(recept
si oblíbilo 39 návštěvníků)
Lihapullat - finské masové kuličky - "univerzální" použití :)
Potřebné ingredience
500g mletého hovězího masa (možno napůl s vepřovým, málo tučné), 2 - 3 krajíce staršího chleba, 200g zakysané smetany, 1 vejce, 1 - 2 menší cibule, půl lžičky soli, půl lžičky nového koření, půl lžičky mleté sladké papriky, čtvrt lžičky bílého pepře, olej
Postup přípravy
Cibuli nakrájejte na drobno a nechte na oleji na pánvi lehce zesklovatět a změknout. Dejte stranou a nechte vystydnout.
Střídky z chleba rozdrobte a smíchejte se zakysanou smetanou a nechte asi 10 minut rozležet - výsledek musí být hmota jednotné konzistence. Přidejte maso, vejce, osmahnutou cibuli, koření a všechno důkladně propracujte.
Navlhčenýma rukama (směs lepí o něco víc než ta na naše karbanátky) tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a pokládejte na plech vystlaný pečícím papírem. V troubě, předehřáté na 220°C pečte cca 15 minut. V půlce pečení obraťte.
Jdou udělat i v pánvi v přibližně centimetrové vrstvě oleje.
Hotové můžete zamrazit, vydrží cca 2 měsíce. Použití je... no, spousta. Do omáčky na špagety, k rajské, nebo samotné s bramborovou kaší, brusinkovým kompotem a "ruskou" omáčkou (na másle uděláte zlatou jíšku, zalijete hovězím vývarem, svaříte cca na 1/3 a dochutíte solí a pepřem - POZOR - chce to pravý vývar, z kostky vám z toho vyjde typické UHO - před koncem přidáte trochu smetany).
Střídky z chleba rozdrobte a smíchejte se zakysanou smetanou a nechte asi 10 minut rozležet - výsledek musí být hmota jednotné konzistence. Přidejte maso, vejce, osmahnutou cibuli, koření a všechno důkladně propracujte.
Navlhčenýma rukama (směs lepí o něco víc než ta na naše karbanátky) tvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu a pokládejte na plech vystlaný pečícím papírem. V troubě, předehřáté na 220°C pečte cca 15 minut. V půlce pečení obraťte.
Jdou udělat i v pánvi v přibližně centimetrové vrstvě oleje.
Hotové můžete zamrazit, vydrží cca 2 měsíce. Použití je... no, spousta. Do omáčky na špagety, k rajské, nebo samotné s bramborovou kaší, brusinkovým kompotem a "ruskou" omáčkou (na másle uděláte zlatou jíšku, zalijete hovězím vývarem, svaříte cca na 1/3 a dochutíte solí a pepřem - POZOR - chce to pravý vývar, z kostky vám z toho vyjde typické UHO - před koncem přidáte trochu smetany).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
laskonka333
(upraveno)
16. 2. 2013, 13:13
Radka22
(upraveno)
16. 2. 2013, 12:56
Výborné, děkuji za recept!
kvítečko
(upraveno)
6. 2. 2013, 15:27
vyzkouším,vypadá dobře
madetka
(upraveno)
5. 2. 2013, 14:08
Děkuji za inspiraci a receptík Mňamóóóózní
novackova
(upraveno)
27. 6. 2012, 12:04
super
lemali
(upraveno)
27. 6. 2012, 11:46
JÉÉÉJ MÍŠO, TAKY JSEM NĚJAKOU DOBU POBÝVALA NA SEVERU , FINOVÉ DĚLAJÍ OPRAVDU ČASTO, MAJÍ JE VÝBRONÉ..... VÍM ŽE MÍSTO ZÁKYSKY DÁVALI I KLASICKOUS METANOU NA ŠLEHÁNÍ TAK KDYBY NĚKDO NĚML ZÁKYSKU I TA SMETANA JDE ) A JAK ŘÍKÁTE BRUSINKY K TOMU BRAMB KAŠE SUPEER, JINAK BYLI FINI ÚPLNĚ KO Z NAŠICH BRAMBORÁKU TAK JSEM DĚLALI ČESKOFINSKÉHO HYBRIDA PALCKY S KULIČKAMA ))
lidare
(upraveno)
20. 6. 2012, 12:34
to může být dobré,určitě zkusím
Garpi
(upraveno)
20. 6. 2012, 12:08
Recept se mi zalíbil tak jsem hned vyzkoušela s malou inovací Místo chleba jsem použila pohankovou krupici a místo vajíčka trošku bio hořčice. Lepilo to krásně, upečeno bylo hned, jelo to jako po másle Kuličky jsme si dali s ratatouille takže to se Finskem mělo pramálo společného, ale vynikají to bylo.. to tedy jo!! Děkujeme za receptík, hned si ho dávám do oblíbených a pro jistotu mám zapsáno i do sešitku
Bonovoxova
(upraveno)
16. 5. 2012, 14:29
Vyzkoušeno, zdlábnuto. Do mrazáku jsme je nějak nestihli dát Jsou výborné, děkujeme za receptík Pa
lu456
(upraveno)
21. 2. 2012, 22:28
ano,tady ve Finsku velmi oblíbené...i já si kupuji,i jen tak s hořčicí a cibulkou paráda
Morroc
(upraveno)
22. 2. 2012, 2:10
@lu456
Já už mám smůlu, toulky po severu mi překazil syn alespoň jsem si přivezla recept a dělám doma, oproti "českým karbanátkům" jsou mnohem lepší.