Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

PERNÍČKY - vynikající a měkoučké

0.0
PERNÍČKY - vynikající a měkoučké

Potřebné ingredience

20 dkg medu, 50 dkg mletého cukru, 2 ks celá vejce, 3 ks žloutků, 6 dkg másla, 4 lžíce mléka, 2 lžíce kakaa, 1 balíček koření do perníku (dávám "Medový perník" od kotányi), 1,5 dkg jedlé sody, 1 kg hladké mouky

Postup přípravy

Vše mimo mouky a sody dám do šlehače. Máslo a med rozehřeju a vše nechám šlehat min. 20 minut. Na zpracování je ideální domácí pekárna, kam dám tekuté přísady a postupně (jak pekárna pracuje) přidávám mouku spolu s jedlou sodou (pokud je těsto moc tuhé - nemusí se tam dát celé kg mouky). Těsto se špatně zpracovává, je tuhé, rozpadá se a dlouho se spojuje, ale výsledek stojí rozhodně za to. Pečeme je každý rok několikrát, protože jsou vždy hend snědené. S vykrajováním a zdobením pomáhají děti. Hotové těsto dám do igelitového sáčku určeného na zamražování (je pevný) a nechám v lednici minimálně 3 dny. Rozdělím si odpočinuté těsto na tři díly a vyválím plát, ne moc silný (pozor perníčky dost naskočí) a vykrajujeme různé tvary. S těstem se dobře pracuje. Na plech vyložený pečícím papírem, skládám dost od sebe, aby se nespekly. Peču v horkovzdušné troubě na 180 stupňů C - jak začnou hnědnout okraje, plech s perníčky vyndám. Vychladlé perníčky potírám tenkou vrstvou rozšlehaného vajíčka smíchaného s troškou silné kávy a cukru. Tento postup potírání mám z časopisu "Perníčky". Nechám zaschnout - krásně se lesknou a druhý den skládám do krabičky nebo zdobíme bílkovou polevou.

s válením pomáhá i roční dcerka Elinka

A tady zdobí 5-ti letý syn Jeremy

Mňam - výsledek stojí za to

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie