Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 18 návštěvníků)

Drožďová polévka

0.0
Drožďová polévka

Potřebné ingredience

1cibule, 2kostky droždí, misku strouhanky, vajíčko, mrkev, masox

Postup přípravy

Na pánvi osmažit na kostičky nakrájenou cibulku, osmahneme do zlatova, přidáme droždí, osolíme, opepříme, necháme srazit a 10min zchládnout mimo oheň. Mezitím dám vařit do hrnce vodu (2,5-3l) s masoxem nebo jiným polévkovým kořením a nastrouhám do vody na jemném struhadle mrkev. Než voda příjde k varu, pracujeme se směsí na pánvi takto: do vychladlých kvasnic rozťuknout vejce a po troškách přidávat strouhanku. Nejdříve míchat vařechou, až začíná být směs tuhá, rukama vypracovat 2 tvrdší,hladké koule, aby se daly v pohodě strouhat, ale aby se nerozpadly.Je to základ polévky, tak si s tím pohrajte, pořádně zapracujte vše do sebe. Až voda v hrnci začne vřít, je potřeba odstranit z povrchu pěnu, kterou udělá mrkev, voda musít pořádně bublat, nikoliv stát a nastrouhat do ní koule na hrubém struhadle.
Nechám jen pár minutek zavařit (asi 2min), přitom lehce míchám, aby nočky byly pořád ve vodě, dochutím solí a je hotovo. Správně uvařená polévka musí být čirá, nesmí být zakalená, to je špatně. Můj manžel droždí nemusí, ale v této polévce není vůbec poznat, že jde o kvasnice. Je výborná, děti ji milují . Po dokončení vaření nechte polévku 15 minut postát, nočky teprve pustí svou pravou chuť a potom až dosolte, ať nepřesolíte.

Potřebujeme tohle:

Usmažené a sražené droždí

Do vychládlé směsi rozťuknout vejce

Do vody nastrouhat mrkev, přivést k varu a odstranit pěnu

Do směsi přidat strouhanku a rozmíchat

Se zbytkem strouhanky umačkat 2 koule

Nastrouhat do polévky

a papat

Spokojený strávník. až do dna!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Jany 22. 5. 2008, 12:28
Prosím a to dáváte s masoxem i dětem nebo máte jinou fintu?
KLAKLA 23. 5. 2008, 17:23
@Jany dávám to i s masoxem dětem, já to nějak neřeším, ani neznám tu Solčanku nebo co je to za koření vhodné pro děti, ale myslím, že to klidně jde i s jiným kořením, podstatnou část té chuti stejně tvoří ty kvasnicové noky |:o)
Saraa 19. 5. 2008, 14:57
(hello) (hello) (hello)Dobrý den Světlanko, (F) (F) (F) Dnes jsem zkusila polívčičku od Vás :-) :-) :-) :-) :-) a musím konstatovat, že je moc dobrá. (jidlo) (L) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Moc děkujeme za receptík. (L) (F) (F) (F) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
KLAKLA 22. 5. 2008, 12:05
@Saraa (jablka) děkuji, děti tuto polévku milují, 4 litry sníme za jeden den (wash)
andy44 12. 2. 2008, 18:16
Dnes jsme zkusili Vaší polívčičku a je skvělá,celá rodina si moc pochutnala,děkujeme za recept- Andy s rodinou (hello)
KLAKLA 12. 2. 2008, 20:28
@andy44 (flower) (flower) (L)
vendulak 8. 2. 2008, 11:59
Světlano, polívka je opravdu (Y) (Y) (Y) (Y) (L) (L). Akorát jsem nestrouhala, ale dělala malé kuličky, ale jinak postupovala dle Vás a polívka byla krásně čirá a jemně provoněná droždím (clamp) (clamp) (clamp). Moje děti ji zbaštily a to drožďovou polívku vůbec nemusí (clamp) (clamp). Myslím že si pochutná i ten, co droždí nemusí (Y) (L) (F)
KLAKLA 8. 2. 2008, 19:36
@vendulak Jé, to je dobrý nápad s těma kuličkama, to mě nenapadlo, ;-), tím odpadá riziko, že se polévka rozvaří. U nás je taky v kursu (H), tak ať vám chutná a já také příště vyzkouším ty kuličky. (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie