Lyžař aneb "Apalucha 2012"
Potřebné ingredience
Na korpus: 5vajíček, 150g cukru, 150g hl. mouky, 1 prášek do pečiva, 25g kakaa. recept na korpus používám na všechny své dorty. Osvědčil se mi. V původním bylo uvedeno pouze lžička KPDP, ale já jsem začala dávat celý a myslím, že to vůbec není na závadu. Korpus více vyběhne a já mohu dort potřebně rozřezávat. Pokud potřebuji světlý, nedám kakao. KRÉM: máslo, 3 - 4 lžíce cukru moučka, hustá krupicová kaše - vařím z půl litru mléka, ( pokud je dort pouze pro dospělé, místo tresti přidávám do krému trochu rumu ) pár kapek rumové tresti. Jinak dělám různé obměny krému: někdy přidám jedno kondenzované zkaramelizované salko( pak je třeba přidat trochu másla více, asi 1,5 kostky ) , jindy místo kaše zahušťuji pudingem.
Postup přípravy
Tento dort měl být určený i dětem, proto jsem jej plnila marmeládou, krémem a banány.
Krém: změklé máslo vyšlehám spolu s 3 lžícemi cukru moučka do pěny, pak postupně přidávám hustou krupicovou kaši. Vše šlehám tak 10 minut. Krém je jemný a i když je máslový, není hutný a těžký. VŠECHNY UVEDENÉ SUROVINY MUSÍ MÍT STEJNOU TEPLOTU!!! KAŠI UVAŘÍM DEN PŘEDEM VEČER A RÁNO MŮŽEME POUŽÍT.
Korpus jsem rozřízla, namazala rybízovou marmeládou, dala na vrch část krému, pak pokladla rozpůlenými banány, znovu vrstva krému a přiklopeno druhým marmeládou pomazaným korpusem.
Jelikož jsem dort potahovala, tak jsem jej celý opět pomazala krémem, abych zahladila nerovnosti a aby potahovka dobře k dortu přilnula. Pak šel korpus na 5 hodin do chladu, aby potřebně ztuhl a já zatím z potahovky - domácí mléčný marcipán, tvořila figurky a ostatní potřebné. Vše na dortu je jedlé.
Jelikož na tyto věci nemám jedinou formu, tak je vše vyráběno ručně, od "A" až po "Z". Docela jsem se vyřádila a mám zas na nějaký čas od tvorby klid. :o)
Moc děkuji Marcele S. (šumperačka) ID 191678 za inspiraci lyžaře. Musím říct, že mi moc pomohlo vidět její práci a trochu se snažit přiblížit.
Dort váží 3.5 kg a těším se až ho budeme dnes známým předávat, doufám, že uděláme radost.
detail lyžaře
Lyžař ze strany
pohled z vrchu
detail stromků
A je hotovo... :o)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé