Kváskový špaldovo-pšenično-žitný chléb (tj. bez kvasnic!!)

Potřebné ingredience
300 g aktivovaného žitného kvásku 300 g mouky (já dala 90 g kupované hladké pšeničné "dvounulky" + 80 g doma mleté špaldové (samozřejmě lze i kupovaná, ale ta domácí prostě krásně voní) + 110 g doma mleté žitné mouky (kupovaná celozrnná žitná hladce mletá udělá stejnou službu)) asi 180 ml vlažné vody 15 g soli lžičku kmínu hodně mouky na podsyp a posyp
Postup přípravy
Těsto je řidší, ale nelekejte se, ne úplně řídké, musí dělat jakoby provazce. Vyklopit na silně pomoučený vál (udělá takovou placku, opět: nelekejte se, ještě se zahustí moukou) a překládat se zmačkáváním "svárů", až je pěkně tvarované a sametové.
Pak se vytvaruje bochánek, který vložíme do ošatky (ideální by byla do takév té oválné, třeba z pedigu, když není origo, já měla jen ošatku, tak jsem vložila do vymoučené utěrky, bohatě posypala moukou, přikryla utěrkou a nechala kynout.
Těsto z kvásku kyne podstatně déle, při pokojové teplotě, někde u topení (ale zse ne na příliš horkém tělese, bacha), až několik hodin. Taky není špatné, když se těsto zadělá kvečeru, dát do ledničky a přes noc nechat kynout v ní, pak je chuť (prý) plnější, ráno se jen vytáhne z ledně, zahřeje se na pokoj. teplotu a nechá vykynout - mělo by asi zdvojnásobit objem.
Troubu jsem rozpálila na maximum, na dno jsem dala plech s vodou,chleba jsem opatrně přesunula na plech s papírem, šupla do trouby a pekla asi 20 min. na maximum a pak dalších 20 min asi na 180 °C.
Po vytažení nijak nenatírám vodou ani ničím podobným jako u běžných receptů - a nelituju:)

Aktivovaný žitný kvásek:
(Někdo dělá jen z žitné mouky a vody, já pro první pokus použila ještě sušený kvásek Alnatura z DM Drogerie podle návodu z internetu na varimezdrave.cz):
první den ráno: balíček Alantura kvásku (bacha, kvásku, ne kvasnic!) z DM + 100 g žitné mouky + 300 ml vlažné vody - dobře vymíchat, přikrýt utěrkou a postavit někam k teplu, pak už netřeba sledovat až do večera (platí pro každé přidávání mouky a vody)
první den večer: přimíchat k základu asi 50 ml vlažné vody a 50 g žitné mouky a nechat dále pracovat
druhý den večer: přidat 50 g mouky, dobře promíchat a opět pod utěrku a k teplu
třetí den ráno: přidat 60 g mouky a 150 ml vlažné vody, Kolem poledne už by mělo být znát kvašení - těstíčko začne dělat bubliny a pěnu a bude nakysle cítit.
To je okamžik, kdy lze odebrat pro zadělání těsta na chleba - . zbytek přendat do nějaké zavařovací sklenice nebo nějaké podobné nádobky, přimíchat asi 4 lžíce mouky a 4 lžíce vody, promíchat, nechat ještě nějakou dobu prokvasit, pak přikrýt ubrouskem nebo kapesníkem, zagumkovat (aby mohlo dýchat) a šupnout do ledničky, kde vydrží asi týden - pokud nevyužijete, zase je nutné "přikrmit" moukou a vodou a nechta v teple prokvsit, kvásek se tak "omladí" a zase o něco díle vydrží připravený k dalšímu odebírání...

... takto vypadá můj první pokusný "kváskový králík"

... a v řezu:)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu





















