Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

Tvarohový jáhelník s jablíčy a semínky

0.0
Tvarohový jáhelník s jablíčy a semínky

Potřebné ingredience

250g bio jáhel, 1 vanička tučného tvarohu, 1 malý kelímek selského bílého jogurtu nebo kysané smetany, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, třtinový cukr dle chuti nebo medu, špetka soli, kůra z jednoho biocitrónu, mletá skořice, 2 vrhchovaté lžíce másla, jablíčka, rozinky, vlašské ořechy nebo mandle, semínka dle chuti - dýňová, lněná, sezamová...., práškový cukr na posypání.

Postup přípravy

Nejprve spaříme 2x jáhly horkou vodou, abychom z nich dostali hořkost (také jsem četla, že pro zvýšení jejich zásaditosti a vyplavení různých nežádoucích látek by se měli namočit den předem do studené vody - zatím jsem nezkoušela), potom je zalijeme horkou vodou tak, aby voda sahala cca 0,5-1cm nad jáhly, osolíme a pomalým varem uvaříme cca 5 min. Jáhly by měli absorbovat všechnu vodu, zamícháme do nich máslo a necháme stát. V hluboké míse vymícháme tvaroh, jogurt, celá vejce, oba cukry, nastrouhanou citronovou kůru a semínka dle chuti. Kdyby byla směs příliš hustá, zředíme mlékem nebo smetanou. Vymažeme si formu na pečení máslem. Jáhly smícháme s tvarohovou směsí, nalijeme 1/2 směsi do formy, poklademe strohanými jablíčky, posypeme skořicí, rozinkami a nasekanými ořechy. Polijeme druhou 1/2 směsi, uhladíme a dáme cca na 1/2 hod na 180 stupňů péct. Podáváme pocukrovaný ještě tepý nebo studený k snídani. Dělávám ho i s čerstvým rybízem, hruškami, brusinkami, meruňkami nebo višněmi. Dle vaší chuti nebo možností vaší spižírny. Jelikož jsou jáhly jediná zásaditá obilovina a naše strava je vesměs kyselá, dopřejte je častěji sobě a svým dětem. Dobrou chuť.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

venora 6. 2. 2012, 16:57
mňám, zajtra bežím kupovať jáhly, po našom pšeno :-))), super recept, dík (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie