1 kg slávek (kupujeme v Makru-jsou vždycky čerstvé a výborné),5 cibulek šalotek, láhev dobrého suchého bílého vína,sůl, svazek petrželové natě-část nasekat na drobno, černý pepř,1-2plátky toustového chleba,2 stroužky česneku,80g másla, můžeme použít čtvereček taveného sýru Apetito.
Slávky vyndáme z krabice nebo sáčku,dobře propláchneme tekoucí vodou a a kartáčkem zvenku jednu po druhé ještě očistíme-většinou to není třeba, protože jsou super čisté již koupené, já to ale nějak ze zvyku a dle receptu vždycyk dělám :-))). Do pohodlného hrnce nalijeme víno, přivedeme k varu, pak vsypeme mušle, šalotky nakrájené na velké kusy, osolíme asi 2lžičkami soli, zasypeme čerstvě umletým pepřem -cca 1-2lžičky, a vaříme tak 20minut. Mezi tím si zahřeje v malém kastrůlu trošku vody,z hrnce od mušlí tam slejem tak 2dcl vývaru (můžeme během vaření), dle chuti dosolíme a natrháme toustový chleba bez kůrky a vaříme, mícháme, on se rozvaří a nádherně šťávu zahustí. Pak přidáme máslo, tavený sýr, nasekanou petrželku, rozmačkaný česnek a zahřejeme, aby se omáčka spojila. Slávky slejem, vybereme, které se neotevřely a ty vyhodíme, ostatní dáme na talíř, zalijeme omáčkou, podáváme s bagetou a dospělí s bílým vínem. Chuť je prostě mořská, my je máme moc rádi a zkoušíme různé varianty. Do šťávy se dá místo sýru přidat třeba rajčatová šťáva a určitě vymyslíte nebo najdete mnoho jiných variant. A jíme podle francouzů, jak jsme to okoukali v jedné restauraci-vyjíme první slávku a tu pak používáme jako "pinzetku" a vytahujeme s ní další masíčka z ostatních slávek a dáváme do pusy, bagetu namáčíme ve šťávě a těšíme se na léto k móři :-))).