Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 11 návštěvníků)

"JAKUBŮV KOLÁČ" aneb jablíčkovo-sněhová dobrota!!!

0.0
"JAKUBŮV KOLÁČ" aneb jablíčkovo-sněhová dobrota!!!

Potřebné ingredience

Křehké těsto: 90 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 125 g vychlazeného a na kousky nasekaného másla, 2 lžíce třtinového cukru, špetka soli, dle potřeby 2-3 lžíce ledové vody. **** Krém: ricotta (nebo může být mascarpone - koláč dostane zas trochu odlišnou chuť), 1-2 žloutky, cukr (já dávám jemně mletý třtinový demerara, ale klidně klasický bílý moučkový) + vanilkový cukr. **** 3-4 středně velká jablka, skořice, hrst v teplé vodě nabobnalých rozinek, event. nasekané oříšky apod. **** Sníh ze 3-4 bílků, 100 kryst. nebo i moučkového cukru.

Postup přípravy

V kuch. robotu (nebo rukama ¨rychle zpracovat) pár protočeními promíchat máslo, mouku, cukr a sůl, přidat dle potřeby ledovou vodu a vypracovat těsto, které namačkáme dovyšší koláčové formy tak, aby mělo vyšší okraj.
Ricottu (mascarpone) vymíchat se žloutky a cukry a nanést na korpus.
Další vrstvu tvoří nahrubo nastrouhaná jablka (vymačkáme z nich šťávu, ať se koláč "nerozblemcá") posypaná skořicí a hrozinkami (a oříšky apod.).
Nahoru přijde dotuha ušlehaný sníh s cukrem.
Pečeme ve vyhřáté troubě cca 45-60 minut na 150-170 °C (doporučuji zapnout jen "spodní" ohřev, jestli máte).
Před krájením necháme vychladnout.

... před krájením necháme koláč vychladnout...

... a můžeme servírovat.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

xvendik 5. 11. 2011, 14:14
Vypadá velice lákavě. (zajic)
pafka 7. 11. 2011, 9:30
@xvendik děkuji (hello)
zanetkaR 30. 10. 2011, 18:43
vypadá to luxusně (Y) už mám uloženo a určitě vyzkouším (F)
pafka 30. 10. 2011, 19:02
@zanetkaR děkuji, a dejte pak vědět, jak jste uspěla (F)
peke 30. 10. 2011, 16:25
To vypadá dobře (Y) (Y) (Y) Já jen bez hrozinek, ty nerada (kocka)
pafka 30. 10. 2011, 18:25
@peke jarmilko, prostřední syn je taky nemá rád, tak občas dělám variantu pro něj, ale obvykle ho přehlasujeme :)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie