"JAKUBŮV KOLÁČ" aneb jablíčkovo-sněhová dobrota!!!
Potřebné ingredience
Křehké těsto: 90 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 125 g vychlazeného a na kousky nasekaného másla, 2 lžíce třtinového cukru, špetka soli, dle potřeby 2-3 lžíce ledové vody. **** Krém: ricotta (nebo může být mascarpone - koláč dostane zas trochu odlišnou chuť), 1-2 žloutky, cukr (já dávám jemně mletý třtinový demerara, ale klidně klasický bílý moučkový) + vanilkový cukr. **** 3-4 středně velká jablka, skořice, hrst v teplé vodě nabobnalých rozinek, event. nasekané oříšky apod. **** Sníh ze 3-4 bílků, 100 kryst. nebo i moučkového cukru.
Postup přípravy
Ricottu (mascarpone) vymíchat se žloutky a cukry a nanést na korpus.
Další vrstvu tvoří nahrubo nastrouhaná jablka (vymačkáme z nich šťávu, ať se koláč "nerozblemcá") posypaná skořicí a hrozinkami (a oříšky apod.).
Nahoru přijde dotuha ušlehaný sníh s cukrem.
Pečeme ve vyhřáté troubě cca 45-60 minut na 150-170 °C (doporučuji zapnout jen "spodní" ohřev, jestli máte).
Před krájením necháme vychladnout.
... před krájením necháme koláč vychladnout...
... a můžeme servírovat.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé