(recept
si oblíbilo 868 návštěvníků)
Nejlepší bavorské vdolečky, jaké jsem kdy jedla :-) !!!

Potřebné ingredience
Na těsto: 20g droždí, 250 ml mléka, 2 PL cukru, 1/2 čl soli, 2 PL rumu, 2 PL změklé Hery, 1 vejce, 1 žloutek, 500g polohr. mouky ( já dělám z dávky a půl) Na zdobení: marmeláda/džem (nejlepší je jahodový), zakysaná smetana, na posypání nastrouhaný tvrdý tvaroh
Postup přípravy
Všechny suroviny dáme do DP na program Těsto, nebo klasicky vypracujeme kynuté těsto. Po vykynutí dáme na Vál, rozdělíme na 2-3 části a vyválíme na placku tlustou 0,5-1 cm.
Skleničkou, nebo hrnečkem krouživým pohybem vykrajujeme kolečka, která necháme přikrytá ještě tak 20 min kynout.
Rozehřejeme si v hrnci větší množství oleje ( vdolečky musí plavat), a když je dost horký ( to uvidíte, jsou tam bublinky), uděláme druhým koncem skleničky ( nebo štamprlátka, nebo širším koncem vajíčka...) postupně do koleček ďůlek a vhodíme vdoleček do oleje, a to ďůlkem ke dnu. Pozor, abyste neměli vdolečky moc těsně u sebe, během smažení nabydou. Až začnou vdolky kolem krajů zlátnout (nikam neodcházejte, jde to velmi rychle .-)), otočíme a smažíme z druhé strany. Potom je vyndáme a já je kladu na plech vyložený ubrouskama, aby se odsál olej a nebyly moc mastné.
Pak už je jen ozdobíme - do důlku dáme lžičku džemu, na to lžičku a více zakysané smetany a posypeme strouhaným tvarohem. Můžete také zkusit obměnu - potřít vdolek rozpuštěným máslem a " namočit " jej do talířku s kakaem s trochou moučkového cukru.
Jsou výborné, jen se rozplývají na jazyku.
Skleničkou, nebo hrnečkem krouživým pohybem vykrajujeme kolečka, která necháme přikrytá ještě tak 20 min kynout.
Rozehřejeme si v hrnci větší množství oleje ( vdolečky musí plavat), a když je dost horký ( to uvidíte, jsou tam bublinky), uděláme druhým koncem skleničky ( nebo štamprlátka, nebo širším koncem vajíčka...) postupně do koleček ďůlek a vhodíme vdoleček do oleje, a to ďůlkem ke dnu. Pozor, abyste neměli vdolečky moc těsně u sebe, během smažení nabydou. Až začnou vdolky kolem krajů zlátnout (nikam neodcházejte, jde to velmi rychle .-)), otočíme a smažíme z druhé strany. Potom je vyndáme a já je kladu na plech vyložený ubrouskama, aby se odsál olej a nebyly moc mastné.
Pak už je jen ozdobíme - do důlku dáme lžičku džemu, na to lžičku a více zakysané smetany a posypeme strouhaným tvarohem. Můžete také zkusit obměnu - potřít vdolek rozpuštěným máslem a " namočit " jej do talířku s kakaem s trochou moučkového cukru.
Jsou výborné, jen se rozplývají na jazyku.

vykynuté těsto

dáme na vál, vyválíme a vykrajujeme kolečka

dále je přikryjeme a necháme ještě tak 20min kynout

takto nám krásně nabydou

uděláme důlky

vhodíme do horkého oleje, důlkem dolů

až okraje zezlátmou, otočíme je

poklademe na ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk

ozdobíme a pak už si jen pochutnáváme :-).
Dobrou chuť
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

capice123
(upraveno)
7. 3. 2019, 11:14
Poprvé jsem vyzkoušela a hned se povedly
Je to jednoduché. Akorát z této dávky jich bylo moc. Doporučuji tento receptík.

