíme máslem, posypeme moukou nebo postříkáme vodou.(Já stříkala rovnou na pečící papír) Těstem naplníme stříkací pytlík. Pečivo porcujeme hladkou trubičkou na plech. Tvoříme hrudky velikosti vlašského ořechu. Pečeme 12 až 15 minut v troubě vyhřáté na 200 °C,nebo každý podle zkušeností se svou troubou.Zbytečně troubu neotvírat,kuličky by mohly klesnou a byly by z nich placky.
Křehké těsto: (to jsem nedělala)
Ingredience:
•50 g cukru
•100 g másla
•150 g hladké nebo polohrubé mouky
•1 vejce
Postup:
Přísady odvážíme a vychladíme. Mouku prosijeme do kopičky na vál. Lžící uděláme v kopičce jamku. Do ní nasypeme cukr. Dále do ní rozklepneme vejce. Dobře vychlazené máslo posekáme na kousky a rozložíme je na mouku. Všechny přísady důkladně prosekáme. Vzniklé žmolky rychle uhněteme. Z těsta uděláme hroudu, zabalíme ji do fólie a dáme chladit.
Pečicí dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Můžeme použít i pečicí prstenec, případně pomocí prstence vykrojit dortový plát, který přeneseme na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Hroudu lehce poprášíme moukou a ještě jednou prohněteme. Vyválíme tenký, zhruba 0,3 cm silný plát, který přeneseme do dortové formy. Pečeme asi 10 minut v troubě předehřáté na 220 °C.
Cukrářský vanilkový krém (vyšel mi jen na půl dávky kuliček)
Ingredience:
•125 g moučkového cukru
•4 žloutky
•30 g hladké mouky
•250 ml mléka
•vanilkový lusk
Postup:
Dejte do kastrolu cukr, žloutky, mouku a pomalu zřeďte mlékem, ve kterém jste předem povařili rozkrojený vanilkový lusk. Hmota se za stálého míchání uvaří za dvě minuty. Vychladlý krém vstřikujte plničkou do kuliček z odpalovaného těsta.
Karamel (také mi vyšel pouze na půl dávky)
Ingredience:
•150 g cukru krystal
•4 lžíce vody
Postup:
Ingredience přiveďte k varu a za stálého míchání nechte vyvařit veškerou vodu. Jakmile hmota zezlátne, pusťte se hbitě do práce. Karamel rychle chladne a tuhne. Pokud zatvrdne, lze jej znovu zahřát nad ohněm. Pozor na prsty! Hmota má asi 150 stupňů!A opravdu čertovsky pálí!!!!(Mám vyzkoušeno :-D)
Naplněné kuličky máčejte v karamelu a na připraveném plátu z nich tvořte pyramidu, kterou nakonec ozdobte pavučinou z karamelových vláken. (Namočte vidličku do rozehřátého karamelu a opatrně nanášejte vlákna, které se táhnou za vidličkou, na dort.)
Nedělala jsem jednu dutou pyramidu(nevlezla by na výšku do lednice),ale na talíře a byly plné.
Detail nitek z karamelu :-))
Ještě jeden-nešlo mi to vyfotit tak,aby byly nitky pěkně vidět.
Ale holky,byla to veliká mňamka!!!!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
hantonie
(upraveno)
31. 7. 2016, 16:22
tak uděláno z jedné dávky a super, byly hned pryč , příště už budu muset udělat ze 2 dávek jsou super, díky za recept
liba1963
(upraveno)
8. 9. 2016, 8:52
@hantonie
Není vůbec zač,jsem ráda,že jste byli spokojení
hantonie
(upraveno)
29. 7. 2016, 12:19
Ještě se chci zeptat .... do krému se nedává žádné máslo??
liba1963
(upraveno)
30. 7. 2016, 4:05
@hantonie
Nene,je to vlastně takový lepší puding
hantonie
(upraveno)
24. 7. 2016, 23:09
Libuško, kolik asi jste měla kuliček? Chci udělat vnučce na narozeninovou párty, bude mít cca 30 lidí, tak aby se na všechny dostalo
liba1963
(upraveno)
25. 7. 2016, 10:21
@hantonie
Jéééé,Peti,kolik jich je opravdu nevím,ale pro 30 strávníků bych asi udělala dvě dávky.Jen opatrně s tím karamelem,máčej jen spodek.Já jsem máčela vršky a musela jsem k doktorce,jak jsem měla spálené ruce.Ať se daří
enkka
(upraveno)
14. 2. 2013, 17:48
klobouk dolů, nádherné
liba1963
(upraveno)
15. 2. 2013, 8:51
@enkka
Leni,moc děkuji.
