Klasický jablečný koláč podle lvety Fabešové
Potřebné ingredience
Na korpus: 150g studeného másla(hera, zlatá hana), 175g hladké mouky, 150g cukru moučka, 100g mletých ořechů nebo mandlí, 3 žloutky, kůra z 1 citronu, špetky soli. Na náplň: 1kg jablek, 170g krupicového cukru, 1/2ČL skořice, 1/2ČL vanilkového extraktu, 1 ČL citonové šťávy, 20g hladké mouky, 15ml mléka na potření.
Postup přípravy
Mezitím si připravíme jablka na náplň.Ve velké míse smícháme jablka, cukr , šťávu z citronu, skořici a extrakt(můžeme nahradit skořicovým cukrem).Poté do ní přimícháme mouku .
Vyjmeme těsto z lednicea rozdělíme ho na dvě poloviny.Polovinu vyválíme na kulatý plát o průměru 23cm.Pomocí válečku přeneseme plát těsta do kulaté formy, kterou jsme vymazali a vysypali.Směsí jablek pokryjeme plát těsta a na jablka dáme druhou polovinu vyváleného plátu.Koláč potřeme mlékem.
Pečeme v trobě při 180 stupních asi hodinu a půl.
Holky opravdu ten koláč pečte hodinu a půl, já jsem ho vytáhla z trouby dřív a byl ještě nedopečený.Jinak je moc dobrý a provoní celý byt.
Těsto necháme v ledničce odpočinout.
Vyváleným plátem těsta vyložíme dno formy a vytvarujeme ho do krajů.
Připravená směs z jablek.
Jablka rozložíme na těsto a pložíme na ně plátky másla.
takto vypadá upečený koláč
Je dobré koláč nechat vychladit.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé