(recept
si oblíbilo 8 návštěvníků)
Piškotový korpus
Potřebné ingredience
vajíčka,polohrubá mouka,cukr krystal,teplá voda,rum,špetka soli,kypřící prášek a případně kakao,mleté ořechy či mandle,strouhaná čokoláda,potravinářské barvivo(fantazii se meze nekladou)
Postup přípravy
Vážené pekařky při dodržení postupu mě toto těsto ještě nikdy nezklamalo a při použití ořechů unese i větší zátěž bez výstuhy(viz foto).Vypadá to složitě,ale pouze se snažím vysvětlit možné zádrhele.Stačí vyzkoušet a zjistíte,že to není složité-samozřejmě piškot lze udělat i v ,,jedné míse" , ale to podle mě není ono a navíc tenhle korpus je bez tuku.
Všechny ingredience by měli mít pokojovou teplotu.Rum není nutný,ale dodá vůni i chuť a podpoří vyběhnutí a v tomto množství nikomu neublíží :)
Na jedno střední vajíčko dávám 4dkg mouky,4dkg cukru a 10ml tekutiny(půl teplá voda a půl rum) od pěti vajíček víc přidávám půl prdopeče, na deset vajíček a víc celý.Pokud přidávám kakao či ořechy uberu na váhu množství mouky.
Kakao nejdříve smíchám s částí teplé vody a přidávám k vyšlehaným žloutkům s cukrem a rumem.
Na běžnou dortovou formu o průměru 26cm, na dvakrát prokrojení stačí 4 vejce.
Oddělím si bílky od žloutků.Bílky vyšlehám se špetkou soli a polovinou cukru(od oka) do hustého sněhu.
Žloutky vyšlehám se zbytkem cukru do husté pěny(to poznáte-zbělá to) a postupně přidám teplou vodu a rum.Do vzniklé směsi přidám mouku a zašlehám(půjde to asi ztuha,ale nevadí).
Poté přidám asi třetinu sněhu a už ručně zamíchám do hmoty,abych ji zvláčněla.
Zbytek sněhu již vmíchávám velmi lehce-překládám.
Směs naliju do formy(já nevymazávám,na dno přicvaknu peč.papír a boky po upečení okrojím.
Vložím do vyhřáté trouby.Mám obyčejnou troubu a dávám asi 150-160st.Peče se asi 3/4 až hodinu.Zkouším špejlí.
Důležité je aspoň první půl hodinu neotvírat troubu.
Větší korpusy se mohou péct i dvě hodiny pak asi po hodině zvrchu přikrývám alobalem.
Rozkrajuju nejlépe až druhý den a korpus prokapávám rumem se sirupem(potírám ho štětkou),rum lze vynechat:) a sirup naředit trochou vody.
Vrchní části korpusu,ty co příjdou přiklopit na krém, mažu zavařeninou.
Všechny ingredience by měli mít pokojovou teplotu.Rum není nutný,ale dodá vůni i chuť a podpoří vyběhnutí a v tomto množství nikomu neublíží :)
Na jedno střední vajíčko dávám 4dkg mouky,4dkg cukru a 10ml tekutiny(půl teplá voda a půl rum) od pěti vajíček víc přidávám půl prdopeče, na deset vajíček a víc celý.Pokud přidávám kakao či ořechy uberu na váhu množství mouky.
Kakao nejdříve smíchám s částí teplé vody a přidávám k vyšlehaným žloutkům s cukrem a rumem.
Na běžnou dortovou formu o průměru 26cm, na dvakrát prokrojení stačí 4 vejce.
Oddělím si bílky od žloutků.Bílky vyšlehám se špetkou soli a polovinou cukru(od oka) do hustého sněhu.
Žloutky vyšlehám se zbytkem cukru do husté pěny(to poznáte-zbělá to) a postupně přidám teplou vodu a rum.Do vzniklé směsi přidám mouku a zašlehám(půjde to asi ztuha,ale nevadí).
Poté přidám asi třetinu sněhu a už ručně zamíchám do hmoty,abych ji zvláčněla.
Zbytek sněhu již vmíchávám velmi lehce-překládám.
Směs naliju do formy(já nevymazávám,na dno přicvaknu peč.papír a boky po upečení okrojím.
Vložím do vyhřáté trouby.Mám obyčejnou troubu a dávám asi 150-160st.Peče se asi 3/4 až hodinu.Zkouším špejlí.
Důležité je aspoň první půl hodinu neotvírat troubu.
Větší korpusy se mohou péct i dvě hodiny pak asi po hodině zvrchu přikrývám alobalem.
Rozkrajuju nejlépe až druhý den a korpus prokapávám rumem se sirupem(potírám ho štětkou),rum lze vynechat:) a sirup naředit trochou vody.
Vrchní části korpusu,ty co příjdou přiklopit na krém, mažu zavařeninou.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
holcinazpce
(upraveno)
3. 3. 2012, 11:38
tak a už je v troubě, uvidíme.... každopádně těsto vypadá moc pěkně, takže čekm kilometr vysokej dort...
pavliiina
(upraveno)
19. 2. 2012, 10:56
Tak já zkusila dát trošinku rumu do těsta už se dopekl, a vypadá dobře
nigina
(upraveno)
24. 11. 2011, 23:29
Takýto recept sa vždy zíde a tie rôzne rady sú na nezaplatenie Pekne ďakujem
Gabušojda
(upraveno)
24. 11. 2011, 23:19
Stejný recept mám i já, jen jsem přímo do těsta nedávala rum a korpus jsem prokapávala rumovou trestí zředěnou vodou. Takže děkuji za tip, určitě vyzkouším jak rum v těstě, tak ten sirup. A to smícháte sirup, vodu a rum dohromady ? Jinak ale samozřejmě
beatyna
(upraveno)
25. 11. 2011, 6:59
@Gabušojda
míchám jenom sirup s rumem vodu přidávám do sirupu pokud dělám dort pro děti...
kellystova
(upraveno)
22. 11. 2011, 10:20
Krásný ! Díky za návod.