novackova
(upraveno)
14. 2. 2013, 16:37
to asi někdy prubnu
liba1963
(upraveno)
15. 2. 2013, 8:50
@novackova
Dáši,prubni,je to fakt mňamka,jen dej s karamelem pozor na porsty.Já se jednou tak popálila,že jsem musela vyhledat lékaře
ebz
(upraveno)
14. 2. 2013, 16:25
Děkuji za recept, vyrobila jsem k dnešnímu valentýnu. Recept je úžasný!
liba1963
(upraveno)
15. 2. 2013, 8:49
@ebz
Evi,není zač,jsem ráda,že se receptík hodil.A chutnalo vám?
jeremy
(upraveno)
4. 5. 2012, 9:27
Libuško, povedlo se ti to kráááásně! šikulka
liba1963
(upraveno)
4. 5. 2012, 23:07
@jeremy
Jééé,ahoj Jarunko,mooooc ti děkuji za pochvalu. Jen se po nich zaprášilo! V mrazáku jich mám ještě tak třetinu,na který mi nezbyl krém,tak je brzy vytáhnu a tentokrát je naplním šlehačkou,jak se píše zase v jiném receptu.Taky to bude určitě mňamka
ukuk
(upraveno)
24. 4. 2012, 13:24
jůůůůůůůůůů,už toletímvyzkoušet máme doma Jiřího....a ak se to hodííí,moc děkujiii..............
liba1963
(upraveno)
25. 4. 2012, 8:07
@ukuk
Není zač a povedlo se??
JanaSL.
(upraveno)
24. 4. 2012, 10:40
viděla jsem v prostřenu, ale ještě jsem neměla odvahu vyzkoušet vypadá to moc dobře
liba1963
(upraveno)
24. 4. 2012, 10:48
@JanaSL.
Jani,taky jsem z toho měla trochu strach,ale šlo to dobře.Když to člověk dělá poprvé,vždycky to jde pomalu.Ale výsledek stál za to!!
dolik76
(upraveno)
24. 4. 2012, 10:26
Vypadá to suprově
liba1963
(upraveno)
24. 4. 2012, 10:47
@dolik76
Díky,i to tak chutná
Mi55
(upraveno)
24. 4. 2012, 10:16
Chci to vyzkoušet, proto prosím o vysvětlení. Pokud se namáčí v karamelu a hned se dají na sebe, tzn. že se celá koule k sobě přilepí.Je pak jednoduché je při degustaci odebírat bez možnosti porušení dalšího větrníčku?Ted koukám, šílená otázka, ale nechci, aby se mi nakonec trhaly.
liba1963
(upraveno)
24. 4. 2012, 10:18
@Mi55
Karamel rychle tvrdne,takže se k sobě přilepí jen minimálně a jdou od sebe dobře.Taky jsem z toho měla strach
(Gabriška)
(upraveno)
24. 4. 2012, 8:57
Jééé, to vypadá dobře Ty vajíčka jsi dávala do toho teplého těsta? Já ještě odpalované nikdy nedělala Mnam mnam
liba1963
(upraveno)
24. 4. 2012, 9:09
@(Gabriška)
Nene,Gábi,až do vlažného.V horkém by se vajíčka uvařily Krém mi připadal dost sladký,ale možná to bylo tím,že místo lusku jsem dovážila do cukru asi 5 balíčků van.cukru ,ale fakt křupavá mňamina. A dííííky
(Gabriška)
(upraveno)
24. 4. 2012, 10:40
@liba1963
No, právě.To mě hned napadlo,že by se ty vejce uvařily ale máš tam, že přendáš do studené mísy a přidáváš vejce.To ta mísa tak rychle ochladí? Spíš se ještě třeba chvíli míchá, aby to ještě schládlo Já to odpalovaný budu muset taky někdy prubnout.
liba1963
(upraveno)
24. 4. 2012, 10:46
@(Gabriška)
Ale né,to nemusíš přendávat do studené mísy.Stačí sem tam zamíchat,jak píšeš.Já to zkopírovala z origoš receptu,trochu poupravila a na toto jsem zapoměla.Hned to napravím.Jen kdybys to chtěla dělat v mixéru hákama,tak to musíš předělat. Gábi,vyzkoušej si to,není to nic těžkýho,to jen tak vypadá.A navíc,ne vždy se věnečky a větrníky podaří,často jsou z nich rozpláclý žaby ,ale toto těsto je super,nic se nerozteklo,všechno krásně naskočilo.