(recept
si oblíbilo 31 návštěvníků)
Makovec jako zákusek
Potřebné ingredience
Těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 ½ hrnku cukru, ½ hrnku celého máku, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek mléka, ½ hrnku oleje, 3 vejce***** 1. krém: 750 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 4 PL cukru, 50 g másla, 250 g tvarohu (kostka), 2 PL cukru moučka***** 2. krém: 200 g bílé čokolády (Milka), 200 ml smetany ke šlehání, 250 g tvarohu (vanička), 150 g bílého jogurtu, 4 lžičky borůvkové šťávy, 8 g práškové želatiny.
Postup přípravy
Suroviny na těsto zamícháme, nalijeme na plech 30 x 40 cm s pečícím papírem a upečeme na 180°C. Uvaříme pudink, do teplého vmícháme máslo, do vychladlého zamícháme tvaroh a vyšleháme do krému. Natřeme na studený korpus a necháme ztuhnout.
Nalámanou čokoládu rozpustíme v horké smetaně a necháme dobře vychladnout v ledničce, pak ji ušleháme. Tvaroh, jogurt, cukr a borůvkovou šťávu smícháme. Želatinu nabobtnáme ve 4 PL vody, zahřátím rozpustíme, smícháme s tvarohem a nakonec spojíme s čokoládovou šlehačkou. Tato náplň je tekutá, proto je dobré použít ráfek, krém nalít a plechem potřepat, aby se srovnala, případně několika kapkami borůvkové šťávy zvýraznit. Pokud nemáte ráfek, stačí pár minut počkat, až krém začne tuhnout, pak ho natřít na moučník. Necháme ztuhnout v ledničce do druhého dne.
Tento moučník by asi byl hezčí na piškotu, ale byl dělaný na makové narozeniny, ten korpus byl podmínkou. Náplně k sobě krásně chuťově ladí, příště udělám na piškotu.
Nalámanou čokoládu rozpustíme v horké smetaně a necháme dobře vychladnout v ledničce, pak ji ušleháme. Tvaroh, jogurt, cukr a borůvkovou šťávu smícháme. Želatinu nabobtnáme ve 4 PL vody, zahřátím rozpustíme, smícháme s tvarohem a nakonec spojíme s čokoládovou šlehačkou. Tato náplň je tekutá, proto je dobré použít ráfek, krém nalít a plechem potřepat, aby se srovnala, případně několika kapkami borůvkové šťávy zvýraznit. Pokud nemáte ráfek, stačí pár minut počkat, až krém začne tuhnout, pak ho natřít na moučník. Necháme ztuhnout v ledničce do druhého dne.
Tento moučník by asi byl hezčí na piškotu, ale byl dělaný na makové narozeniny, ten korpus byl podmínkou. Náplně k sobě krásně chuťově ladí, příště udělám na piškotu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Nadys
(upraveno)
14. 6. 2016, 18:57
wááu
Zrušený účet
(upraveno)
2. 11. 2013, 16:56
Potřebovala jsem nějakou rychlovku pro děti ke sváče a tak jsem upekla jen ten spodek. Dětem jsem na to dala ušlehanou šlehačku, posypala kakaovým strouháním a . Někdy upeču celé dle receptu. Díky za recept
spero
(upraveno)
2. 11. 2013, 23:28
@
Ivanko, děkuji za zprávu. Je mi potěšením, že jste se nechala u mě inspirovat.
vladkadasva
(upraveno)
7. 8. 2012, 19:08
Zajímavá kombinace a výborná chuť Ještě je chci zkusit upéct se švestkovým pyré navrchu. Někdy je fajn ze zvyku vybruslit a udělat něco jinak...Makový korpus s krémy není obvyklý, ale o to větší překvapení pro skeptické jazýčky ...a jak si mlaskaly Měj se moc hezky!
spero
(upraveno)
8. 8. 2012, 17:31
@vladkadasva
Vladěnko, díky díky moc, že jsi se nechala inspirovat a děkuji za všecky ty krásné komentáře. Přeji ti krásné letní dny.
Evík 11
(upraveno)
5. 3. 2012, 16:02
Ivanko s mletým mákem by to asi nebylo ono, že?
spero
(upraveno)
5. 3. 2012, 23:00
@Evík 11
Evičko, vnuk si přál zákusek s celým mákem, tak jsem použila jako korpus Koláč lenivé ženy a tam se dává celý mák, jen ho dávám trochu míň než jiní. Je to dobrá buchta i sama o sobě. Pokud by ale záleželo na mně, použila bych na tyto dva vynikající krémy spíš piškotový korpus nebo bych ten mák vynechala úplně.
gonzar
(upraveno)
26. 2. 2012, 20:05
Ivuš, zákusek je moc krásný a při přečtení receptu to musí být veliká dobrota. Já se už těším, jak ho vyzkouším, nejprve s mákem a pak s obyč. piškotem. Děkuji Ti, že jsi ho vložila.
spero
(upraveno)
27. 2. 2012, 18:04
@gonzar
Alenko, děkuji za krásný komentář. Jsi .
krišon
(upraveno)
26. 2. 2012, 14:21
Použiju dnes jen korpus a poleju citronovou polevou - potřebuju rychlovku, ale příště - si dám záležet, pěkně celý receptík
spero
(upraveno)
27. 2. 2012, 18:01
@krišon
Alenko, i já dělávám tento korpus jako buchtu a máme ho rádi.
krišon
(upraveno)
11. 3. 2012, 14:15
@spero
Pro velký úspěch z minulého týdne jsem dnes opakovala a opět s citronovou polevou - půl pekáče je snězeno.... je to opravdu za pár minut hotové a polevu si utřel mladý sám a byla skvělá, dává tomu takovou pikantnější chuť
mirkaberkys
(upraveno)
25. 2. 2012, 14:20
Á, další nový recept. Musím při nejbližší příležitosti vyzkoušet. Vypadá famózně.
spero
(upraveno)
25. 2. 2012, 18:13
@mirkaberkys
Mirečko, díky. Je to na celý plech, takže je toho hodně.