(recept
si oblíbilo 26 návštěvníků)
Věnečky,větrníky,labutě -odpalované těsto
Potřebné ingredience
32 dkg hladná mouka, 32 dkg voda, 24 dkg olej /používám slunečnicový/ 10 vajec /je to na 50 věněčků-takže pokud chcete méně dávku rozdělte/ náplň: 1 a půl másla, 1 smetana ke šlehání, 1/4 l mléka, 2xvanilkový pudink, rumové aroma popřípadě kapka rumu 30 dkg cukru /tento krém je máslový-ale můžete plnit i pudinkovým-ale naše děti milují máslový/ Hmota na potírání: cukr a citronová šťáva
Postup přípravy
vodu a olej přivedeme k varu.
Přidáme postupně mouku -vmícháme do vody s olejem / je to cca minutu až dvě než se vše spojí/ Sundáme z plotny a necháme částečně vystydnout / ne úplně jen aby to nebylo žhavé/ -/já si mezitím zapnu troubu a až je nahřátá na 200 stupňů tak pokračuji v těstě
.Po částečném vyhladnutí vmícháváme 1 vejce za druhým /dělám ručním šlehačem na nejnižší stupeň/
Vždy až se každé jedno vejce zapracuje /cca 20 sekund -minuta/ přidáme další vejce
Ke konci se již šlehačem míchá hůře-motá se do metel-tak zvyžuji stupeň /
Až máme vmíchány všechny vejce ještě domíchám vařečkou /těsto je takové mazlavé-ale přesto se dá lekce sundat z ruky-nelepí se-to je v pořádku
Na plech si dám pečící papír a stříkám kolečka o průměru cca 4 cm /zvětší se/
Stříkám zdobícím cukrářským sáčkem-stříkám vkuse dvě kola nad sebou.
Před vložením do trouby postříkám vodou z rozprašovače-odpalované těsto to má rádo
Vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut.
/nejlépe horkovzduch/
Až nám vyskočí-bude to za cca 10 minut a budou mít cca 4 cm otevřeme na půl minuty troubu a vypustíme páru a zase zavřeme-vytahujeme upečené dozlatova / věnečky musí být suché-poznáme tak že když je uvnitř věneček měkký je na omak takový těžkopádný oproti tomu správně upečenému/
Po vytažení nedávejte věnečky na sebe ať může unikat pára
Rozkrojujeme až jsou vychladlé
Poté-já dělám druhý den až mi uschne vypraný cukrářský sáček-plníme krémem
Zaklopíme a vrch potřeme citronovou polevou-můžeme také jen pocukrovat
nejlepší jsou u věnečky druhý den až se proleží - dělám je už 20 let a jsou skvělé
DOBROU CHUŤ
Postup přípravy krému:
uvaříme si pudink z mléka /1/4l/, 200-250 ml smetany a 2 balíčků vanilk.pudinku
Másla musíme mít změklé-/vytáhnu večer den předem a dopoledne je OK/
Pudink necháme vychladnou -úplně /aby měl stejnou teplotu jako máslo./
Zatímco pudink stydne ušleháme si ve šlehači másla s cukrem do pěny
Až je puding studený přidáváme postupně po lžících pudink až vznikne krásný krém
Můžeme přilít pro aroma kapku rumu nebo rumové tresti.Pokud je těsto řidké-másla se moc rozmíchala-vložíme do lednice na cca hodinu na ztuhnutí
Citronová poleva:
-
20 dkg cukru, přidáme citronové šťávy a horké vody tolik, aby poleva byla přiměřeně vláčná a ani nebyla moc tuhá nebo tekutá
Přidáme postupně mouku -vmícháme do vody s olejem / je to cca minutu až dvě než se vše spojí/ Sundáme z plotny a necháme částečně vystydnout / ne úplně jen aby to nebylo žhavé/ -/já si mezitím zapnu troubu a až je nahřátá na 200 stupňů tak pokračuji v těstě
.Po částečném vyhladnutí vmícháváme 1 vejce za druhým /dělám ručním šlehačem na nejnižší stupeň/
Vždy až se každé jedno vejce zapracuje /cca 20 sekund -minuta/ přidáme další vejce
Ke konci se již šlehačem míchá hůře-motá se do metel-tak zvyžuji stupeň /
Až máme vmíchány všechny vejce ještě domíchám vařečkou /těsto je takové mazlavé-ale přesto se dá lekce sundat z ruky-nelepí se-to je v pořádku
Na plech si dám pečící papír a stříkám kolečka o průměru cca 4 cm /zvětší se/
Stříkám zdobícím cukrářským sáčkem-stříkám vkuse dvě kola nad sebou.
Před vložením do trouby postříkám vodou z rozprašovače-odpalované těsto to má rádo
Vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut.
/nejlépe horkovzduch/
Až nám vyskočí-bude to za cca 10 minut a budou mít cca 4 cm otevřeme na půl minuty troubu a vypustíme páru a zase zavřeme-vytahujeme upečené dozlatova / věnečky musí být suché-poznáme tak že když je uvnitř věneček měkký je na omak takový těžkopádný oproti tomu správně upečenému/
Po vytažení nedávejte věnečky na sebe ať může unikat pára
Rozkrojujeme až jsou vychladlé
Poté-já dělám druhý den až mi uschne vypraný cukrářský sáček-plníme krémem
Zaklopíme a vrch potřeme citronovou polevou-můžeme také jen pocukrovat
nejlepší jsou u věnečky druhý den až se proleží - dělám je už 20 let a jsou skvělé
DOBROU CHUŤ
Postup přípravy krému:
uvaříme si pudink z mléka /1/4l/, 200-250 ml smetany a 2 balíčků vanilk.pudinku
Másla musíme mít změklé-/vytáhnu večer den předem a dopoledne je OK/
Pudink necháme vychladnou -úplně /aby měl stejnou teplotu jako máslo./
Zatímco pudink stydne ušleháme si ve šlehači másla s cukrem do pěny
Až je puding studený přidáváme postupně po lžících pudink až vznikne krásný krém
Můžeme přilít pro aroma kapku rumu nebo rumové tresti.Pokud je těsto řidké-másla se moc rozmíchala-vložíme do lednice na cca hodinu na ztuhnutí
Citronová poleva:
-
20 dkg cukru, přidáme citronové šťávy a horké vody tolik, aby poleva byla přiměřeně vláčná a ani nebyla moc tuhá nebo tekutá
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
xdanulka
(upraveno)
29. 9. 2012, 17:23
hanuvka
(upraveno)
14. 4. 2012, 11:00
Věnečky super,já dávám do pudinku tvaroh.Pullitru mléka,dva pudinky a pak do teplého zamýchám tvaroh,nahradí ten druhý pullitr mléka.Krém je potom jemnější a chutnější!!
daskas1
(upraveno)
7. 4. 2012, 17:24
MŇAM
Makafa
(upraveno)
6. 4. 2012, 19:43
Janičko, tak bych si dala , to je přesně ten recept, který mi sedí! Po velikonocích budou vejce dostupná, tak udělám rodince radost (hlavně sobě)! Krásné a veselé velikonoce!