(recept
si oblíbilo 17 návštěvníků)
Cizrnová pomazánka
![Cizrnová pomazánka](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/10/120416/14/j127194.jpg)
Potřebné ingredience
Suroviny: • 90g cizrny v nevařeném stavu (vařené asi 180g) • 2 lžíce oleje (olivový, řepkový, sojový, já dávám bodlákový z Justu a Nahrinu…) • 1 lžička sojové omáčky • 1 lžíce umeocta nebo jablečný ocet • 50g cibule, špetka bílého pepře • 60g rajského protlaku (pyré) bez cukru • Lžička sušeného libečku nebo petrželky • Mořská sůl nebo Bylinková sůl z Justu a Nahrinu
Postup přípravy
Příprava:
Příprava cizrny:
Cizrnu necháme 5-8 hodin namočenou ve vodě (nejlépe i déle – přes noc) a poté slijeme. Vodu z namáčení luštěnin vždy vyléváme. Cizrnu zalijeme studenou vodou, do které můžeme přidat kousek řasy kombu - řasy zlepšují stravitelnost luštěnin a také dodávají minerály. Vaříme ji 1 hodinu a solíme až ke konci vaření.
Uvařenou cizrnu rozmixujeme s olejem, octem, solí, bílým pepřem a trochou sojové omáčky do hladkého krému. Poté přidáme rajčatový protlak a spařenou cibulku (cibulka se nakrájí na jemno a zalije se horkou vodu, nechá se v ní asi 1 – 3 minuty máčet a pak se slije).
Pokud jde mixér v průběhu přípravy ztuha, zejména při mixování cizrny, můžeme přidat trochu horké vody, ale jen tolik, aby byl zachován chod mixéru. Na závěr do pomazánky přidáme asi 3 pol.lžíce strouhanky a libeček nebo petrželku, které promneme v dlani na prášek.
Je to chutné k cereálním houstičkám nebo s čerstvým chlebem. Dobrou chuť!!!
100g cizrny obsahuje:
1390 kJ / 331 Kcal, bílkoviny 21,7 g, sacharidy 73,4 g, tuky 1,5 g, vláknina 8 g
Příprava cizrny:
Cizrnu necháme 5-8 hodin namočenou ve vodě (nejlépe i déle – přes noc) a poté slijeme. Vodu z namáčení luštěnin vždy vyléváme. Cizrnu zalijeme studenou vodou, do které můžeme přidat kousek řasy kombu - řasy zlepšují stravitelnost luštěnin a také dodávají minerály. Vaříme ji 1 hodinu a solíme až ke konci vaření.
Uvařenou cizrnu rozmixujeme s olejem, octem, solí, bílým pepřem a trochou sojové omáčky do hladkého krému. Poté přidáme rajčatový protlak a spařenou cibulku (cibulka se nakrájí na jemno a zalije se horkou vodu, nechá se v ní asi 1 – 3 minuty máčet a pak se slije).
Pokud jde mixér v průběhu přípravy ztuha, zejména při mixování cizrny, můžeme přidat trochu horké vody, ale jen tolik, aby byl zachován chod mixéru. Na závěr do pomazánky přidáme asi 3 pol.lžíce strouhanky a libeček nebo petrželku, které promneme v dlani na prášek.
Je to chutné k cereálním houstičkám nebo s čerstvým chlebem. Dobrou chuť!!!
100g cizrny obsahuje:
1390 kJ / 331 Kcal, bílkoviny 21,7 g, sacharidy 73,4 g, tuky 1,5 g, vláknina 8 g
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/150822/08/b288111-1440225653.jpg)
Onevma
(upraveno)
30. 11. 2012, 23:53
...je to pošušňáníčko...., opravdu!
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
marky18
(upraveno)
25. 7. 2012, 0:12
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![(clamp)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/61.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/100207/22/b1232-1265578682.jpg)
kvítečko
(upraveno)
19. 4. 2012, 22:19
také brzy vyzkouším
![(Y)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/45.gif)
![Avatar](https://img-new.mimibazar.cz/s/bc/0/080511/01/b133115-1210461349.jpg)
rybickarybka
(upraveno)
17. 4. 2012, 21:18
tu určitě zkusím!
![:-)](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/1.gif)