(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
Bylinkový chléb
Potřebné ingredience
(dávka na 2 bochníky)
1 kostku droždí NOLI 42 g
300 g hladké žitné mouky
300 g celozrnné pšeničné mouky
50 ml oleje
250 ml vody
1 lžíci soli
4 lžíce bylinek (cibulová nať, kopr, bazalka,
pažitka, estragon)
Doba přípravy: cca 20 minut (mimo kynutí a pečení)
Postup přípravy
1. Do vlažné vody vlijeme olej, rozdrobíme droždí a směs necháme během asi 5 minut vzejít kvásek.
2. Tento kvásek vlijeme do mouky se solí a olejem, vypracujeme polotuhé těsto a necháme přikryté vykynout asi hodinu.
3. Vmícháme nastříhané bylinky, těsto rozdělíme na dva díly a prohnětením vytvarujeme bochánky nebo veky, které dáme na vymazaný plech. Necháme hodinu kynout, potřeme vlažnou vodou a nožem jemně nakrojíme povrch chleba.
4. Bochníky chleba vložíme do horké trouby. Pečeme při teplotě 220 oC asi 20 minut, dalších 25 minut při snížené teplotě asi 1800C a během pečení 2x potřeme vodou. Po vytažení z trouby bochník lehce poprášíme moukou.
2. Tento kvásek vlijeme do mouky se solí a olejem, vypracujeme polotuhé těsto a necháme přikryté vykynout asi hodinu.
3. Vmícháme nastříhané bylinky, těsto rozdělíme na dva díly a prohnětením vytvarujeme bochánky nebo veky, které dáme na vymazaný plech. Necháme hodinu kynout, potřeme vlažnou vodou a nožem jemně nakrojíme povrch chleba.
4. Bochníky chleba vložíme do horké trouby. Pečeme při teplotě 220 oC asi 20 minut, dalších 25 minut při snížené teplotě asi 1800C a během pečení 2x potřeme vodou. Po vytažení z trouby bochník lehce poprášíme moukou.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé