(recept
si oblíbilo 128 návštěvníků)
VÝBORNÉ OŘÍŠKOVÉ ŘEZY-ALTERNARNATIVA MANDLOVÉHO DORTU IKEA
Potřebné ingredience
KORPUS : 6 bílků 100g moučkového cukru 200 g pomletých vlašských ořechů KRÉM : 6 žloutků 100 ml šlehačky ke šlehání 150 g pískového cukru 100 g másla s pokojovou teplotou 100 g sekaných ořechů,které jsme předem orestovali na pánvi.
Postup přípravy
Oříškový korpus :
Bílky oddělíme od žloutků a bílky ušleháme nejlépe elektrickým šlehačem,přidáme 100 g moučkového cukru a lehce vmícháme namleté ořechy.Menší plech o průměru 40x23 cm vyložíme pečícím papírem.
Těsto nalijeme do formy a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 150°C. Pečeme asi 20 minut.
Vyndáme po vychladnutí odlepíme z pečícího papíru a přendáme na tác,kde upečený korpus rozdělíme na dva díly,spodní a vrchní.
Krém :
Žloutky postupně vmícháme do 100 ml šlehačky a zahříváme s cukrem asi necelé dvě minuty / NEVAŘÍME!!! /, dáme do chladna,po vychladnutí do směsy šlehačky s cukrem postupně vešleháme máslo.
Spodní díl těsta potřeme krémem a posypeme rozsekanými ořechy na tuto část přiklopíme spodní díl korpusu a opět tentokrát i s boční částí potřeme krémem a posypeme ořechy.
Dáme do chladna do druhého dne odpočinout,dort je svou přípravou jednoduchý i pro začínající hospodynky,ale to mu určitě neubírá na chuti,naopak je opravdu výborný!!!
Bílky oddělíme od žloutků a bílky ušleháme nejlépe elektrickým šlehačem,přidáme 100 g moučkového cukru a lehce vmícháme namleté ořechy.Menší plech o průměru 40x23 cm vyložíme pečícím papírem.
Těsto nalijeme do formy a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 150°C. Pečeme asi 20 minut.
Vyndáme po vychladnutí odlepíme z pečícího papíru a přendáme na tác,kde upečený korpus rozdělíme na dva díly,spodní a vrchní.
Krém :
Žloutky postupně vmícháme do 100 ml šlehačky a zahříváme s cukrem asi necelé dvě minuty / NEVAŘÍME!!! /, dáme do chladna,po vychladnutí do směsy šlehačky s cukrem postupně vešleháme máslo.
Spodní díl těsta potřeme krémem a posypeme rozsekanými ořechy na tuto část přiklopíme spodní díl korpusu a opět tentokrát i s boční částí potřeme krémem a posypeme ořechy.
Dáme do chladna do druhého dne odpočinout,dort je svou přípravou jednoduchý i pro začínající hospodynky,ale to mu určitě neubírá na chuti,naopak je opravdu výborný!!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Ninouš
(upraveno)
19. 3. 2016, 20:03
Mňam,ráda zkusím
akaculenka
(upraveno)
19. 3. 2016, 17:02
Vyzkoušela jsem a druhý den jsem pekla znovu...úžasný koláček,všem doporučuji...i krém se povedl,je potřeba trošku trpělivosti a míchat a míchat, žloutky se smetanou vytvoří hustý krém a s máslem se poté rozpouští na jazyku...za mě jednička s velikou hvězdičkou!!!
danaluncarova
(upraveno)
30. 11. 2012, 17:04
Tak jsem zkusila a jsou výborný. Krém jsem šlehala v páře a krásně mi ztuhl.
GREPIK
(upraveno)
17. 3. 2012, 19:35
taj jsem vyzkoušela vynikající,jen jsem přidala více másla a méně cukru ,výýýýýborné jsou
jordan23
(upraveno)
6. 3. 2012, 20:06
Tak jsem dopadla stejně . Korpus super, ale krém řídký a to jsem nechala do druhého dne v ledničce . No neva, udělal jsem to do formy a jíme lžičkou - kalorická bomba . Kdyby někdo přišel na to, čím to je, že neztuhnul krém, sem s tím
Ledura
(upraveno)
4. 3. 2012, 19:13
Makelka
(upraveno)
3. 3. 2012, 11:43
Korpus se mi chladí, krém mám v lednici (je poněkud tekutější), tak se už moooooooooooooc těším, jak to dopadne Beru ho dneska na dámskej dýchánek
Makelka
(upraveno)
3. 3. 2012, 13:15
@Makelka
Tak korpus se mi povedl na jedničku, krém mi bohužel opravdu nezhoustl a ve finále, když jsem ho chtěla zahustit pudingem, tak se mi zdrcnul, ach jo a to ten krém taaaaaaaaaaaaaaaaak moc chutnal Nevíte kde jsem mohla udělat chybu, máte ho tak krásně hlaďoučký a tuhý
atevy
(upraveno)
25. 2. 2012, 11:34
Právě jsem jej dodělala podle Vašeho receptu, korpus dopadl dobře, ale nevím kde jsem udělala chybu v krému, měla jsem jej pořád řídký-šlehačka měla být ušlehaná?asi ne, ale nemělo to čím zhoustnout, možná jsem měla počkat přes noc s vychladnutím šlehačky a žloutků?Poradila jsem si jinak a vypadá to velmi dobře, těšíme se na odpo kávičku ...!!
kevababy
(upraveno)
24. 2. 2012, 14:35
Vypada fantasticky, ale kdyz spocitam naklady, tak me levneji vyjde ten Ikeackej koupit
evuse76
(upraveno)
6. 2. 2012, 12:10
Korpus je bez mouky a přidává se do něj i 100ml šlehačky?Nebo je to chybka?
Ajula 2
(upraveno)
6. 2. 2012, 12:44
@evuse76
Opravdu je to tak,korpus je bez mouky...
snecka
(upraveno)
6. 2. 2012, 11:09
nevím jak chutnají ty z ikea, ale až tam pojedu, tak vyzkouším ) a ten váš pak snad taky
Ajula 2
(upraveno)
6. 2. 2012, 12:21
@snecka
vyzkoušejte,jsou super