(recept
si oblíbilo 5 návštěvníků)
Velikonoční mazanec
Potřebné ingredience
Na 4 ks: 1 kg hladké mouky, sůl, 2 kostky droždí, 20 dkg krystal.cukru, vlažné mléko dle potřeby, 1 vanilinový cukr, 20 dkg rozehřátého vlažného tuku (Hera), 3 žloutky, citronová kůra, rozinky, rum
Postup přípravy
Mouku dáme do mísy, posypeme solí a zamícháme. Uprostřed uděláme ďolík, do kterého vložíme rozdrobené droždí, které posypeme trochou krystal. cukru, zalijeme vlažným mlékem a počkáme, až nám vykyne kvásek. Jakmile uprostřed vznikl krásný kvásek, přidáme zbylý krystal.cukr, vanilinový cukr, rozehřátou vlažnou Heru, žloutky, citronovou kůru. Zaděláme kynuté těsto, které nám musí tzv. "prdět". Pokud je příiš husté, přilijeme vlažné mléko, v opačném případě přidáme mouku. Nakonec přisypeme rozinky namočené v rumu a zaděláme krásné těsto, které musí jít tzv. od vařečky i od mísy. Nesmí být příliš řídké ani příliš tuhé. Těsto před kynutím poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a dáme do tepla kynout.
Když nám těsto vykyne, rozdělíme na 4 díly, utvoříme bochánky a necháme na plechu pokrytým pergamenovým papírem ještě kynout. Před vložením do trouby potřeme bochánky vajíčkem, event. posypeme mandlemi, jak má kdo rád, a pečeme v troubě krásně dozlatova (při 180 °C cca 40 minut).
Když nám těsto vykyne, rozdělíme na 4 díly, utvoříme bochánky a necháme na plechu pokrytým pergamenovým papírem ještě kynout. Před vložením do trouby potřeme bochánky vajíčkem, event. posypeme mandlemi, jak má kdo rád, a pečeme v troubě krásně dozlatova (při 180 °C cca 40 minut).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
heedy
(upraveno)
30. 3. 2013, 15:21
Právě dopékám poslední várku a musím říct,že nemá chybu určitě nedělám naposledy!!! Krásné velikonoce