nahlásit
Didinka99
(upraveno)
24. 3. 2017, 13:33
Moc dobre,jemne, nadychane i druhy den.
nahlásit
nekup to
(upraveno)
8. 5. 2015, 18:09

nahlásit

Moňouš
(upraveno)
19. 10. 2014, 18:28
Irenko,dnes jsme zkoušeli a jsou fakt LUXUSNÍ
Jen se po nich zaprášilo
Děkuji za receptík








nahlásit

Moja1112
(upraveno)
8. 10. 2014, 13:27
Usmaženo
jsou luxusní
.Díky za super receptík.






nahlásit
tetakniha
(upraveno)
16. 7. 2014, 19:56
Teď jsem povečeřela maso a to by byl moučník, mňam, o víkendu je musím udělat, děkuji za recept

nahlásit

Zrušený účet
(upraveno)
16. 7. 2014, 16:31


nahlásit
Misula29
(upraveno)
10. 3. 2014, 11:39
Dělala jsem minulý týden a povedly se na jedničku
. Dva vdolečky zbyly na další den, ale to už nebyly zdaleka tak dobré jako čerstvé. Zase někdy zopakuji.

nahlásit

Martaep
(upraveno)
9. 2. 2014, 14:29
Dnes poprve a jsou naprosti uzasnee
Tento receptik davam mezi oblibene
i u manzela by opr uspech
. Jen se mi trosicku vice lepilo a neslo mi vyvalet
porad se vracelo,
ale poradila jsem si a uspech obrrrr








nahlásit

Bylinka1
(upraveno)
1. 11. 2013, 19:34
Vdolečky můžeme

nahlásit

cernyandel
(upraveno)
1. 11. 2013, 18:53
jsou vyborny i manzel si pochutnaval


nahlásit
belix
(upraveno)
6. 10. 2013, 17:35
Irenko, jsou luxusní
, dnes jsem je vyzkoušela
a povedlo se
. Děkuji za recept
Lenka





nahlásit

Martiline
(upraveno)
27. 7. 2013, 15:31
... jsou výtečné ... až nyní přidávám komentář, ale byly u nás už nejméně šestkrát - z jeden a půl dávky a do druhého dne zbylo jen pár vdolečků ... vždy jsem smažila na řepkovém oleji, krásně nadýchané, nenasákly žádný tuk a chutné ... dnes jsem zkusila přidat zčásti vepřové sádlo a řeknu vám, že už jsou takové "těžší" ... ale i tak mizí závratnou rychlostí ... Dělávám je jako kalorickou bombu, ale kupodivu nikdo z nás netloustne
... do důlku marmeládu a nahoru kopeček z kostky tvarohu (ten tyčovým mixerem rozmixuji s trochou moučkového cukru, aby neměl hrudky) a přidám ho do ušlehané šlehačky (250 ml) ... je to akorát na 1,5 dávky ... pak posypu strouhaným tvarohem, někdy ještě moučkovým cukrem a začnou hody ... ovšem i uklízecí
... je nás doma pět, takže jeden talíř za druhým mizí ... A děkuji moc za recept ...



nahlásit

Ircula
(upraveno)
9. 10. 2013, 18:18
@Martiline
Děkuji všem maminkám za chválu, moc mě těší, že vdolečky chutnají jinde stejně, jako nám
. Děkuji, děkuji


nahlásit

Hyzule
(upraveno)
20. 5. 2013, 17:26







nahlásit
P.A.V.L.A
(upraveno)
20. 5. 2013, 16:41



nahlásit
superka
(upraveno)
20. 5. 2013, 16:01



nahlásit

Dokynka
(upraveno)
20. 4. 2013, 21:30






nahlásit

Krůžička
(upraveno)
5. 4. 2013, 16:59
Teď jsem dodělala a jsou výborné.
Od té doby, co mám pekárnu, tak se nebojím kynutých těst.


nahlásit
oliva1
(upraveno)
29. 3. 2013, 8:28
už se mi sbíhají sliny

nahlásit
Uska
(upraveno)
26. 3. 2013, 14:01
jen dobrá rada, pokud budete smažit koblížky v ceresoftu,tak nebudou mastné

nahlásit