(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
K odchodu do penze
Potřebné ingredience
Piškot mramorový: 6 vajec, 6 lžic cukru krupice, 6 lžic polohrubé mouky, 1 lžíce oleje, 1/2 prdopeče ( prášek do pečiva ) + mléko, cukr a kakao na tmavou část Marcipán: 20 dkg suš. mléka Lactino polotučné, 20 dkg moučk. cukru, 3 lžíce medu, 2 lžíce oleje, 2-3 lžíce vody, 1 - 2 lžička aroma sladká mandle, potr. barvy obyčejné, 2-5 x namočené ruce Na dopracování dle potřeby solamyl a mouč. cukr
Postup přípravy
Piškot. korpus:
Žloutky si vyšleháme s cukrem a olejem do pěny,pak vmícháme mouku a prášek do pečiva,nakonec ušlehaný tuhý sníh z bílku. Bílky přidáme do těsta lehkým vmícháváním ručně - už nešlehat. Přidáte-li kakao bude mít tmavý korpus nebo obarvíte kakaem jen polovinu těsta a střídavě budete do formy lít po lžících na sebe, budete mít krásné kruhové mramorování.
Marcipán:
Suš. mléko a cukr v míse pořádně promícháme a zbavíme hrudek, přidáme ost. suroviny a ručně hněteme těsto, napřed hrudkovatí a po chvíli se začne spojovat. Pracovní plochu si posypeme moučk. cukrem nebo když hodně lepí troškou solamylu a propracováváme až se vše spojí v pevnou hmotu. Můžeme několikrát namočit ruce do vody a propracovávat, v žádném případě nepřidávat další vodu po lžících. Sice by se lépe pracovalo, ale marcipán by byl říkdý a tekl by na dortu a figurky by nedržely tvar.
Na potahování dortu si dělám o trošku měkčí hmotu a na figurky hutnější.
Marcipán ze šuš. mléka není úplně bílý, potřebujete-li bílý, musíte přidat bělobu.
Chcete-li barevný, tak po vypracování těsta vmícháte barvu dle potřeby ( práškové v sáčcích, gelové, pudrové )
Práškové obyšejné potr. barvy rozředíte v pár kapkách alkoholu-nejlépe vodka.
Žloutky si vyšleháme s cukrem a olejem do pěny,pak vmícháme mouku a prášek do pečiva,nakonec ušlehaný tuhý sníh z bílku. Bílky přidáme do těsta lehkým vmícháváním ručně - už nešlehat. Přidáte-li kakao bude mít tmavý korpus nebo obarvíte kakaem jen polovinu těsta a střídavě budete do formy lít po lžících na sebe, budete mít krásné kruhové mramorování.
Marcipán:
Suš. mléko a cukr v míse pořádně promícháme a zbavíme hrudek, přidáme ost. suroviny a ručně hněteme těsto, napřed hrudkovatí a po chvíli se začne spojovat. Pracovní plochu si posypeme moučk. cukrem nebo když hodně lepí troškou solamylu a propracováváme až se vše spojí v pevnou hmotu. Můžeme několikrát namočit ruce do vody a propracovávat, v žádném případě nepřidávat další vodu po lžících. Sice by se lépe pracovalo, ale marcipán by byl říkdý a tekl by na dortu a figurky by nedržely tvar.
Na potahování dortu si dělám o trošku měkčí hmotu a na figurky hutnější.
Marcipán ze šuš. mléka není úplně bílý, potřebujete-li bílý, musíte přidat bělobu.
Chcete-li barevný, tak po vypracování těsta vmícháte barvu dle potřeby ( práškové v sáčcích, gelové, pudrové )
Práškové obyšejné potr. barvy rozředíte v pár kapkách alkoholu-nejlépe vodka.
a
b
c
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
žabada
(upraveno)
12. 3. 2012, 7:18
Stáni ten je krásnýýýýý jsi moc šikovná
marketav
(upraveno)
9. 3. 2012, 10:40
Úžasné!!!!!!! Super nápad!!!!!
sburicova
(upraveno)
9. 3. 2012, 10:44
@marketav
Děkuji
Zrušený účet
(upraveno)
9. 3. 2012, 10:37
teda já čumím jsi nekutečně šikovná
sburicova
(upraveno)
9. 3. 2012, 10:46
@
moc děkuju Dáši, švagrová chtěla bačkory, ale trochu jsem improvizovala a udělala trochu modernější, když je to mladej důchodce
Anturka
(upraveno)
9. 3. 2012, 10:16
moc pěkný dortik
sburicova
(upraveno)
9. 3. 2012, 10:25
@Anturka
díky Zdeni
smolicek-pacholicek
(upraveno)
9. 3. 2012, 10:11
Parádní Super nápad
sburicova
(upraveno)
9. 3. 2012, 10:26
@smolicek-pacholicek
děkuji
PRATELKA
(upraveno)
9. 3. 2012, 10:11
super Stáni, nádherný, n ojá můžu jen čučet, to by bylo nad moje síly
sburicova
(upraveno)
9. 3. 2012, 10:27
@PRATELKA
díky Jani, třeba nebylo, pečeš taky ňamky, tohle je stejný