(recept
si oblíbilo 79 návštěvníků)
PEČENÝ ČAJ - VÝBORNÝ
Potřebné ingredience
4kg ovoce - hrušky, jabka, hroz.víno, švestky, vše co dá zahrada :-))...., 2kg cukru, tlučený hřebíček, mletá skořice, 2 citrony, rum dle chuti
Postup přípravy
Ovoce pokrájíme na kostičky, dáme na plech, zasypeme cukrem a kořením a pečeme asi 40 min, ovoce pustí šťávu - peče se to tak na 100 stupňů a pokud ovoce pustí hodně šťávy tak vypnout, aby se ovoce moc nerozpeklo. Potom přidáme šťávu z citrónů a rum, dáme do skleniček a sterilizujeme 20 min na 80 stupňů. 2 kávové lžičky této směsi nebo podle chuti, dáme do hrnku a zalijeme vroucí vodou, je z toho čaj s kousky ovoce, měla jsem to u kamarádky a je to bomba :-)), už se těším jak nám dozraje ovoce na zahradě.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Miru2
(upraveno)
9. 12. 2012, 21:09
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat,zda by bylo možné použít na tento čaj také ovoce z mrazáku,chtěla bych ho zkusit na vánoce udělat ?A ještě bych se chtělai zeptat, jaké množství koření - mleté skořice a řebíčku dáváte ?Díky
Zrušený účet
(upraveno)
10. 9. 2012, 17:50
Už jsem dělala,letos dostala i od mamky,ale chci se zeptat zda je možné udělat čaj i bez cukru???Nebo je tam cukr jako konzervant?Já čaje nesladím a děti zase tento nechtějí skrz ty kousky ...tak bych pro sebe udělala bez cukru,ale nevím zda se nezkazí??Mám hoodně hrušek tak mě to láká
kAČULINDA
(upraveno)
7. 9. 2012, 13:18
Moc dobrý právě jsme naplnila sklenice Děkuji za super recept
Top Nábytek
(upraveno)
13. 1. 2012, 21:23
Kdybyste si přeci jen s domácí výrobou pečených čajů nevěděli rady, může se Vám hodit tenhle web na http://www.doplnky-a-dekorace.4fan.cz/8-pecene-caje, kde kdyžtak najdete i inspiraci na příchutě těchto stále více oblíbených čajů
romitka
(upraveno)
10. 10. 2011, 9:07
tenhle čajík dělám taky,je výbornej,akorát skořice na tohle množství dávám celý pytlík.Nemusí se zavařovat,stačí horký nalít do sklenic a obrátit víčkem dolů.Ušetříte si práci.
bariska
(upraveno)
1. 10. 2010, 16:43
Myslíte, že by šlo i z šípků??? na zahradě už skoro žádné ovoce není, akorát jabka. Nebo zkoušel někdo třeba pomeranč, citron, to se asi loupat musí, že?Ráda bych vyzkoušela, poradte prosííím
Pavlin888
(upraveno)
1. 11. 2010, 19:42
@bariska
Nevim jestli z sipku,ale zkuste z tech jablicek si udelat peceny vanocni caj. 1kg jablek,pul kg susenych svestek,650g cukru krystal,1 lzice ml.skorice,5 drcenych hrebicku,1citron,2dcl rumu.Jablka s korenim a cukrem zamichat,pect pul hodinky,po upeceni vmichat rum,dat do sklenicek zavickovat,otocit dnem vzhuru a je to.Hlavni vyhoda je,ze se jablka ani citron neloupou.
ElPa
(upraveno)
18. 10. 2010, 17:27
@bariska
bohužel tady s tím zkušenost nemám, ale zkuste
Lenpod
(upraveno)
22. 7. 2010, 15:30
Nasbíraný rybíz teď schovávám do mražáku, abych jej měla do čajíku - je opravdu vynikající - domácí-zdravý, moc děkuji za recept.
Nikita123
(upraveno)
11. 10. 2009, 20:00
Čajíček jsem taky dělala ,je naprosto perfektní a senzační ,dělala jsem už asi 3 dávky pro sebe a jednu pro mamču,přidala jsem tam naši Aronii takové černé bobule vypadaj jak borůvky no a opravdu paráda. .Musím říct že můj taťka místo kafča sí dá radši váš čajíček.B.R.A.V.O
ElPa
(upraveno)
11. 10. 2009, 20:04
@Nikita123
díky to jsem ráda, že vám chutná
Pesinka
(upraveno)
30. 8. 2009, 9:33
Tak včera jsem dělala čajíček z jahod,borůvek a špendlíků a výsledek je naprostá B.O.M.B.A. Nejprve jsem myslela,že to množství na plech nedostanu,ale nakonec vešlo Mám z toho Vašeho množství 13 skleniček a drtínek,co se už nevešel,jsme s mužem ještě večer vybumbali a jen se olizovali.Mám radost,že konečně zužitkuji ovoce z mrazáku a v zimě bude bude výborný čajíček vždy připraven Takže moc děkuji za super recept, a všem ostatním co nad receptem váhají,jen a jen doporučuji A mám ještě malý dotázek,jak dlouho čajíček vydrží,tedy pokud se mi ho podaří dobře schovat před manželem
ElPa
(upraveno)
6. 10. 2009, 21:31
@Pesinka
Díky, jsem ráda, že chutná, my už taky nemíváme narvaný mražák ovocem. Nám zůstala jedna sklenička z loňské várky - spíš jsme na ni zapoměli, kterou jsme včera načali a nic jí není
Anýska08
(upraveno)
29. 5. 2009, 12:33
kborufka
(upraveno)
1. 10. 2008, 13:43
Chci se zeptat, akou ten čaj má mít koezistenci, dělala jsem ho včera večer podle návodu a za těch 40min na 100 stupnů mi ovoce akorát pustilo štávu a zdálo se mi syrové.., má to tak být? Jěšte jsem ho nechala chvíli v troubě....Jinak čajík s té směsi je moc dobrý, dcerkám oc chutnal, mi teda taky, ale mám radši neslazený čaj....chci se zeptat jestli se tam může dát třeba jen polovička toho cukru, 2kg s mi zdá dost....a ten citron je tam kvůli konzervaci? Předem děkuji za odpověd
ElPa
(upraveno)
13. 10. 2008, 12:56
@kborufka
To asi záleží na troubě jakou kdo má, ten recept jsem takový také dostala a když ho dělám, nechávám dýl jak 40 min a kolik tam dáte cukru to záleží také na vás a na tom jak je sladké ovoce takže zkoušet vše podle chuti Pavla
bobani
(upraveno)
30. 8. 2008, 9:06
No tak já taky ochutnala a přiznávám že................je to opravdu VÝBORNÝ ČAJ, tak já si jdu uvařit další šálek
andrusa8
(upraveno)
1. 8. 2008, 21:03
Tak i já musím konečně přiznat barvu...........nasyslila jsem si v mrazáku třešně, meruňky, jabka, pološvestky, ostružiny, býlý a červený rybíz, angrešt, ananas, jostu /kříženec rybízu a angreštu/ ..............a výsledek...............krásně provoněná kuchyň, já olepená a olízaná až za ušima hromada nádobí /dělala jsem při tom ještě oběd/ a mám 23 skleniček od velké tatarky Už se těším až bude zima bude mráz.......... Moc děkuji za super recept
beruškaveruška
(upraveno)
30. 7. 2008, 10:20
Dobrý den , již delší dobu pokukuji po vašem pečeném čaji mám asi hloupý dotaz, jablka nebo hrušky nakrájíte na kostičky šly by tam i švestky? a za jak dlouho se to může začít konzumovat, ja jsem zkoušela sušit ovoce v troubě a výsledek byl katastrofální tak bych chtěla vyzkoušet tento recept podle Vás. dáváte to do šroubovacích sklenic a už to asi nezavařujete děkuji za vaše rady Veronika babkovaveronika@seznam.cz ODPOVĚDĚT
vseta
(upraveno)
20. 7. 2008, 14:43
Dobrý den, dnes jsem udělala Váš čaj a musím říct , že je opravdu super....nastřádala jsem si ovoce a nakonec jsem tam dala letní jablka, švestky , maliny , borůvky ,angrešt , meruňky, červený a černý rybíz a hrozny....no a bylo toho 6kg už jsme rovnou vyzkoušeli a je to díky za recept a všem doporučuju!!!! P.S. je to super i jako letní osvěžení ..zalít studenou vodou a přidat kostky ledu...kam se hrabou sirupy
ElPa
(upraveno)
26. 7. 2008, 12:18
@vseta
To jsem ráda že chutná
ladulin
(upraveno)
14. 6. 2008, 14:24
Mám dotázek, ten rum se tam musí dávat kvůli konzervaci, nebo jen pro chuť, chci to dělat pro děti
ElPa
(upraveno)
26. 7. 2008, 12:16
@ladulin
Rum je tam jen pro chuť, ale dětem vždy udělám půlku bez rumu a pro nás větší s rumíkem S pozdravem Pavla
tajbur
(upraveno)
19. 4. 2008, 7:25
Zdenka55
(upraveno)
15. 1. 2008, 7:57
Prosím, na aký stupeň v rúre sa to pečie? Ďakujem
ElPa
(upraveno)
15. 1. 2008, 8:58
@Zdenka55
Zdeni, peče se to tak na 100 stupňů a pokud ovoce pustí hodně šťávy tak vypnout, aby se ovoce moc nerozpeklo.
kuchtička
(upraveno)
19. 5. 2008, 20:35
@ElPa
zni to zajimave asi to vyzkousim mam docela rada cajove specialitky