(recept
si oblíbilo 19 návštěvníků)
Ošatkový chleba
Potřebné ingredience
320ml vody
1 lžíce octa- může být jakýkoli
1 lžíce olivového oleje
1/2 čajové lžičky cukru
1a1/2 čajové lžičky soli
400g chlebové pšeničné mouky
150g celozrnné žitné mouky
1čajová lžička drceného kmínu
1 čajová lžička celého kmínu
1,5 čajové lžičky sušeného droždí
Postup přípravy
Tak jsem chtěla vyzkoušet také jiný tvar chleba než kvádr, takže jsem v pekárně jen nechala udělat těsto, pak jsem vyklopila na pomoučený vál,udělala jsem z toho takový bochánek a dala jsem to tak na 3/4 hodiny dokynout do pomoučené ošatky z vrbového proutí.
Nemám žádnou speciální, jednou nám jí upletl manželův dědeček, raději přikládám foto. Jen musí být opravdu hoooodně vysypaná tou moukou, aby se to na to proutí nepřichytilo, pak by to nešlo vyklopit a efekt by byl pryč.
No a potom jsem to jen z té ošatky překlopila na plech s pečícím papírem- dávat pozor, aby se s vykynutým těstem nekleplo- hezky pomalu, jinak musíte dát kynout znovu!
Potřela jsem to osolenou vodou a posypala kmínem a pekla jsem na 180, dokud neztmavla kůrka. Sice mi při pečení praskl- jak vidíte, ale ničemu to nevadí :-)
Manžel říkal, že už to jinak nechce- kůrčička je křupavoučká, tak jak jsme zvyklí z obchodu.
Nemám žádnou speciální, jednou nám jí upletl manželův dědeček, raději přikládám foto. Jen musí být opravdu hoooodně vysypaná tou moukou, aby se to na to proutí nepřichytilo, pak by to nešlo vyklopit a efekt by byl pryč.
No a potom jsem to jen z té ošatky překlopila na plech s pečícím papírem- dávat pozor, aby se s vykynutým těstem nekleplo- hezky pomalu, jinak musíte dát kynout znovu!
Potřela jsem to osolenou vodou a posypala kmínem a pekla jsem na 180, dokud neztmavla kůrka. Sice mi při pečení praskl- jak vidíte, ale ničemu to nevadí :-)
Manžel říkal, že už to jinak nechce- kůrčička je křupavoučká, tak jak jsme zvyklí z obchodu.
Toto je ta ošatka
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
stastiva
(upraveno)
2. 3. 2008, 10:00
ahoj, tak už jen koupit tu ošatku ... Láka mě to zkusit upéct. Jsi šikulka... . pa.
Leonteenka
(upraveno)
2. 2. 2008, 21:02
Tak jsem se taky pokusila o ošatkový chleba,ale jakmile jsem ho překlopila na plech tak se rozjel.....je z něj docela vkusnej koláč moje první zklámání snad se bude dát aspoň jíst......druhej pokus mi snad vyjde,ale ten váš je ukázkovej
Holy50
(upraveno)
21. 1. 2008, 12:26
jak jste vysypala tu ošatku?Včera jsem to zkoušela,ale mouka se nepřichytla,vysypala se dírami ven Těsto se přilepilo a nešlo odlepit jinak by byl chlebík super!!!!
janinka
(upraveno)
21. 1. 2008, 13:28
@Holy50
Petro, ošatku jsem položila na linku a rukou jsem tam sypala opatrně na všechny strany mouku - taky nějaká propadala ven, ale většina zůstala. A pak jsem ještě než jsem ho tam položila, tak tu stranu, která přišla do ošatky jsem také posypala moukou. Snad se příště povede, Jana
Holy50
(upraveno)
21. 1. 2008, 18:13
@janinka
tak to jsem trdlo,vyklepávala jsem ošatku klasicky jak plech ale tentokrát jsem to udělala dobře http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=786449 díky P.
janinka
(upraveno)
22. 1. 2008, 17:20
@Holy50
Doufám, že chutnal
Myšule
(upraveno)
19. 1. 2008, 9:16
http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=782085 Ahoj tak jsem ho zkusila a super Jen ho příště nechám ještě dopéct,aby byl hodně tmavý
Myšule
(upraveno)
17. 1. 2008, 20:43
Zítra ho zkusím a doufám,že se mi taky tak povede Ještě se zeptám...jak dlouho se asi pekl? A ještě jsem tady četla,že se do trouby dává kastrůlek s vodou?
janinka
(upraveno)
21. 1. 2008, 13:24
@Myšule
Leni, máte ho krásný- chválím. Já jsem ho pekla asi hodinu Jana
mimik
(upraveno)
17. 1. 2008, 16:55
Dobrý den, nechala jste v pekárně to těsto udělat na program těsto nebo dala základní program a před pečením potom těsto vytáhla. Přece jen na ten základní program je tam to kynutí třikrát, že? Děkuji
janinka
(upraveno)
17. 1. 2008, 19:32
@mimik
Andrejko, dala jsem jen ten program příprava těsta Ať se povede !! Jana
Zrušený účet
(upraveno)
17. 1. 2008, 10:49
Musím vyzkoušet. Pekárnu doma nemám, tak snad se mi povede těsto udělat ručně Mouky doma mám, tak jdu na to. Chleba se mi doma nikdy moc nepovedl. Vždycky mi při pečení v troubě ztvrdnul, a to i přesto, že jsem do trouby dala kastrolek s vodou. Napíšu, jaký byl výsledek
Zrušený účet
(upraveno)
17. 1. 2008, 14:27
@
Mám upečeno a opět se nepovedl. Celý se mi na plechu rozjel a je z něj placka. Přitom tak krásně nakynul
moschus
(upraveno)
17. 1. 2008, 19:46
@
Léta jsem doma pekla chléb.A pekárnu jsem neměla.Těsto jsem zezačátku zadělávala vařečkou.Místo sušených kvasnic zkuste dát čerstvé a zadělat kvásek.Zadělané těsto nechte asi 45min.kynout.Zpracujte bochník a nechte znova kynout.A pak teprve do vyhřáté trouby.Chléb potřít před vložením do trouby osolenou vodou jak paní píše.
Zrušený účet
(upraveno)
19. 1. 2008, 10:18
@moschus
Měla jsem klasické kvasnice a kynulo mi to přes hodinu. Nevím, čím to bylo. Potírala jsem solenou vodou. Ono to těsto hezky nakynulo, ale na plechu se to nečekaně rozjelo. Teď jsem pekla chleba podle recetpu "Domácí chléb 1,30kg" a vyšel mi. Možná i proto, že jsem ho tentokrát dala péct do zapékací mísy, aby měl nějaký tvar a drželo to pohromadě
janinka
(upraveno)
17. 1. 2008, 14:30
@
Helenko, tak to je mi líto Já to zkoušela prvně a když se to takto povedlo, měla jsem radost Ale v ruce bych to asi tak nevypracovala jako to umí ta pekárna.
Zrušený účet
(upraveno)
17. 1. 2008, 14:35
@janinka
Možná to bude tím, že ta pekárna to umí líp, ale bohužel ji nemám. Těsto bylo dost tuhé, to by asi nemělo být, že?
Uursik
(upraveno)
17. 1. 2008, 16:39
@
zkusím poradit - pokud se zadělává ručně - řádně propracovat těsto - aspoň 20 minut hníst a hníst - pak dát do mísy vytřené olejem, povrch taky potřít oleje, přikrýt třeba folií, nebo víkem, jestli ta mísa má a nechat kynout. takto to nechám kynout 3x. vždy vyklopím těsto na pracovní desku - stlačím lehce prsty, aby vzduch neutekl uplně, a udělám kouli. a pak teprve do ošatky nechat kynout. do toho kastrůlku je dobré hodit ihned po vložení chleba do trouby pár kostek ledu - udělá to rychle páru. myslím si, že na 550 g mouky, kde je i podíl žitné, která saje více vody je možné přidat té vody trošku víc.
Hanka V.
(upraveno)
17. 1. 2008, 10:05
Tak tenhle chlebík určitě vyzkouším všechny mouky mám doma tak to zkusím dneska peču vánočku a plněné rohlíky tak zítra Už se těším
Uursik
(upraveno)
17. 1. 2008, 19:59
@Hanka V.
ahojky Haničko, já dnes dělala taky ošatkový chlebík a fotečka je tady http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=779281 já to neumím vložit
Holy50
(upraveno)
17. 1. 2008, 9:48
Nádhera Už mě taky napadlo, upéct chlebík v troubě,ale na košatku bych nepřišla,takže díky Petra