(recept
si oblíbilo 7 návštěvníků)
Kuřecí stehna v medu
Potřebné ingredience
5 kuřecích stehen sůl mletý černý pepř 1/3 šálku tekutého medu ½ šálku oleje (nebo rozpuštěného másla) šťáva z poloviny citronu
Postup přípravy
Kuřecí stehna opláchneme, osušíme a po obou
stranách potřeme solí a mletým (lépe čerstvě)
černým pepřem. V hrnečku si promícháme med s
tukem a citrónovou šťávou a touto směsí potřeme
důkladně kuřecí stehna. Necháme je v chladnu
nejméně 4 hodiny odležet. Zbylou směs si
uchováme na potírání masa během pečení.
Před vlastní tepelnou úpravou si rozpálíme troubu
na 220°C a připravíme si pekáč vhodné velikosti
(vhodné je použít jenské sklo nebo keramický
pekáček). Každé kuřecí stehno znovu potřeme
připravenou medovou směsí a stehna naskládáme
do pekáče. Vložíme do trouby a 10 minut prudce zapékáme po jedné straně. Potom stehna otočíme na druhou stranu, opět potřeme
medovou směsí a dalších 10 minut prudce zapékáme. Po úvodním prudkém pečení teplotu trouby snížíme na 170°C a maso pečeme v
troubě další hodinu. Zhruba každou čtvrthodinu stehna potíráme medovou směsí. Ke konci pečení mají krásnou hnědočervenou barvu.
Jako přílohu můžeme použít rýži a třeba baby karotku, která svou barvou i chutí hezky doplňuje barevnou i chuťovou kompozici tohoto
jídla.
Poznámka: Stejným způsobem lze upravovat i celé kuře nebo kachnu, případně i kuřecí křidélka. Dobu pečení je ale nutné upravit.
stranách potřeme solí a mletým (lépe čerstvě)
černým pepřem. V hrnečku si promícháme med s
tukem a citrónovou šťávou a touto směsí potřeme
důkladně kuřecí stehna. Necháme je v chladnu
nejméně 4 hodiny odležet. Zbylou směs si
uchováme na potírání masa během pečení.
Před vlastní tepelnou úpravou si rozpálíme troubu
na 220°C a připravíme si pekáč vhodné velikosti
(vhodné je použít jenské sklo nebo keramický
pekáček). Každé kuřecí stehno znovu potřeme
připravenou medovou směsí a stehna naskládáme
do pekáče. Vložíme do trouby a 10 minut prudce zapékáme po jedné straně. Potom stehna otočíme na druhou stranu, opět potřeme
medovou směsí a dalších 10 minut prudce zapékáme. Po úvodním prudkém pečení teplotu trouby snížíme na 170°C a maso pečeme v
troubě další hodinu. Zhruba každou čtvrthodinu stehna potíráme medovou směsí. Ke konci pečení mají krásnou hnědočervenou barvu.
Jako přílohu můžeme použít rýži a třeba baby karotku, která svou barvou i chutí hezky doplňuje barevnou i chuťovou kompozici tohoto
jídla.
Poznámka: Stejným způsobem lze upravovat i celé kuře nebo kachnu, případně i kuřecí křidélka. Dobu pečení je ale nutné upravit.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé