(recept
si oblíbilo 22 návštěvníků)
Domácí lisovaná šunka
Potřebné ingredience
1kg libového masa (vepřové, kuřecí krůtí,....), 25g soli, 1lžička cukru, 100ml vody a já přidávám ještě 1/2lžičky rychlosoli - bez ní se to nedá jíst :)
Postup přípravy
Maso nakrájím na kostičky (já dělám spíš menší 1,5x1,5cm ale v receptu je uvedeno 3x3cm to se mi ale víc rozpadala). Dáme do mísy, přidáme ostatní přísady a hodně dlouho!!!!!! (dokud budeme cítit ruku :o)) mačkáme a mícháme maso. Tím se do něj dostane ta sůl.
Potom maso v nádobě umačkáme a uzavřeme. Necháme dva dny proležet. Já ještě každý den maso znovu promíchávám a znovu umačkám, zavřu a dám zpět do lednice.
Potom si do šunkovaru dám silnější mikrotenový sáček, nebo dva či tři slabší do sebe a maso po kouskách dávám dovnitř a vždy důkladně upěchuju rukou. Nakonec zavážu sáček a zavřu šunkovar.
Dám do vody tak aby byl co nejvíc potopený (ale nesmí do něj zase téct voda) a pak vařím DVĚ!!! hodiny při 80°C.
Nemám zavařovací hrnec, takže to dám do obyčejného a nahoru si dám přes hrnec dvě vařečky a mezi ně zavěsím teploměr z udírny abych mohla hlídat teplotu. Bez toho teploměru se mi to nikdy nepovedlo. Buď byla šunka jako uvařený maso, nebo byla nedovařená.
Po dvou hodinách vyndám nádobu a nechám jí zavřenou vychladnout. Teprve potom vyndavám šunku!!
Tenhle recept je z časopisu Chalupář udí a vaří z roku 1987 který mi dala kdysi babička.
Na fotce je vidět šunka z krůtího masa. Vůbec se nerozpadá a jdou krájet i tenké plátky.
Potom maso v nádobě umačkáme a uzavřeme. Necháme dva dny proležet. Já ještě každý den maso znovu promíchávám a znovu umačkám, zavřu a dám zpět do lednice.
Potom si do šunkovaru dám silnější mikrotenový sáček, nebo dva či tři slabší do sebe a maso po kouskách dávám dovnitř a vždy důkladně upěchuju rukou. Nakonec zavážu sáček a zavřu šunkovar.
Dám do vody tak aby byl co nejvíc potopený (ale nesmí do něj zase téct voda) a pak vařím DVĚ!!! hodiny při 80°C.
Nemám zavařovací hrnec, takže to dám do obyčejného a nahoru si dám přes hrnec dvě vařečky a mezi ně zavěsím teploměr z udírny abych mohla hlídat teplotu. Bez toho teploměru se mi to nikdy nepovedlo. Buď byla šunka jako uvařený maso, nebo byla nedovařená.
Po dvou hodinách vyndám nádobu a nechám jí zavřenou vychladnout. Teprve potom vyndavám šunku!!
Tenhle recept je z časopisu Chalupář udí a vaří z roku 1987 který mi dala kdysi babička.
Na fotce je vidět šunka z krůtího masa. Vůbec se nerozpadá a jdou krájet i tenké plátky.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
nese v lese
(upraveno)
16. 12. 2013, 12:39
Je nutné masot krájet? Co kdyby se rozemlelo? Nemám s tím žádné zkušenosti...díky za radu.
Verdaska
(upraveno)
27. 7. 2013, 20:42
Naprosto famozní a má čtyřletá dcerka již jinou prý nechce fakt super a u mě velká radost, že to napoprvé byla taková paráda a už se chystám na vepřoou díky za receptík a přeji krásné léto
yvoušek
(upraveno)
19. 8. 2013, 21:26
@Verdaska
to jsem moc ráda
LenkaKrikra
(upraveno)
18. 9. 2012, 18:46
Je senzační, mohu jen doporučit
littlenail
(upraveno)
18. 4. 2012, 9:02
Také to tak dělám, dávám na 1 kg masa 25g soli, asi půl na půl sůl a Pragandu, odležet tak 2 - 3 dny a pak jen uvařit a jak vychladne, tak už sníst. Právě jedu pro vepřovou kýtu, co ji mají ode dneška v Albertu na akci, aby byla šunčička na víkend , Daniela
jitule1220
(upraveno)
22. 3. 2012, 14:04
Prima recept, jen by mě zajímalo proč tam přidáváte tu rychlosůl.
yvoušek
(upraveno)
22. 3. 2012, 16:18
@jitule1220
mě to bez ní nejde. Vždycky to chutná jako vařený maso a ne jako šunka, ale v původním receptu to není, asi dělám neco špatně, ale mě se to zkrátka za ty dva dny nikdy neproleželo bez ní
anaba
(upraveno)
22. 3. 2012, 7:47
teda,vypadá moc dobře jen nemám ,bohužel,šunkovar
yvoušek
(upraveno)
22. 3. 2012, 13:52
@anaba
nevadí dá se vařit i v sáčcích na tlačenku, ale nemám s tím zkušenost
marcelau
(upraveno)
22. 3. 2012, 6:02
super, přemýšlím o ní delší dobu
yvoušek
(upraveno)
22. 3. 2012, 6:46
@marcelau
Jděte do ní. Je to úplně jiný pocit když víte co jite včera jsme jí hned půlku snědli