(recept
si oblíbilo 17 návštěvníků)
krkonošské kyselo
Potřebné ingredience
kvásek*suš.houby*brambory*3 vajíčka*cibule*sůl*kmín
Postup přípravy
Den předem si v mističce namočíme kvásek do vody.
Do hrnce dáme suš.houby zalejem vodou,osolíme ,okmínujem a vaříme,když jsou poloměké přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme do měka.Na pánev kápnem trošku oleje a osmahnem do zlatova na kostičky nakrájenou cibulku,kterou pak bez toho oleje přendáme do hrnce s polévkou a na pánev s olejem kápnem asi 3 vejce a usmažíme je a necháme vychladnout.Mezitím si v mističce rozkvedláme kvásek ať v něm nejsou hrudky a nalejem do hrnce a stále mícháme aby se polévka nepřipálila vaříme asi 5-10 minut a vypnem do polévky přidáme usmažená vajíčka a podáváme.
Do hrnce dáme suš.houby zalejem vodou,osolíme ,okmínujem a vaříme,když jsou poloměké přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme do měka.Na pánev kápnem trošku oleje a osmahnem do zlatova na kostičky nakrájenou cibulku,kterou pak bez toho oleje přendáme do hrnce s polévkou a na pánev s olejem kápnem asi 3 vejce a usmažíme je a necháme vychladnout.Mezitím si v mističce rozkvedláme kvásek ať v něm nejsou hrudky a nalejem do hrnce a stále mícháme aby se polévka nepřipálila vaříme asi 5-10 minut a vypnem do polévky přidáme usmažená vajíčka a podáváme.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
krišon
(upraveno)
11. 2. 2014, 19:23
Kyselo dělám úplně stejně - došla jsem k němu složitou cestou protože pocházím z Plzně, poprvé jsem byla v nemocnici v Jilemnici, kyselo bylo k večeři, ani jsem se ho nedotkla a můj talíř snědla jiná pacientka ... mimochodem snědla svůj, můj a ještě si šla pro nášup.... když jsem pak v téže nemocnici rodila, bylo opět kyselo - to už jsem ochutnala, ale veliký gurmánský zážitek to nebyl ... pak v práci mi ho přinesla kolegyně, že je od babičky - to už mi chutnalo a teď po 38 letech ho sním také 3 talíře jako kdysi ta paní ve špitále ....
Kacer z Prahy
(upraveno)
16. 12. 2012, 18:57
veleprcek
(upraveno)
17. 2. 2012, 10:57
Kyselo vypadá moc lákavě, dělala bych stejně, ale dělám jak mě to naučila babička, jelikož děda nesnášel kvásek.Tak dělám trochu jinak, a do vajíčka nedávám cibuli. Ochutnala jsem kyselko jak ho dělá známá a nějak mě nenadchlo, díky tomu že za ty roky jsem ho jedla tak jak babička ho dělávala pro dědečka.Nic ve zlým. Hned bych si dala. Asi uvařím díky za připomenutí.I když to kyselko od vás bych taky ochutnala a porovnala, třeba vyzkouším. A taky dávám šlehačku na zjemění před koncem pak v míchám vajíčka a mám hotovo.
gabulle
(upraveno)
1. 3. 2012, 10:41
@veleprcek
Jasně,každej dělá jak je zvyklej já to dělám tak jak je tady v okolí zvykem,zrovna mám namočenej kvásek a o víkendu jdu na něj
Michaela_
(upraveno)
12. 2. 2012, 10:02
to vypada taky moooc dobre ...
gabulle
(upraveno)
15. 2. 2012, 17:48
@Michaela_
a taky tak i chutná
spílja
(upraveno)
20. 6. 2008, 12:30
No,paráda,konečně zas nějaký pořádný recept.Už jsem pomalu přestala recepty otvírat,protože už mě ty "falešný marcipány" ,kterými jsou v poslední době tyto stránky "ucpány",lezly krkem.Jezdíme pravidelně každé prázdniny do Podkrkonoší ,za Novou Paku ,odkud si pravidelně vozím kvásek do Prahy,dám do mrazáku a pravidelně každých 14 dní vaříme kyselo,zásoby mi vydrží do Vánoc.Jo,a a na závěr,/tak mě to známí naučili/,přidávám do polévky smetanu/šlehačku/
pianista
(upraveno)
20. 6. 2008, 12:17
Dobry den,chci se jen zeptat asi hloupe,ale nevim,jak pripravujete kvasek. Je to stejne jako na kynute testo? Muzete mi prosim poradit? Dekuji Eva Synkova
IIvik
(upraveno)
20. 6. 2008, 12:10
MILÁ GABČO, JE BÁÁJEČNÉÉ !!!!!!!!!!!!!!! DÍKY ZA TIP, URČITĚ HO BUDU DĚLAT ČASTO )))))))))))) IVČA A KUBÍK A SPOL
Katka.J.
(upraveno)
9. 1. 2008, 13:58
ahojky , ráda bych přidala ještě jeden tip pro ostatní maminky, u nás se kyselo dělá podobně jako u Vás Gábi, akorát dáváme vařit brambory ve slupce a přidáváme je do hotové polévky stejně jako míchané vajíčka až na konec, a klíďo se ještě ochutí octem třeba rovnou na talíři, když to má někdo rád kyselejší (jako já ) s těma bramborama to vyzkoušejte i takhle je to pak tošičku jiný, ale chuť je stejně vynikající , a také ji děláme tak krásně hustou všemy přísadamy jako na té fotce .....
gabulle
(upraveno)
10. 1. 2008, 17:42
@Katka.J.
Jojo Katko, máte pravdu tahhle to vařila moje babička i mamka ,ale já jsem si řekla proč mít o jeden špinavej kastrolek víc tak to vařím rovnou v tom,já v tom nevidím žádnej chuťovej rozdíl a ty vajíčka dávám úplně na konec když tu polívku už vypnu tak je to možná na stejno.Můj manžel si do toho na talíři zase leje magi ,to úplně nesnášímjak to znehodnotí
bubble
(upraveno)
7. 1. 2008, 11:54
Gábi, kváskem myslíte to, že dáte kvasnice do vody? a přes noc to necháváte při pokojové teplotě nebo v ledničce?
gabulle
(upraveno)
7. 1. 2008, 12:48
@bubble
Jitko kvasnice né.Kvas je taková polotekutá hmota z který se dělá chleba.Já pocházím z krkonoš a tady ho prodávaj v každých potravinách,ale kdyby jste si zašla někam do pekárny kde pečou chleba tak se tam dá určitě sehnat.Já už kvásek posílala maminkám na mmb 3x poštou
Jitule64
(upraveno)
7. 1. 2008, 13:28
@gabulle
Gabi a jaký jsi posílala? Ten v prášku? Nebo tekutý ve skleničce?
gabulle
(upraveno)
7. 1. 2008, 13:34
@Jitule64
polotekutý v pytlíku u nás ho prodávaj v igeliťáku chceš poslat??
Jitule64
(upraveno)
7. 1. 2008, 14:00
@gabulle
Nee, díky...kupuju v Kauflandu ten sypký kvásek. Dělá se mi to z něj líp.
gabulle
(upraveno)
7. 1. 2008, 14:30
@Jitule64
hmtak to sypký nemusím,má to úplně jinou chuť,ale hlavně že Vám chutná .U nás padá jako blázen,jdeme stavět
Jitule64
(upraveno)
7. 1. 2008, 12:28
@bubble
Ahojda. V Boleslavi kvásek těžko seženeš. Je to místní specialita. Ale pokud by jsi chtěla vyzkoušet alespoň "Falešné krkonošské kyselo", tak nakoukni ke mě: http://bucifousek.webgarden.cz/houby/kyselo.html Je trochu světlejší, protože jsem ho tentokrát dělala z hříbků.
gabulle
(upraveno)
7. 1. 2008, 12:52
@Jitule64
Ahojdá,zrovna jsem k tobě včera koukla tak jsem si sem lupla to svoje
Jitule64
(upraveno)
7. 1. 2008, 13:27
@gabulle
Bára D.
(upraveno)
7. 1. 2008, 12:12
@bubble
Jitko, je to kvas, prodávají ho skoro v každé pekárně... Teda aspoň já tam dávám kvas a né kvasnice A v čím větším chladu, tak je kyselo kyselejší, a naopak... Omlouvám se, že lezu paní Gábině do zelí, ale chtěla jsem se podělit se svými zkušenostmi...
gabulle
(upraveno)
7. 1. 2008, 12:51
@Bára D.
Báro,vůbec mě do zelí nelezete akorát bych řekla že čím je to kyselo odleželejší tak je kyselejší,myslím že to s chladem asi nebude mít nic společnýho,do ledničky se stejně musí dát aby neskejslo.
Bára D.
(upraveno)
8. 1. 2008, 9:28
@gabulle
Gábi, ale prý je to tak, slyšela jsem to už od více lidí, že i záleží na tom, v jaké teplotě se kvas uchovává. A podle zkušeností mi to tak vychází, čím větší chlad, tím kyselejší... A uleželé je taky kyselejší
gabulle
(upraveno)
8. 1. 2008, 9:48
@Bára D.
Já fakt nevím Kdyby todle četla moje mistrová tak by po mě snad chtěla vrátit i vyučák Jsem vyučená pekařka
Bára D.
(upraveno)
8. 1. 2008, 13:34
@gabulle
Jitule64
(upraveno)
8. 1. 2008, 10:20
@gabulle
Já o tom ale taky ještě neslyšela....asi na tom ale něco bude...
Jitule64
(upraveno)
7. 1. 2008, 13:29
@gabulle
Já si ho stejně ještě octuju.
gabulle
(upraveno)
8. 1. 2008, 9:49
@Jitule64
Kdyby jsi nekupovalo kvas v prášku tak si ho nemusíč octovat
Jitule64
(upraveno)
8. 1. 2008, 14:12
@gabulle
To víš že musela! Od mala mám ráda Kyselo kyselý.