(recept
si oblíbilo 73 návštěvníků)
Jáhlový koláč (jáhelník) - chutná jako rýžová kaše
Potřebné ingredience
Základem je z recept Kateřiny S. (Kasandra008) ID 189434, jen jsem si poupravila některé ingredience a vynechala máslo navrch. Koláč nás mile překvapil, jako teplý se dá podávat jako syté hlavní jídlo - chutná jako zapečená rýžová kaše a jako studený je to výborný moučník, který lze posypat moučkovým cukrem, grankem nebo potřít zakysanou smetanou nebo polít čokoládovou polevou. Je krásně vlhký, žádný dusák.
Postup přípravy
Kaše:
250 g jáhel
3/4 l mléka (já používám někdy sušené sojové mléko - 6 polévkových lžic a dolívám teplou vodou, jindy jsem zkusila vanilkové od Alpro Soya a lahůdka!)
1 skořicový cukr
Tvarohová hmota:
2 nízkotučné tvarohy
1 vanilkový cukr
hrst hrozinek
50 g slunečnicových semínek (lze i nasekané ořechy)
1 mandarinkový kompot
3 žloutky (+ ze 3 bílků zvlášť vyšlehat sníh)
Jáhly 3x spaříme a v mléku se skořicovým cukrem uvaříme na jáhlovou kaši, necháme vychladit.
V míse vyšleháme 2 tvarohy s vanilkovým cukrem a 3 žloutky a poté vmícháme hrozinky a slunečnicová semínka. Potom opatrně přidáme vyšlehaný sníh a smícháme po kouskách s vychlazenou jáhlovou kaší.
Vlijeme 1/2 směsi do dortové formy (nebo menší plech) vyložené pečícím papírem, poklademe okapanými mandarinkami a zalijeme druhou půlkou. Pečeme pomalu 1 hodinu dozlatova cca na 160-170° C.
Dobrou chuť!
250 g jáhel
3/4 l mléka (já používám někdy sušené sojové mléko - 6 polévkových lžic a dolívám teplou vodou, jindy jsem zkusila vanilkové od Alpro Soya a lahůdka!)
1 skořicový cukr
Tvarohová hmota:
2 nízkotučné tvarohy
1 vanilkový cukr
hrst hrozinek
50 g slunečnicových semínek (lze i nasekané ořechy)
1 mandarinkový kompot
3 žloutky (+ ze 3 bílků zvlášť vyšlehat sníh)
Jáhly 3x spaříme a v mléku se skořicovým cukrem uvaříme na jáhlovou kaši, necháme vychladit.
V míse vyšleháme 2 tvarohy s vanilkovým cukrem a 3 žloutky a poté vmícháme hrozinky a slunečnicová semínka. Potom opatrně přidáme vyšlehaný sníh a smícháme po kouskách s vychlazenou jáhlovou kaší.
Vlijeme 1/2 směsi do dortové formy (nebo menší plech) vyložené pečícím papírem, poklademe okapanými mandarinkami a zalijeme druhou půlkou. Pečeme pomalu 1 hodinu dozlatova cca na 160-170° C.
Dobrou chuť!
Vyšleháme sníh
Vymícháme tvarohovou hmotu
Do hmoty přisypeme hrozinky a slunečnicová semínka
Mandarinky necháme odkapat
Vlijeme do formy vyložené pečícím papírem
Pečeme dozlatova 1 hodinu
Odstraníme pečící papír a můžeme krájet
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
koblizek63
(upraveno)
13. 1. 2014, 13:06
dík za recept
Vanusak
(upraveno)
13. 1. 2014, 18:20
@koblizek63
Jano, není zač. Věřím, že chutnalo.
beastwoman
(upraveno)
22. 12. 2012, 18:25
Dnes jsem také dělala, jen se zavařenými jablíčky a navrch jsem dala karamel, oříšky, mandle a sušené třešně Není to sice tak dietní, ale moooc dobré http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4265417
Vanusak
(upraveno)
25. 12. 2012, 17:42
@beastwoman
Mirko, je to skvělá obměna! Super.
nagyma
(upraveno)
17. 5. 2012, 17:00
upečeno a je moooc dobrý, děkuji za recept Maruška
Vanusak
(upraveno)
17. 5. 2012, 17:23
@nagyma
Maruško, díky za vyzkoušení, jsem ráda, že chutnalo!!
nataluska2
(upraveno)
5. 4. 2012, 14:58
už se mi to peče!!!!
Vanusak
(upraveno)
5. 4. 2012, 18:51
@nataluska2
Soňo, tak jak? Chutná?
Vanusak
(upraveno)
7. 4. 2012, 12:51
@Vanusak
Soňo, díky za vzkaz, jsem ráda, že jste si šmákli. Včetně manžela
laskonka
(upraveno)
10. 2. 2012, 18:24
Ivi, naprosto výtečný jáhelník Určitě jsem ho nedělala naposledy
Vanusak
(upraveno)
11. 2. 2012, 15:56
@laskonka
Kamilo, díky, díky. Jsem ráda, že jste si pochutnali!
Křížková
(upraveno)
1. 1. 2012, 20:44
Vypadá to moc dobře . . . určitě vyzkouším!!
Vanusak
(upraveno)
1. 1. 2012, 21:23
@Křížková
Renato, zkuste a pak přijďte říct.