(recept
si oblíbili 2 návštěvníci)
Fazolnica po Záhorácku
Potřebné ingredience
1x křížová kost min. 1kg / 6x středně velká cibule / 4 sáčky fazolí Lagris 450g(kropenaté, či tmavé, či velké - švábi) / 1 hlávka česneku / sádlo / hladká mouka / koření:sůl, červená paprika, majoránka, nakonec na vůni petrželová nať (čerstvá, mražená, či sušená) Uvedené množství je odhadem na 6l fazolnice.
Postup přípravy
Recept na tuto delikatesní fazolnicu má moje ségra od stařenky ze Slovenska. Výborná je po rozležení na 2. den. Lze ji uvařit během sobotního dopoledne, ale my ji připravujeme ve větším (většinou tak 13-15l pro vícero rodin), a tak začínáme v pátek večer uvařením masa, fazolí, podušením cibule. Vše pak spojíme v sobotní dopoledne, mícháme, chladíme. A jíme, pokud vydržíme, až v neděli. Většinou nevyydržíme:-)))
Do většího hrnce dáme vařit křížovou kost, přídávám lžíci soli. Uvaříme jí do měkka, vytáhneme z vývaru, které posléze použijeme.
Propláchneme fazole a dáme je vařit.
Na sádle zpěníme do mírně zlatova cibuli,na ni nasypeme cca 3/4 sáčku červené papriky, zaprášíme hladkou moukou, 3 minutky mícháme, poté zalejeme vývarem z uzeného, krátce povaříme a přidáme uvařené fazole, nakrájené maso na kostičky, poté 10 minut povaříme a na závěr přidáme česnek, majoránku, sůl a nakrájenou petrželovou nať-není podmínkou.
Horkou polévku pravidelně mícháme až do vychladnutí. Jinak by se mohla zatáhnout a zkysnout.
Byla by to škoda. Je opravdu výborná.
Podáváme s chlebem.
Pokud vám polévka vydrží 3 dny, hodně díky fazolím zhoustne, a tak jí můžeme decentně rozředit převařenou vodou.
Do většího hrnce dáme vařit křížovou kost, přídávám lžíci soli. Uvaříme jí do měkka, vytáhneme z vývaru, které posléze použijeme.
Propláchneme fazole a dáme je vařit.
Na sádle zpěníme do mírně zlatova cibuli,na ni nasypeme cca 3/4 sáčku červené papriky, zaprášíme hladkou moukou, 3 minutky mícháme, poté zalejeme vývarem z uzeného, krátce povaříme a přidáme uvařené fazole, nakrájené maso na kostičky, poté 10 minut povaříme a na závěr přidáme česnek, majoránku, sůl a nakrájenou petrželovou nať-není podmínkou.
Horkou polévku pravidelně mícháme až do vychladnutí. Jinak by se mohla zatáhnout a zkysnout.
Byla by to škoda. Je opravdu výborná.
Podáváme s chlebem.
Pokud vám polévka vydrží 3 dny, hodně díky fazolím zhoustne, a tak jí můžeme decentně rozředit převařenou vodou.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé