MŮJ VÝTEČNÝ VIŠŇOVOČOKOLÁDOVÝ SEN :-) KEFÍROVÝ
Potřebné ingredience
Na korpus :-) 1 kefír (ne nízkotučný ač dá se i z něj :-))TJ 500 ml, 350 gramů cukru krupice, 350 gramů polohrubé mouky, 1 rovná lžíce sody, 2 vejce , 100 ml oleje 2 lžíce kvalitního holandského kakaa a hrst strouhané nebo drcené čokolády (použijte zbytky z Mikuláše či Velikonoc :-) ale zkontrolujte zda mají více než 35% kakaového másla. Chcete-li dort luxusní užijte kvalitní hořkou čokoládu! Na náplň :-) 2 smetany ke šlehání, 4 ztužovače (dá se i bez nich) kompot vypeckovaných višní (kupuji v TOOMu v Německu, německé tedy výtečné má i Kaufland) cukr jak kdo rád, já nedávám 3 lžičky Solamylu Čokoládovou polevu :-) Nebo potřít šlehačkou. Fantazii se meze nekladou :-)
Postup přípravy
Formu mažu sádlem na dno dávám kruh pečícího papíru a následně vysypu boky hrubou moukou.
Peču při 180 stupních v horkovzdušné troubě na středním roštu dokud není na střed vpíchnutá špejle suchá :-)
Vychladlý prořezat a potřít višňovým želé :-) Smíchat Solamyl se šťávou z dobře okapaných višní a za stálého míchání metličkou tekutinu provařit - nechat vychladnout. Někdy dávám solamylu 3 lžičky někdy čtyři - buď je želé řidší a hezky se vpije do korpusu nebo hustší a drží na vrchu. Napadlo mne, že by šlo krásně obzvláštnit višnovicí :-) Bylo by to pak lehounce do punčova, přes zimu super :-)
Lehce potřít šlehačkou nasázet suché višně zakrýt šlehačkou a přiklopit patrem. Opakovat dle počtu prořezů.
Řezat velmi opatrně - korpus je křehký. Já vždy proříznu, potom protáhnu tenkým velkým Iplastovým kea prkénkem a na něm vlastně horní patro odnesu - nemůže se zlomit. Prkénka jsou na fotu promazávaných částí dortu. Můžete nechat korpus odpočinout do druhého dne, půjde to o fous lépe - ale stojí to za to!!!
Hotový dort prochladit a ozdobit dle svého. Je prima i navrchu šlehačkový, přesypaný skořicí a ozdobený třeba čokoládovými hvězdami a zlatostříbrnými perličkami - bude vánoční :-)
Je to obdoba mého oblíbeného Schwarzwaldského. Jen jako korpus jsem užila vláčný kefírový koláč :-) Můžete ho upéct i samotný!!!
Rozřezaný korpus potřený želé z višňové šťávy :-)
Připraveno na dohotovení.
Šlehačky ušlehat úplně do tuha - kdo rád sladké přisladí, ale není třeba. Já dávám do každé šlehačky 2 ztužovače a špetku želatinového ztužovače - dort je těžký. ALE ŽELATINOVÝ ZTUŽOVAČ NEMUSÍ BÝT!!!
Upečený korpus nechcte vychladnout ve formě a poté vyklopte :-) Stáhněte pečící papír. Chladné prořežte. Může být mastný - nelekněte se.
Promazáno, naplněno :-) (Labuť je od mé 6 tileté Luisy :-)
Na řezu :-)
Já jsem přelila čokoládovou polevou, přidala lupínky mandlí a sáčkem na zdobení perníčků ještě ozdobně přestříkala :-)
Personalizováno pro můj a švagrové svátek :-)
A hotovo : " DOBROU CHUŤ ! "
Díky Helče 73 za krásnou fotku :-) To jsem moc ráda, že můj dortík těší i ostatní :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé