Zobrazit přihlášovací formulář

Pomazánky

Přidat recept
(recept si oblíbilo 17 návštěvníků)

Cizrnová pomazánka

0.0
Cizrnová pomazánka

Potřebné ingredience

Suroviny: • 90g cizrny v nevařeném stavu (vařené asi 180g) • 2 lžíce oleje (olivový, řepkový, sojový, já dávám bodlákový z Justu a Nahrinu…) • 1 lžička sojové omáčky • 1 lžíce umeocta nebo jablečný ocet • 50g cibule, špetka bílého pepře • 60g rajského protlaku (pyré) bez cukru • Lžička sušeného libečku nebo petrželky • Mořská sůl nebo Bylinková sůl z Justu a Nahrinu

Postup přípravy

Příprava:

Příprava cizrny:

Cizrnu necháme 5-8 hodin namočenou ve vodě (nejlépe i déle – přes noc) a poté slijeme. Vodu z namáčení luštěnin vždy vyléváme. Cizrnu zalijeme studenou vodou, do které můžeme přidat kousek řasy kombu - řasy zlepšují stravitelnost luštěnin a také dodávají minerály. Vaříme ji 1 hodinu a solíme až ke konci vaření.

Uvařenou cizrnu rozmixujeme s olejem, octem, solí, bílým pepřem a trochou sojové omáčky do hladkého krému. Poté přidáme rajčatový protlak a spařenou cibulku (cibulka se nakrájí na jemno a zalije se horkou vodu, nechá se v ní asi 1 – 3 minuty máčet a pak se slije).

Pokud jde mixér v průběhu přípravy ztuha, zejména při mixování cizrny, můžeme přidat trochu horké vody, ale jen tolik, aby byl zachován chod mixéru. Na závěr do pomazánky přidáme asi 3 pol.lžíce strouhanky a libeček nebo petrželku, které promneme v dlani na prášek.

Je to chutné k cereálním houstičkám nebo s čerstvým chlebem. Dobrou chuť!!!

100g cizrny obsahuje:
1390 kJ / 331 Kcal, bílkoviny 21,7 g, sacharidy 73,4 g, tuky 1,5 g, vláknina 8 g

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Onevma 30. 11. 2012, 23:53
...je to pošušňáníčko...., opravdu! (Y)
marky18 25. 7. 2012, 0:12
(clamp) (clamp)
kvítečko 19. 4. 2012, 22:19
také brzy vyzkouším (Y)
rybickarybka 17. 4. 2012, 21:18
tu určitě zkusím! :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie