(recept
si oblíbilo 18 návštěvníků)
Drožďová polévka
Potřebné ingredience
1cibule, 2kostky droždí, misku strouhanky, vajíčko, mrkev, masox
Postup přípravy
Na pánvi osmažit na kostičky nakrájenou cibulku, osmahneme do zlatova, přidáme droždí, osolíme, opepříme, necháme srazit a 10min zchládnout mimo oheň. Mezitím dám vařit do hrnce vodu (2,5-3l) s masoxem nebo jiným polévkovým kořením a nastrouhám do vody na jemném struhadle mrkev. Než voda příjde k varu, pracujeme se směsí na pánvi takto: do vychladlých kvasnic rozťuknout vejce a po troškách přidávat strouhanku. Nejdříve míchat vařechou, až začíná být směs tuhá, rukama vypracovat 2 tvrdší,hladké koule, aby se daly v pohodě strouhat, ale aby se nerozpadly.Je to základ polévky, tak si s tím pohrajte, pořádně zapracujte vše do sebe. Až voda v hrnci začne vřít, je potřeba odstranit z povrchu pěnu, kterou udělá mrkev, voda musít pořádně bublat, nikoliv stát a nastrouhat do ní koule na hrubém struhadle.
Nechám jen pár minutek zavařit (asi 2min), přitom lehce míchám, aby nočky byly pořád ve vodě, dochutím solí a je hotovo. Správně uvařená polévka musí být čirá, nesmí být zakalená, to je špatně. Můj manžel droždí nemusí, ale v této polévce není vůbec poznat, že jde o kvasnice. Je výborná, děti ji milují . Po dokončení vaření nechte polévku 15 minut postát, nočky teprve pustí svou pravou chuť a potom až dosolte, ať nepřesolíte.
Nechám jen pár minutek zavařit (asi 2min), přitom lehce míchám, aby nočky byly pořád ve vodě, dochutím solí a je hotovo. Správně uvařená polévka musí být čirá, nesmí být zakalená, to je špatně. Můj manžel droždí nemusí, ale v této polévce není vůbec poznat, že jde o kvasnice. Je výborná, děti ji milují . Po dokončení vaření nechte polévku 15 minut postát, nočky teprve pustí svou pravou chuť a potom až dosolte, ať nepřesolíte.
Potřebujeme tohle:
Usmažené a sražené droždí
Do vychládlé směsi rozťuknout vejce
Do vody nastrouhat mrkev, přivést k varu a odstranit pěnu
Do směsi přidat strouhanku a rozmíchat
Se zbytkem strouhanky umačkat 2 koule
Nastrouhat do polévky
a papat
Spokojený strávník. až do dna!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Jany
(upraveno)
22. 5. 2008, 12:28
Prosím a to dáváte s masoxem i dětem nebo máte jinou fintu?
KLAKLA
(upraveno)
23. 5. 2008, 17:23
@Jany
dávám to i s masoxem dětem, já to nějak neřeším, ani neznám tu Solčanku nebo co je to za koření vhodné pro děti, ale myslím, že to klidně jde i s jiným kořením, podstatnou část té chuti stejně tvoří ty kvasnicové noky
Saraa
(upraveno)
19. 5. 2008, 14:57
Dobrý den Světlanko, Dnes jsem zkusila polívčičku od Vás a musím konstatovat, že je moc dobrá. Moc děkujeme za receptík.
KLAKLA
(upraveno)
22. 5. 2008, 12:05
@Saraa
děkuji, děti tuto polévku milují, 4 litry sníme za jeden den
andy44
(upraveno)
12. 2. 2008, 18:16
Dnes jsme zkusili Vaší polívčičku a je skvělá,celá rodina si moc pochutnala,děkujeme za recept- Andy s rodinou
KLAKLA
(upraveno)
12. 2. 2008, 20:28
@andy44
vendulak
(upraveno)
8. 2. 2008, 11:59
Světlano, polívka je opravdu . Akorát jsem nestrouhala, ale dělala malé kuličky, ale jinak postupovala dle Vás a polívka byla krásně čirá a jemně provoněná droždím . Moje děti ji zbaštily a to drožďovou polívku vůbec nemusí . Myslím že si pochutná i ten, co droždí nemusí
KLAKLA
(upraveno)
8. 2. 2008, 19:36
@vendulak
Jé, to je dobrý nápad s těma kuličkama, to mě nenapadlo, , tím odpadá riziko, že se polévka rozvaří. U nás je taky v kursu , tak ať vám chutná a já také příště vyzkouším ty kuličky.