(recept
si oblíbilo 93 návštěvníků)
Segedín jako od babičky :-)

Potřebné ingredience
půl až třičtvrtě kila vepřového (třeba plec), trocha sádla (pokud nemáte rádi sádlo, můžete vyměnit za máslo :-)), voda na podlévání (někdo podlívá i vývarem a to je hodně mňam, ale voda stačí), dvě až tři cibule, půl kila kysaného zelí (my kupujeme v pytlíčku,) 2PL sladké mleté papriky (vrchovaté), 2 bobkové listy, pár kuliček nového koření, 1PL hladké mouky, kelímek smetany, kmín, sůl a pepř
Postup přípravy
Cibulku jsem si nakrájela na jemno a osmahla na sádle, pak přidala maso nakrájené na kostičky, posolila posypala paprikou, zamíchala a počkala, až se to všechno pěkně zatáhne a trošku se opeče :) To jsem pak posypala kmínem a to všechno zalila vývarem, aby koukaly jen vršky masa (pokud nemáte domácí vývar, stačí voda, vývar z kostky mi v tom vůbec nechutnal). Po půl až třičtvrtě hodině pod pokličkou jsem přidala zelí bez šťávy (NEPROPLÁCHNUTÉ!), bobkový list a nové koření, pořádně zamíchala a nechala dusit (za občasného míchání), dokud zelí nebylo měkoučké (tak to máme nejraději). Pokud se vám chce, připravte si z mouky jíšku a tu pak vmíchejte do omáčky (a následně přidejte smetanu). S pravou jíškou je gulášek mnohem lepší a já už ho jinak nedělám. Pokud se vám do jíšky nechce, vmíchejte postupně 1 lžíci mouky do smetany a pomalu nalijte do omáčky. Času tím ale moc neušetříte, spíš naopak, protože se to musí pořádně provařit, aby mouka nebyla z omáčky cítit. Taky bacha, aby nezhrudkovala, to je pak docela fuj. Nakonec už stačí gulášek dosolit a dopepřit podle chuti :) Podávat můžete buď s knedlíkama nebo třeba jenom s pečivem, jak máte rádi.
Navíc pokud máte segedín rádi, klidně ho udělejte víc, nebudete muset pár dní vařit, protože v lednici vydrží pořád dobrý i několik dní :-)
Je to můj první zdejší receptík, tak doufám, že se vám bude líbit. Já ho naposledy vařila na výročí a s miláčkem jsme si hrozně moc pochutnali :-)
(jinak na fotce už je vše ohřáté z lednice, čerstvý vypadal samozřejmě mnóóóhem líp :-)))
Navíc pokud máte segedín rádi, klidně ho udělejte víc, nebudete muset pár dní vařit, protože v lednici vydrží pořád dobrý i několik dní :-)
Je to můj první zdejší receptík, tak doufám, že se vám bude líbit. Já ho naposledy vařila na výročí a s miláčkem jsme si hrozně moc pochutnali :-)
(jinak na fotce už je vše ohřáté z lednice, čerstvý vypadal samozřejmě mnóóóhem líp :-)))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
ajinkaj
(upraveno)
25. 10. 2018, 21:03
Opravdu dobrota, ukládám do oblíbených. Všichni se oblizujou



nahlásit
Cherry111
(upraveno)
22. 7. 2017, 11:41
To je nejvíc nejlepší segedýn co jsme jedli, manžel u obídka úplně přestal mluvit.
Děkuji za receptík




nahlásit
Zelnice
(upraveno)
18. 1. 2014, 11:07
Lucko já segedín milujuuuuuuuuuuu! Mužů přijet s kastrulkem? Doma ho jim jen já.



nahlásit

Nellyparis
(upraveno)
8. 11. 2013, 13:04
Vynikajici!!!!
t




nahlásit

andol
(upraveno)
16. 9. 2013, 9:59


nahlásit

jajulik
(upraveno)
13. 4. 2013, 20:30



nahlásit

vevey
(upraveno)
13. 4. 2013, 12:42





nahlásit

mopika
(upraveno)
19. 10. 2012, 10:35
Nejlepší segedín
Dělala jsem ho minulý týden a dnes ho dělám zase, prý ho bylo málo
(asi 3 litry
). Vilma



nahlásit
janulka44
(upraveno)
11. 2. 2012, 9:03





nahlásit

mumlina
(upraveno)
11. 2. 2012, 8:44
Zdravím Luci, tetno Segedín je opravdu vynikající,dělali jsme ho poprvé a super bomba, Malá Zuzanka říká špigetín mňam

nahlásit
Theliss
(upraveno)
15. 1. 2012, 18:09
a můžu se zeptat, jak děláte tyhle knedlíky? vypadají k tomu moc dobře

nahlásit

Lucy Ash
(upraveno)
15. 1. 2012, 18:16
@Theliss
Jasný, nemusí kynout, takže nejsou jen strašně dobré, ale i jednoduché a rychlé
Mě právě normální houskový moc nešmakujou, tak dělám tyhle a můžeme se po nich utlouct
Jsou ze stránek Zdeňka Pohlreicha - archiv soutěží - karlovarský knedlík (7. nejvyšší počet bodů)
jen teda pro normální rodinej oběd stačí všeho půlka




nahlásit
palisandra
(upraveno)
15. 1. 2012, 19:02
@Lucy Ash
Mně kynutý houskáčci docela šmakujou
a dokonce i tady na MMB jsem našla funkční recept, i když tam myslím chybělo to hlavní, houska, ale to se prostě každé z nás může stát, že housky dojdou.

nahlásit
palisandra
(upraveno)
15. 1. 2012, 17:09
No to je bombastické! Už se těším, až si tím nacpeme bříška! malý má teď nějaké prdíky, ale jak ho to přejde, hned se na tuto zelnou bombu vrhnem!



nahlásit

Lucy Ash
(upraveno)
15. 1. 2012, 17:35
@palisandra
Děkuju moc, určitě zkuste, je fakt mňamózní

nahlásit