Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Kyprý ořechový chléb - recept pro celiaky.

0.0
Kyprý ořechový chléb - recept pro celiaky.

Potřebné ingredience

Dostaneme ca na 22 krajíců: 300g Schneekoppe směsi tmavého chleba bez lepku (www.eshop.kaumy.cz), 1/2 kostky čerstvého droždí (21g), 2 PL hnědého cukru, 100g vlašských ořechů, 50g lískových ořechů, 50g dýňových semínek, 1 vejce, 2 žloutky, 3 PL oleje z vlašských ořechů (může se nahradit slunečnicovým olejem), 1 ČL mletého koriandru a zázvoru.

Postup přípravy

Příprava:

Chlebovou směs dáme do mísy, do středu vytlačíme důlek a do něho rozdrobíme droždí, posypeme 1PL cukru. Droždí promícháme s 200m l vlažné vody a trochou chlebové směsi a zaděláme kvásek. Necháme odležet 15 minut na teplém místě a přikryjeme utěrkou.

Vlašské ořechy, lískové ořechy a dýňové semínka promícháme, 3 PL směsi odložíme stranou na později. Zbývající ořechovou směs, vejce, žloutky, olej a koření dáme do mísy ke kvásku. Uhněteme měkké, vláčné kynuté těsto.
Formu vyložíme pečícím papírem. Těsto dáme do formy, hladce rozetřeme. Posypeme odloženou ořechovou směsí, lehce zatlačíme a posypeme zbývajícím cukrem. Těsto přikryjeme a necháme ležet na teplém místě dalších ca. 45 minut, až je těsto asi 2 cm pod okraj formy.

Troubu předehřejeme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Chléb pečeme 5 minut a pak snížíme teplotu na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Chléb dopékáme dalších 20-25 minut. Chléb vytáhneme z trouby a necháme vychladnout ve formě 10 min., pak formu převrátíme, pečící papír stáhneme a chléb necháme zcela vychladnout na kuchyňské desce.

Doba přípravy: ca 1 hod. a 45 min.

Výživová hodnota (na krajíc):
energetická hodnota: 606kJ (145 kcal)
bílkoviny 3,1g
sacharidy 13,4g
tuky 8,8g
cholesterol 36mg

Další rady a recepty na www.eshop.kaumy.cz

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie