(recept
si oblíbilo 8 návštěvníků)
Hernekeitto - sváteční hrachová polévka
Potřebné ingredience
500g sušeného neloupaného zeleného hrachu, 2,5l vody, kousek uzeného masa, 2 cibule, 3 mrkve, 2 bobkové listy, 1 lžička majoránky, půl lžičky černého pepře, 1 lžička soli
Postup přípravy
Hrách přes noc namočte do vody a nechte nabobtnat.
Zbylou vodu vylijte, hrách ještě propláchněte ve studené vodě, dejte do hrnce a zalijte 2,5 litrem čisté studené vody. Přidejte na malé kostky nakrájené uzené maso (může být i koleno) a bobkové listy, sůl, pepř a dejte na 2,5 - 3 hodiny vařit.
Mezitím si oloupejte cibuli a oškrábejte mrkev. Až bude hrách opravdu měkký, přidejte zeleninu a vařte ještě 30 minut. Poté zeleninu vyndejte - buď ji můžete vynechat úplně a polévku rozmixovat a doplnit zakysanou smetanou, nebo zeleninu rozmačkejte vidličkou a vraťte zpět.
Zbylou vodu vylijte, hrách ještě propláchněte ve studené vodě, dejte do hrnce a zalijte 2,5 litrem čisté studené vody. Přidejte na malé kostky nakrájené uzené maso (může být i koleno) a bobkové listy, sůl, pepř a dejte na 2,5 - 3 hodiny vařit.
Mezitím si oloupejte cibuli a oškrábejte mrkev. Až bude hrách opravdu měkký, přidejte zeleninu a vařte ještě 30 minut. Poté zeleninu vyndejte - buď ji můžete vynechat úplně a polévku rozmixovat a doplnit zakysanou smetanou, nebo zeleninu rozmačkejte vidličkou a vraťte zpět.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
andrea81
(upraveno)
15. 3. 2012, 15:58
já vařila hrášek do změknutí a to hodinu a půl, pak ještě 30 min se zeleninou. Tak snad to nevadí
KAMCA1980
(upraveno)
28. 2. 2012, 22:10
Hrachovku máme moc rádi,jen nevím jak na fígl..abych se zbavila těch šlupiček,doma se mi pak s tím dusí a kvůli tomu ji nechtějí.Vaše polévka vypadá úžasně..
Lukýšek
(upraveno)
23. 2. 2012, 18:49
Dobrý den Míšo,proč se prosím ta polévka vaří tak dlouho? Děkuji Míša
Morroc
(upraveno)
24. 2. 2012, 1:56
@Lukýšek
Potřebujete hrášek pořádně rozvařit a vyvařit z něj všechno do tekutinu... musí být správně "slizká"
Lukýšek
(upraveno)
24. 2. 2012, 9:05
@Morroc
Děkuji a ta sůl se opravdu dává ihned když se dá hrášek vařit? Neztvrde?
Lukýšek
(upraveno)
24. 2. 2012, 10:53
@Lukýšek
Tak jsem ji právě dovařila a musím říct, že jsem lepší hrachovou polívku ještě nejedla. Vynikající. Děkuji za inspiraci.
Morroc
(upraveno)
27. 2. 2012, 16:17
@Lukýšek
Jsem ráda, že chutnala, já už jinou nevařím.
lu456
(upraveno)
21. 2. 2012, 22:25
finské jídlo ,chutná mi...