Svíčková - vynikající, rychlá, dietní a jednoduchá
Potřebné ingredience
Maso (hovězí, ale může být jakékoliv), větší cibule, kousek slaniny, pytlík zeleniny pod svíčkovou (nebo čerstvé 200g petržele, 200g celer, 300g mrkev), kousek másla, koření: 10 kuliček nové koření, 8 kuliček pepře, 5 bobkových listů, 3 hřebíčky. Bílý jogurt. Na ochucení: sůl, cukr, citron (ocet)
Postup přípravy
Den předem si uvaříme zeleninu s cibulí a slaninou, vše nakrájeno na větší kusy. V létě dělám z čerstvé zeleniny, ale v zimě si kupuji zmraženou zeleninu pod svíčkovou. Chuťově je to srovnatelné. Cca 20minut zeleninu za občasného míchání dusíme. Maso natřeme rozpuštěným máslem a dáme na noc do lednice.
Druhý den maso osmažíme ze všech stran. Přidáme k zelenině. Osolíme a přidáme koření. Nalijeme vodu, aby bylo maso zakryté. Přiklopíme a necháme cca 2 hodiny dusit. Pak vyndáme maso a nakrájíme na kousky. Omáčku propasírujeme přes sítko nebo rozmixujeme ponorným mixérem (nezapomeneme vyndat koření). Přidáme bílý jogurt a provaříme. Zahušťovat není třeba, zelenina zahustí sama. Dochutíme solí, cukrem a citrónem popř. octem). Dle chuti dozdobíme brusinkami a šlehačkou.
Jako příloha kynuté knědlíky. Vynikající a léty ověřený recept mám zde: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=121882&user=1482
Zeleninu, cibuli a slaninu den předem uvaříme
Uvařená zelenina. Dáme do lednice.
Maso den předem pomáslujeme a dáme do lednice
Druhý den osmažíme maso ze všech stran
Připravíme si koření
K osmaženému masu přidáme zeleninu, zalijeme vodou, osolíme a přidáme koření. Vaříme cca 2 hodiny
Vyndáme maso a koření a omáčku rozmixujeme
Přidáme jogurt (popř. zakysanou smetanu) a necháme provařit. Ochutíme solí, cukrem a citronem
Podáváme s knedlíkem. Na maso můžeme dát brusinky a šlehačku - my šlehačku nemáme rádi, tak pouze brusinky. Dobrou chuť.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé