(recept
si oblíbilo 34 návštěvníků)
SVÍČKOVÁ
Potřebné ingredience
Libovolné maso, tak 1 -2 kg, nejlépe HOVĚŽÍ ale dělám i z vepřového a krůtího, , 4-7mrkví , 4-7 petržele, 1cibule, půl celeru ,uzený špek na prošpikování masa-nezbytné-nejlepší je hodně solený, lžička tymiánu, sůl, kuličky pepře, 6 kuliček nového koření, 5 bobkových listů., smetana 250-500ml,(může být sladká i 1/2 másla. Poslední dobou přidávám jen čerstvé mléko od místní kravičky, omáčka je tak hustá, že ji jen trochu zředím. Kdysy jsem přidávala i Masox, ten již nepoužívám.
Postup přípravy
Maso prošpikuji uzeným špekem, pořádně osolím, opepřím, posypu trochou tymiánu a orestuji pořádně ze všech stran v pánvi na tuku, aby se maso zatáhlo.
Zeleninu nakrájím na kolečka, až vytáhnu orestované maso,dám na pánev 1/2 másla, 2 hrnky vody, zeleninu, zbytek koření, trochu to prohřeji a vše i s masem vložím do pekáče, ve kterém to můžu nechat naležet do druhého dne, nebo hned do trouby na max.
Peču to vše tak 3-4 hodiny -( u nás je většinou k dostání maso ze 100 letého bizona), máme rádi maso, když je pořádně propečené, až se skoro rozpadá, to milují i děti.
Po upečení vyjmu lžičkou koření, dám stranou do alobalu maso, zeleninu rozmixuji v mixeru( může se přidat i trochu mléka a ta smetana již při mixování,), dám do hrnce, přidám smetanu, popř. dosolím.
Přivedu k varu a povařím-pozor stříká to !!Musí se míchat. Možno dochutit i citronovou šťávou.
Jako přílohu dávám houskové knedle, trošku rybízové zavařeniny, nebo brusinky, pokud jsou.
Vložím na talíř a komu kdy jsem ji dělala, tak vždy chutnala, věřím, že sto receptů a každý musí být bezvadný...
Zeleninu nakrájím na kolečka, až vytáhnu orestované maso,dám na pánev 1/2 másla, 2 hrnky vody, zeleninu, zbytek koření, trochu to prohřeji a vše i s masem vložím do pekáče, ve kterém to můžu nechat naležet do druhého dne, nebo hned do trouby na max.
Peču to vše tak 3-4 hodiny -( u nás je většinou k dostání maso ze 100 letého bizona), máme rádi maso, když je pořádně propečené, až se skoro rozpadá, to milují i děti.
Po upečení vyjmu lžičkou koření, dám stranou do alobalu maso, zeleninu rozmixuji v mixeru( může se přidat i trochu mléka a ta smetana již při mixování,), dám do hrnce, přidám smetanu, popř. dosolím.
Přivedu k varu a povařím-pozor stříká to !!Musí se míchat. Možno dochutit i citronovou šťávou.
Jako přílohu dávám houskové knedle, trošku rybízové zavařeniny, nebo brusinky, pokud jsou.
Vložím na talíř a komu kdy jsem ji dělala, tak vždy chutnala, věřím, že sto receptů a každý musí být bezvadný...
xx
prošpikovat masi nasoleným uzeným špekem, či slaninou
restuji na pánvi
nachystáno před pečením
upečeno
hotovo
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Bubalka
(upraveno)
10. 10. 2010, 16:53
aby jste ho nehledala-pro. p Hanku
Jaruš53
(upraveno)
19. 1. 2008, 19:54
Blani, přesně takovou svíčkovou dělám doma . Mám recept od mé maminky a celá rodina tuto omáčku miluje. Je opravdu jedinečná a myslím, že tento recept bude pokračovat i v další generaci.
Bubalka
(upraveno)
7. 4. 2008, 18:17
@Jaruš53
Tak to máte pravdu, i u nás se recepty dědí a toto je beze změn stále velká dobrota....
Bubalka
(upraveno)
24. 1. 2008, 18:12
@Jaruš53
Jo, jo, je to klasika........
Maxinka
(upraveno)
19. 1. 2008, 20:43
@Jaruš53
Můžu potvrdit, dělá jí babí, mamča - viz. nahoře i já Svíčkovou dělám kamarádkám a všude má úspěch
Bubalka
(upraveno)
19. 1. 2008, 20:17
@Jaruš53
Moc děkuji za komentář, je to opravdu taková ta pravá