Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 15 návštěvníků)

JEMNÁ , NADÝCHANÁ VÁNOČKA

0.0
JEMNÁ , NADÝCHANÁ  VÁNOČKA

Potřebné ingredience

0,5 kg hladké mouky -15 dkg cukru krystal nebo krupice -1,5 dl mléka (Chcete li mít Vánočku měkčí přidejte ještě 50 až 100 ml mléka) -sušené droždí-jeden balíček (nebo3,5 dkg klasiky) -1vejce (váženo ve skořápce 6 dkg) -1 žloutek -3/4 lžičky soli -10 dkg másla -2 dkg sádla -1 lžička pomerančové kůry -1 lžička citronové kůry -1 vejce na potření -podle chuti rozinky a mandle

Postup přípravy

Do mísy nasypeme mouku, smícháme se sušeným droždím, solí, cukrem, kůrou, přilijeme rozpuštěné máslo, sádlo, vlažné mléko, vejce, žloutek a napřed zpracujeme měchačkou. Těsto, které už se nebude lepit, vyklopíme na vál a pořádně propracujeme. Ten kdo má hnětač, tak je to ideální.Lze dělat i v domácí pekárně na program těsto (já dělávám ).
Propracované těsto dáme do mísy, posypeme lehce hladkou moukou, přikryjeme a dáme kynout na teplé místo. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Nemáme-li čas dělat vánočku hned, nevadí jí klidně kynutí třeba 3 hodiny.
Nakynuté těsto vyklopíme na vál a jestliže budete přidávat rozinky, tak teď. Hlavně je obalte v hladké mouce a do těsta zapracujte. Z těsta vytvoříme 5 silnějších a 2 slabší válečky cca 40-43 cm dlouhé. .Napřed upleteme cop ze tří silnějších válečků, které dáme na pečící papír. Nezapomeneme hřbetem ruky udělat o těsta takovou kolébku, aby druhé patro copánků, které bude ze dvou větších kousků nesjelo při pečení. Zase uděláme kolébku a položíme cop z menších kousků. Než budete na sebe dávat copy, můžete těsto pomazat bílkem, který to trochu spojí.Já dělala ze šesti copů dle návodu http://www.raduzyrecepty.com/clanky/video-navody/video-pleteni-vanocek-ze-3_-4_-5-a-6-pramenu.html
Připíchneme na stranách a v prostředku špejlemi a necháme ještě nakynout asi 20 – 30 minut.
Před pečením potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi či vl.ořechy jemně nasekanými.
Troubu si předehřejeme na 200 st., vánočku dáme do předehřáté trouby. Po sedmi minutách teplotu zmírníme na 170 st. Celková doba pečení bude asi 45 minut. Kdyby se začal vršek připalovat, přikryjeme vánočku alobalem.

1

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

ivernero 25. 12. 2013, 12:56
Je opravdu úžasná, lepší jsem nikdy nejedla a navíc vydrží i 3 dny skoro jako čerstvá. Jinou už dělat nebudu, moc děkuji za recept :)
snecka 7. 1. 2012, 20:16
(hello) tak já ji vyzkouším :-)) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie